Üstün Dökmen Kamuoyunda Kendisini Eleştirenlere Cevap Verdi

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Son günlerde Üstün Dökmen'in konferans sırasında sarf ettiği sözleri kamuoyunda sert tartışmalara sebep oldu. Prof. Dr. Üstün Dökmen, kendisi hakkında yapılan eleştirilere sert bir cevap verdi

İşte Dökmen'in açıklamaları

DİNİ - MİLLİ SİMGELER ile PSİKOTERAPİ ve PSİKOLOJİK DANIŞMA

Tesettüre girme veya girmeme konusunda kimseye baskı yapılmamalıdır; ancak görüşlerini ifade eden bilim insanlarına da baskı yapılmamalı, sözlerinden cımbızla kelime seçilmemeli, konunun ana fikri çarpıtılmamalıdır. Bu görüşten hareketle, psikologlarımızı, psikolojik danışmanlarımızı ve kamuyu bilgilendirmek istiyorum.

4 Mart 2019’da Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün davetlisi olarak ildeki psikolojik danışmanlara verdiğim konferansta aşağıdaki cümleleri aynen telaffuz ettim:

1. Psikoterapi/ psikolojik danışma mekanında, hiçbir dini veya milli simge bulunmamalıdır. Ortam nötr olmalıdır. Yasalarımıza göre okullarda, resmi dairelerde Atatürk fotoğrafı bulunmalıdır. Bu güne kadar evimde ve çalışma ofislerimde Atatürk resmi asılıdır. Ancak psikolojik danışmanlık yaptığım odalara Atatürk resmi koymadım. Çünkü gelen danışan Atatürk’ü sevmiyor olabilir. Danışma sırasında benim danışanıma olan saygım, yani karşımdaki can’a olan saygım, Atatürk’e olan saygımdan üstündür.

2. Çocukluğumdan gelen alışkanlıkla arabaya her binişimde besmele çekerim, yanımdakine de ‘’Hayırlı yolculuklar, Allah sağlıkla gitmeyi nasip etsin’’ derim. Ancak psikolojik danışma sırasında, ‘’Haftaya hayırlısıyla görüşelim’’ ya da ‘’İnşallah hallolur’’ türünden ifadeler kullanmam. Çünkü danışan bu ifadeleri severse danışmanla özdeşim kurar, ona sempati duyar; bu durumda danışma olmaz. Eğer bu ifadelerimi sevmezse antipati duyar, danışma yine bozulur. Bir çocuk gördüğümde mutlaka, ‘’Allah bağışlasın’’ derim, anne babasının yüzü aydınlanır. Kitap yazmaya başlarken bilgisayarda sol üst köşeye ‘’A.a’’ yazarım. (Bu, Allah’ın adıyla anlamına gelir.) Ancak bütün bunlar benim özel yaşantımdır; bunları danışma ortamına yansıtmam.

3. Batı filmlerinde bazı kadınlar haçlı kolye takmazlar. Fakat kadın psikologlar asla haç takmazlar. Psikolog, danışman kıyafetiyle de nötr olmalıdır.

Nötr olmak ne demek? Bunu okulda öğrenmiş olmanız gerekir. TAT’nin son kartı boş bir sayfadır, yani tamamen nötr’dür. Danışman da tıpkı o kart gibi nötr olmalıdır ki, danışanı gerektiğinde transferans yapabilsin. Danışman, ‘’Annen haklı, baban haksız’’ türünden cümleler kullanamaz. Nötr, tarafsız olmalıdır. Danışman/ psikolog, kıyafetiyle de tarafsız olmalıdır. Eğer danışman dini bir simge kullanıyorsa, bazı danışan bundan mutlu olur, bazısı ise hoşlanmaz. Her iki durumda da artık danışma sağlıklı yürümez, sohbete dönüşür. Bir psikolojik danışman, kendisiyle özdeşim kurulmasına izin vermemelidir, sempatiyi veya empatiyi körüklememelidir.

Bir eczacı, bir hemşire, bir mühendis kadın başörtüsü takabilir; bu durum onun mesleğini icra etmesini engellemez. Ancak, bir psikiyatrist, psikolog veya psikolojik danışman, sokakta baş örtüsü takarsa bir şey olmaz ama terapi, danışma ortamında takarsa, o etkinlik artık, ‘’Psikoterapi’’ olmaz, ‘’Psikolojik danışma’’ sayılmaz. TAT’de, net bir çam resmi net bir cami veya kilise resmi gösterilmez, flu resimler gösterilir. Danışmanın da danışma ortamında milli, dini görüşleri yoktur, danışanına bir kadın veya erkek olarak bakmaz. Danışman, Beşiktaş veya Fenerbahçe atkısını takıp danışma yapamaz.

Bazıları bu sözlerimden (konferansta söyledim), başörtüsüne karşı olduğum sonucunu çıkaracaktır. Bu basit bir yorum olur. Ben başörtüsüne karşı değilim. Kayınvalidem hacıydı, tesettürlüydü. Halen eşimin ailesinde ve benim yakınlarım arasında tesettürlü olan hanımefendiler vardır. Sadece danışma ortamında dini simgenin, işin özüne ve meslek etiğine aykırı olduğunu söylemek istiyorum. Danışmaya gelen öğrenci üzerinde dini ya da milli simge taşıyabilir. Bu durum danışmaya engel değildir. Yalnızca psikoloğun, psikolojik danışmanın dini, milli simge kullanması frapan giyinmesi psikolojik danışmanın dini, milli simge kullanması, frapan giyinmesi psikolojik danışmanın etkisini azaltır, yok eder, danışmayı bir abla – kardeş ilişkisine dönüştürür.

Türk psikologlar ve Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği üyelerinin, mesleğimizle ilgili görüşlerini bildirmelerini beklerim.

Prof. Dr. Üstün Dökmen

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
gülten gürtürk 6 yıl önce

üstün dökmeni kutluyorum yöntimde kamuda kesinlikle taraflı duruşa karşıyım mesleini taraflı yürütene güven ne kadar olur ..yönetimden diger meslklere kadar.. tarafsızlıga çaırıyorum ..vatandaş olarak

Avatar
Nihal kara 6 yıl önce

Kıyafet konusuna katılmıyorum.insanlar başörtüsü için okumadılar.mesleklerini yapamadılar bu konu bu kadar basit değil sayın hocam

Avatar
Ademoğlu 6 yıl önce

VAllahi bravo peki kafamı karıştıran su kapalı bir insan nasıl cocugu etkiler bir ikincisi ozaman biyoloji dersi vermek sakıncalı ustun beye gore cunku ic organları gosterıyorlar cocuklar kotu etkilenir yahu nasıl bir zihniyetiniz bası kapalı etkilerde acık olan etkılemezmı dudakları rujlu tırnakları ojeli etkılemezmı salak salak muhabbet yapıyorsunuz giyim kusam degil dert ınsanlara once insan olmayı ogretmek bıldıgın algı operasyonu ustun beyden geliyor ustun bey hangi algının imal ettıgı urunsunuz bize bunu acıklayın bos konuma sanatı yapmayın

Avatar
Ankaralı Ahmet 6 yıl önce

üstün bey galiba gelen tepkiler üzerine bu a çıklamayı yapmak zorunda kaldınız.Ama şu açıklamanızda dahi zıtlıklar yani tezatlarınız vardır. Dürüst olun ki insanlar da size dürüstçe güvensin. Size güveniyordum ama, güvenim biraz sarsılmıştı. ama bu açıklamanız ile daha da sarsıldı.

Avatar
Beyzanur 6 yıl önce

Ülkemizde baş örtülmesi kadar
Baş örtülmemesi de bir zihniyet ve ideoloji dünya görüşü belirtir
Bu bakımdan Üstün hocanın açıklaması yetersiz kalıyor ve inandırıcılığını yitiriyor

Avatar
Belgin Budak 5 yıl önce

Başörtusu, psikoloğun isini yapmasina engel olmaz. Allahın bütün emirleri insanlarin huzuru mutlulugu toplumların iyiligi icindir suphesiz. Danışan kişinin, psikologun veya herhangi bir kisinin dıs gorunusune gore davranmasini onlemek de psikoloji biliminin çozmesi gereken bir sorun

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber