2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı 7. Sınıf Türkçe Dersi 1. Dönem 2. Sınav Soruları

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1. Aşağıdaki altı çizili fiillerden birleşik fiil olanları, boşluğa yazınız. (15 puan) Metinde üç tane birleşik fiil var.
Nasrettin Hoca bir gün tarlasında çalışırken oradan geçmekte olan biri hocaya sormuş:
“Bey amca! Buradan köye kaç saatte gidebilirim?”
Hoca, bu soruyu “Hele biraz yol al, bakalım.” diye cevaplamış. Adam aynı soruyu üç kere sormuş ama hocadan farklı bir cevap alamamış. Bunun üzerine adam yoluna devam etmiş. Biraz yürüdükten sonra Nasrettin
Hoca’nın “Evlat, gel!” dediğini duymuş. Adam, Nasrettin Hoca’nın yanına gelince hoca “Sen tam üç saatte oraya varırsın.” demiş.
Adam hocaya sinirlenmiş. “Be amca, şunu baştan söylesen!” deyince Nasrettin Hoca da adama “Ben senin nasıl yürüdüğünü nereden bilebilirim?” demiş.
2. Alttaki metne uygun bir başlık belirleyiniz. (10 puan)
………………………………………………………………………………………………
Gözyaşını sadece ağladığımızda değil, çok güldü¬ğü¬müzde, acı bir rüzgâr yüzümüze çarptığında da dökeriz. Aslında gözyaşının akması için belirli bir fırsat gerekmez. Gözyaşı zaten daima akmaktadır. Sadece biz fark etmeyiz. Gözyaşını çeşitli sebeplerle aşırı şekilde boşaldıklarında hissederiz.
Üst göz kapağımızın içinde bulunan gözyaşı bezleri günde yaklaşık bir yüksük dolusu sıvı üretir. Göz kapağımızı her kapattığımızda bu sıvı gözümüzün yüzeyine dağılır.
3. Aşağıda verilen metnin hikâye unsurlarını yazınız. (8+4+4+4= 20 puan) Sude eve geldiğinde çok üzgündü. Kendisine gülümseyerek kapıyı açan ve “Hoş geldin!” diyen annesini
duymamıştı bile. Eve girer girmez odasına kapanan Sude, üzüntüsünü biraz atmak, az da olsa rahatlamak için pencereden gökyüzünü izlemeye koyuldu. Vakit akşama doğruydu. Güneş yavaş yavaş kayboluyordu…
Kişiler (8 puan):
Yer (4 puan):
Zaman (4 puan):
Olay (4 puan):
PANDOMİM

Pandomim; sözcükleri kullanmadan bir öykü anlatma, bir mesaj verme ya da bir karakteri canlandırma sanatıdır. “Sözsüz tiyatro” olarak da adlandırılan bu sanat dalının Eski Yunan ve Roma dönemlerinden günümüze ulaştığı biliniyor.
Pandomim sanatçıları bir şeyi anlatmak için yüz ifadelerini ve beden hareketlerini kullanırlar.
Gösterilerinde müzik ve dansa da yer verebilirler. Sahneye çıkarken yüzlerine, özel bir makyaj yaparlar ya da maske takarlar. Pandomim gösterileri tek kişilik de olabilir, bir grup tarafından da sergilenebilir. Ayrıca bu gösteriler tiyatro salonlarında yapılabileceği gibi sokakta da yapılabilir.
 


Pandomim sanatının öncülerinden biri Fransız oyuncu Marcel Marceau’dür (Marsel Marsö). Ülkemizde pandomim sanatının öncüsü, oyuncu ve yazar Erdinç Dinçer’dir. Ayrıca Taner Barlas, Ergin Kolbek, Caner Karavit, Ulvi Arı ve Vecihi Ofluoğlu da pandomim sanatçılarımızdandır. Bu sanat dalının eğitimi, İstanbul
Üniversitesi Devlet Konservatuvarında bulunan “Pandomim Sanat Dalı”nda veriliyor.
4. Alttaki iki soruyu “pandomim” metnine göre yanıtlayınız.
a. Ülkemizdeki pandomim sanatçılarımızdan bir tanesine örnek veriniz. (4 puan)
b. Pandomim sanatçıları, bir şeyler anlatmak için ne yaparlarmış? (8 puan)


Aşağıda 5. sınıftaki bazı öğrencilerin günlük okudukları sayfa sayısı verilmiştir.
5. Bu grafikten hareketle, istenenleri yazınız. (20 puan)
 Bir günde en fazla sayfa okuyan öğrenci:
Bir günde en az sayfa okuyan öğrenci:
6. Aşağıdaki parçada nelerden bahsedilmektedir? 2 tane örnek veriniz. (8 puan)
Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin denizlerinde birbirinden farklı canlılar yaşıyor. Bu canlıların en dikkat çekici olanları ise balinalardır. Denizlerimizde beş farklı balina türü yaşamını sürdürüyor. Bu türlerin en bilinenlerinden olan “kaşalot”, saatte 50 km hıza ulaşabiliyor ve kaşalot, “uzun balina” veya “yalancı katil balina” olarak görülüyor.
Denizlerimizin en büyük canlıları olan balinalar aynı zamanda denizlerdeki besin zincirinin en üstünde bulunuyor. Ülkemizin sahil şeridinde yaşayan bu balinalar, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıkları için “kırmızı liste”de bulunuyor. Avlanmaları 1983’ten beri yasak olan balinalar, aşırı deniz trafiğinden ve deniz taşıtlarının onlara çarpmaları yüzünden yaşamları tehlikede olan bir türdür.
Balinalar ülkemizde daha çok Akdeniz ve Ege kıyılarında görülüyor.
Aşağıdaki iki metni okuyunuz ve bu metinlerle ilgili soruyu yanıtlayınız.
1. Metin:
Profesyonel Amerikan futbolu on üç yıllık bir aradan sonra 1996’da Baltimore’a geri döndü. Yeni takıma isim bulmak için düzenlenen yarışmada Ravens (Kuzgunlar) ismi, Marauders (Haydutlar) ve Americans
(Amerikalılar) isimlerine galip geldi. Maskotsuz geçen iki yılın ardından Ağustos 1998’de takım, üç maskot çıkardı.
2. Metin:
Lewis Carrol, sadece sevimli çocuk öyküleri üretmekle kalmadı. Yazar ayrıca boş vakitlerinde buluşlar yapmayı ve büyüleyici aygıtlar üretmeyi ihmal etmedi. Buluşları arasında bir elektrikli tava, yeni bir tür posta havalesi, üç tekerlekli bisiklet, daktiloda sağ kenarları sabitlemeye yarayan bir yöntem…
7. Üstteki iki metinde bir konuda bilgi mi veriliyor yoksa hikâye mi anlatılıyor? Düşüncenizi sebepleriyle açıklayınız. (5 puan)
8. Aşağıda boş bırakılan yere, başınızdan geçen veya tanık olduğunuz bir anınızı yazınız. Yazınız beş satırdan az olmasın. Bir de lütfen yazım ve noktalama kurallarına dikkat edelim. (10 puan)

Sınavın süresi 40 dakikadır. Başarılar dilerim.

Harun KARAKAYA
Türkçe Öğretmeni

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak