Yeni Sisteme Uyumlu Okul Öncesi Günlük Plan

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yeni Sisteme Uyumlu Okul Öncesi Günlük Plan
Yeni müfredata uyumlu, okul öncesi için günlük plan. Okul öncesi günlük plan örneği. Değişen yeni müfredata uyumlu olarak hazırlanmış, okul öncesi günlük plan örneği. 
Aile, okul ve toplum arasındaki katılımcı ilişkiler çocuğun gelişimini ve öğrenme hedeflerini desteklemektedir. Çocuğun öğrenme deneyimlerinin desteklenmesinde etkin rol oynamalarının yanı sıra ebeveynler okul içinde önemli bir kaynaktır. Ebeveynler, okul öncesi eğitim programının planlanmasında etkin rol oynayabilir, uygulanmasında okula yardım edebilir ve okulun sürdürülebilir gelişimini kolaylaştıracak programların planlanması ve uygulaması konusunda görüşler verebilirler. Ayrıca ebeveynler, aile ve okul arasındaki karşılıklı güvenin oluşmasında da en önemli etkendir.
Aileler ve okullar toplumun bir parçasıdır. Dolayısıyla okul, aile ve toplumun iş birliği içinde olması ve toplumun sunduğu kaynakların çocukların yararına kullanılması önemlidir

Öğrenim Süreci
Vücut ve çevre temizliği için kullanılan; sabun, şampuan, diş macunu, diş fırçası, tuvalet kâğıdı, tırnak makası, tarak, toz bezi, kova, süpürge, faraş, su gibi malzemelerin olduğu geçici öğrenme merkezi düzenlenir. Güne başlama zamanından sonra bu merkeze çocukların dikkati çekilir. Buranın temizlik malzemelerinin satıldığı bir market olduğu söylenir. Çocuklara iki tane market sepetinin olduğu bir tanesinin vücut, bir tanesinin de çevre temizliği için kullanılan malzemeleri koymak için kullanılacağı söylenir. Çocuklar malzemeleri inceler. İsteyen çocuk istediği malzemeden alır ve sepete koyar. Sepetlerdeki malzemelerin ilgili sepete konulup konulmadığı çocuklarla birlikte kontrol edilir. Bu malzemelerin özellikleri hakkında konuşulduktan ve özellikleri karşılaştırıldıktan sonra “Ne için kullanırız?” “Neden?” “Nasıl kullanırız?” gibi açık uçlu sorular sorularak çocukların yanıtları değerlendirilir. Sonra çocuklara bu malzemelerden hangilerini kullanarak sınıftaki dolapları temizleyebileceğimiz sorulur ve yanıtları değerlendirilir. Çocuklardan ilgili malzemeleri alıp özel eşyalarının bulunduğu dolapları temizlemeleri ve düzenlemeleri istenir. Daha sonra "Temizlikle ilgili eğitici video izletilir. (Ek dosyada var) Ardından "Ellerim Tombik Tombik" adlı şarkı dinletilir.(ekte var )Ve ardından "Sabun" adlı slâyt hikâye (ek dosyada) anlatılır. Hikâye hakkında sorular sorulur. Mikroplar Ellerde "adlı sanat etkinliği yapılır. (Ek dosyada var )Ve son olarak da ardından temizlik malzemeleri adlı boyama çalışması yapılır. (Ek dosyada var)
Not: Sınıftaki çocuk sayısı dikkate alınarak merkezdeki materyaller çeşitlendirilmelidir. Gerçek materyallerin bulundurulmasına özen gösterilmelidir.
Ek olarak zaman kalırsa öğretmen çocuklara mikroplardan söz eder. Onlardan nasıl korunmamız gerektiğini anlatır. Daha sonra leğene su koyar ve çocukların görebileceği şekilde bir masaya koyar su dolu leğeni. Suyun içerisine biraz karabiber koyar ve çocuklara, işte çocuklar unlar mikrop bakın suyun içerisindeler diyerek çocuklara gösterir. Ardından elindeki kalıp sabunu suyun içine koyar ve suyun içerisindeki karabiberler sabundan kaçarlar. İşte bakın mikroplar sabundan nasıl korkup kaçıyor, çünkü sabun mikropları öldürüyor der. Demek ki bizler de elimizi sabunla yıkayınca mikroplar böyle ölüyor der. Ve son olarak etrafa çöp atmama ile ilgili video izletilir.(Ek de var) Ve top yiyen mikroplar adlı oyun oynanır.

Kazanımlar
BİLİŞSEL GELİŞİMİ
K-1 Nesne/durum/olaya dikkatini verir.Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar. Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.
K-2 Nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur.Nesne/durum/olayın ipuçlarını söyler. İpuçlarını birleştirerek tahminini söyler.
K-5 Nesne ya da varlıkları gözlemler.Nesne/varlığın adını söyler. Nesne/varlığın rengini söyler. Nesne/varlığın şeklini söyler. Nesne/varlığın büyüklüğünü söyler. Nesne/varlığın dokusunu söyler. Nesne/varlığın kokusunu söyler. Nesne/varlığın yapıldığı malzemeyi söyler. Nesne/varlığın kullanım amaçlarını söyler.
K-8 Nesne ya da varlıkların özelliklerini karşılaştırır.Nesne/varlıkların rengini ayırt eder, karşılaştırır. Nesne/varlıkların şeklini ayırt eder, karşılaştırır. Nesne/varlıkların büyüklüğünü ayırt eder, karşılaştırır. Nesne/varlıkların kokusunu ayırt eder, karşılaştırır. Nesne/varlıkların yapıldığı malzemeyi ayırt eder, karşılaştırır. Nesne/varlıkların kullanım amaçlarını ayırt eder, karşılaştırır.
K-17 Neden-sonuç ilişkisi kurar.Bir olayın olası nedenlerini söyler. Bir olayın olası sonuçlarını söyler.
DİL GELİŞİMİ
K-5 Dili iletişim amacıyla kullanır.Konuşma sırasında göz teması kurar. Jest ve mimikleri anlar. Konuşurken jest ve mimiklerini kullanır. Konuşmayı başlatır. Konuşmayı sürdürür. Konuşmayı sonlandırır. Konuşmak için sırasını bekler. Duygu, düşünce ve hayallerini söyler.
K-7 Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrarDinledikleri/izlediklerini açıklar. Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.
K-8 Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder.Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorular sorar. Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir. Dinledikleri/izlediklerini başkalarına anlatır.
ÖZBAKIM BECERİLERİ
K-3 Yaşam alanlarında gerekli düzenlemeler yapar.Ev/okuldaki eşyaları temiz ve özenle kullanır. Ev/okuldaki eşyaları toplar. Ev/okuldaki eşyaları katlar. Ev/okuldaki eşyaları asar. Ev/okuldaki eşyaları yerleştirir.
K-6 Günlük yaşam becerileri için gerekli araç ve gereçleri kullanır.Beslenme sırasında uygun araç ve gereçleri kullanır. Beden temizliğiyle ilgili malzemeleri kullanır.
K-8 Sağlığı ile ilgili önlemler alır.Sağlığını korumak için yapması gerekenleri söyler. Sağlığına dikkat etmediğinde ortaya çıkabilecek sonuçları açıklar. Sağlığını korumak için gerekenleri yapar.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber