“TÜFE SİSTEMİ, EMEKLİNİN SIRTINA YÜKLENMİŞ BİR KÜFE SİSTEMİNE DÖNÜŞTÜ...”

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenmiş 418 madde ve 895 çeşidi kapsayan enflasyon sepeti hesaplamaları emeklinin yaşamakta olduğu ekonomik gerçekliklerin çok uzağındadır. TÜİK tarafından hesaplanan ve geçtiğimiz 6 ayın enflasyonu olarak belirlenen % 5,01 rakamı her gün mutfağındaki yangını söndürmekle uğraşan emekliye inandırıcı gelmemektedir. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi, bu yıl sepete eklenen; konserve balık, konserve et, hazır sütlü tatlılar, çocuk elbisesi, evcil hayvan mamaları, otoban geçiş ücretleri bir emekli ailesinin harcama kalıplarına uymamaktadır.

Diğer taraftan, benzin ve elektrik gibi birçok sektörü ve ürünü etkileyen ana belirleyicilerde ciddi fiyat artışları yaşanırken, enflasyonun binde 3 oranında kaldığını söylemek, en yalın anlamıyla hesap bilmemektir.

4 bin 274 ailenin, 28 bin 711 iş yerinden yaptığı harcamalarının dikkate alınarak hesaplandığı açıklanan enflasyona ve sözü edilen bu 4 bin ailenin Türkiye’de yaşadığına inanmakta güçlük çekiyoruz. Ya da bu hesaplamaları yapanlar çarşı-pazar görmemişler. Onları vicdanları ile baş başa bırakıyoruz.

Gelen bu artışla 2000 öncesi emekli olanların taban aylıkları 1.982,78 TL; 2000-2008 yılları arası emekliye ayrılanların taban aylıkları 1302,30 TL’ye, yükselmiştir. Aylıklara gelen zam 2000 öncesi emeklilerde sadece 94 TL’dir. 2000-2008 arası emeklilerde ise sadece 62 TL’dir. Ne yazık ki bu rakam da 1 kg et parasıdır.

2008 sonrası emekliye ayrılanların Taban aylıklarını ifade etmekte bile güçlük çekiyoruz. 1000 TL ortalamasındaki bu aylıklarla insanlarımızın bütün ihtiyaçlarını görmesini ve yaşamlarını idame ettirmelerini beklemek vicdanlara uymamaktadır. Açlık sınırının 2 bin 67 TL olarak açıklandığı bir ortamda; 2000 öncesi ve sonrası emeklilerin taban aylıklarının, bu temel insan ihtiyaçlarını kapsayan rakamı bile karşılayamıyor olması yürekleri sızlatmaktadır.

Açıkça görülmektedir ki; emekli zamlarının, temel ihtiyaçlarımızdan çok uzak kalan maddelerle belirlenmiş bir enflasyon sepetiyle hesaplanması, gerçekçi olmaktan uzaktır. TÜFE sistemi, emeklinin sırtına yüklenmiş bir KÜFE sistemine dönüşmüştür. Emekli; yaşı gereği değişen ihtiyaçlarını esas alan harcama kalıplarıyla oluşturulmuş, yeni bir sisteme ihtiyaç duymaktadır.

Ayrıca, TÜFE sistemi ile hesaplanan zamlar, taban ve tavan aylıklar arasındaki makasın her geçen gün daha da açılmasına sebep olmakta ve gelir adaletsizliğinin giderek yaygınlaşmasını sağlamaktadır. Yani zengini daha zengin yoksulu daha yoksul yapmaktadır.

İşte tam da bu yüzden, emekli aylıklarındaki 6’şar aylık artışların gelir adaletini gözetecek şekilde ve insanca yaşamaya yetecek düzeyde olmak kaydıyla; SEYYANEN yapılmasını istiyoruz.”

Anahtar Kelimeler:
TÜFE SİSTEMİEMEKLİ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak