Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Türkiye’nin sağlık alanındaki başarılarına bir yenisi daha eklendi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Kaplan, aort anevrizma ameliyatlarıyla ilgili geliştirdiği “Kaplan Tekniği” ile dünya tıp literatürüne girmeyi başardı.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde eğitim sorumlusu olarak görev yapan Prof. Dr. Mehmet Kaplan, tıp literatürüne giren yeni tekniğin detaylarını ise şöyle anlattı:
“Kalpten çıkan aort damarının genişlemesi ile ortaya çıkan aort anevrizmalarının cerrahi tedavisinde hasta ile yapay kalp-akciğer makinesi arasındaki atardamar bağlantısı genellikle hastanın sağlam atardamarı kullanılarak gerçekleştiriliyor. Ancak yeni yöntem sayesinde sağlam atardamarlardan herhangi birini kullanmadan, bağlantıyı direkt genişleyen aort damarı aracılığı ile kuruyorum. Ameliyata başladıktan sonra hastayı soğutup, dolaşımı 30 dakikanın altındaki sürelerde durduruyoruz. Bu sırada genişleyen aort dokusunu çıkarıp, yapay aort damarı ile kalan sağlam aort dokusunu birleştiriyoruz.”
Zor bir süreç
Yapılan işlemin son derece zorlu bir süreç olduğuna dikkat çeken Prof.Dr.Kaplan; “Tekrar dolaşıma başlama zamanı geldiğinde kalp-akciğer makinesi ile hasta arasındaki atardamar bağlantısını kurmak için, tek dallı yapay aort damarı, yapay damara delik açmak ve hastanın atardamar sisteminin başka bir yerini kullanmak gibi seçenekleri kullanmıyoruz. Dünyada ilk kez yaptığım bir yöntemle yapay aort damarı ile sağlam aort dokusu arasındaki birleşim yerini kullanıyorum. Ameliyat sonlanma aşamasına geldiğinde ise atardamar bağlantısını, yapay aort damarı sayesinde, aort dokusu ile birleştiriyorum. Böylece hasta ile kalp akciğer makinesi arasındaki atardamar bağlantısının yapıldığı yerde hastada herhangi bir iz kalmıyor ve hastanın kalp akciğer makinesine atardamar bağlantısı yapıldığı anlaşılmıyor” dedi.
Yeni yöntemle 4 hasta
Bugüne kadar genişleyen aort dokusu üzerinden 74 hastada kalp akciğer makinası ile hasta arasında atardamar bağlantısı kurduğunu dile getiren Prof.Dr.Kaplan; “Yeni yöntem ile son 4 hastayı ameliyat ettikten sonra hastalarımızı sağlıklı şekilde taburcu ettik. İlk ameliyat ettiğim hastanın, cerrahi işlemini tıbbi yayın yaptıktıktan sonra tekniğe soyadımı verdim. Yöntem, teknik literatüre ‘Kaplan Tekniği’ olarak girdi. Bundan sonra kalpten çıkan aort damarının genişlediği hastaların ameliyatlarında bu tekniği kullanmaya devam edeceğim” bilgisini paylaştı.
Haber Kaynağı: Milliyet