Şimdiki kuşağın Yunan öğretmenlerine, muhtemelen " Atalarımız zamanında ne de boş bir hayale kapılmışlar" dedirten ütopik kavram

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

--Şimdiki kuşağın Yunan öğretmenlerine, muhtemelen " Atalarımız zamanında ne de boş bir hayale kapılmışlar" dedirten ütopik kavram.. Megali Idea---
_______________
Megali Idea'yı çok duymuşuzdur . Hani "Büyük ülkü ya da Büyük Yunanistan ideali.. Asla gerçekleştirilemeyen ve Yunan milliyetçilerinin içinde uhde olarak kalan kavram..

Gerçi şimdiki kuşağın öğretmenlerine, muhtemelen " Atalarımız zamanında ne de boş bir hayale kapılmışlar" dedirten ütopik kavram..

Aslına bakarsanız kendilerini "Helenler" olarak gören şimdiki Yunanistan'da yaşayanların "Helenizm'le yani "Antik Yunanlılar"la hiç bir bağı yok.

Ama buna rağmen Helen soyundan geldiklerini iddia ederler Yunan milliyetçileri. Bu nedenledir ki 1071 Malazgirt yenilgisinden bu yana Türklere karşı bir hesaplaşma içine girerler.

Osmanlı'nın güçlü olduğu dönemlerde Megali İdea'yı aklının ucundan bile geçiremeyen ( çünkü bi ideal Osmanlı 'ya karşı bir kalkışmayı temel alır) Yunan milliyetçileri Osmanlı'nın zayıfladığı 18 yüzyılın sonu ve 19.yüzyılın başlarında büyük bir cesaret örneği(!) gösterek harekete geçerler.

Ancak bu zamana kadar varlıklarını Ortadoks Kilisesi'nde gizli biçimde sürdürürler.

1821'de başlattıkları Mora isyanıyla bağımsızlık adımını atan Yunanlılar hepimizim bildiği üzere 1829 Edirne Anlaşması ile bağımsızlıklarını alırlar. Ya da biz öyle sanırız..

Çünkü bu tarihten itibaren Yunanlilar gercek anlamda bağımsız olamadılar. Bunun sebebi de Avrupalı devletler tarafından gönderilen krallarla idare edilmek zorunda kalmalarıdır.

Biz Megali Idea'ya dönelim.

Yunan tarihinin ünlü şairi ve ulusal kahramanı 'Velestinli Rigas'(Rigas Ferreos) 1791'de Megali İdea haritası olarak bilinen "Helen Imparatorluğu Haritası 'nı çizip İmparatorlukta yaşayan ve Yunanca konuşan herkese dağıtır.
Bu haritada neler yok ki ..

Ege adaları, Girit, Ridos, Kıbrıs, Karadeniz, İstanbul vs.

Ferros sadece haritayla yetinse yine iyi. 1797'de bu yönde bir ihtilalprogramı ve bir anayasa bile hazırlar. Bu programda "Helen Cumhuriyeti " olarak belirler kuracağı devletin adını..

Ferros'un bu ütopik uğraşının sadecebireysel düzeyde kaldığını düşünmek de yanlış olur. Bu Megali İdea 1829'dan 1922'ye kadar Yunanistan 'ın devlet politikası haline dönüşür.

"Resemen ilk açıklanışı 14 Ocak 1844 'de Yunanistan başbakanı İoannis Kolettis 'in mecliste yaptığı bir konuşma iledir..."
-Fkd-
Daha fazlası için
https://www.facebook.com/…/69142…/permalink/761677967616704/

Instagram
@fkdtarih

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak