Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
NİHAYET DİPLOMAMA KAVUŞTUM.
1990 lı yılların başlarıydı.
Henüz Türkiye de zorunlu 8 yıllık eğitim yoktu. Allah'tan köyümüzün büyük' kasaba olması nedeniyle ortaokulun bulunması ilk okuldan sonra ortaokulu okumamı sağlamıştı. " Bu kız okur .." diyen hocalarım olmasına rağmen imkansızlıklar yüzünden örgün liseye kayıt yaptıramadım.İlçeye ailem ile göç edip okumam gerekiyordu. O zamanlar ilçelerde kızların okuması için ne bir yurt ne de özel bir gayret vardı. Şimdiki gibi taşımalı eğitim de yoktu. Ben ise okumak istiyordum.
Henüz ortaokulu bitirdiğim tarihlerde (1993) ağabeyim Baki Aras " Açık Öğretim Lisesi ne kayıt ettirelim oradan bari liseyi oku " dedi ve benim kaydımı yaptırdı. Çok teşekürler abim .Açık Lise kayıtları ve hertürlü işlemleri sadece il merkezlerinde yapılıyordu. Her dönemde farklı zamanlarda olmak üzere kayıt yenilemek , kitap almak ve sınavlarına girmek için il merkezine (Yozgat a ) gitmek gerekiyordu. Bugünkü gibi ne internet erişi mi , ne de iletişim için cep telefonu yoktu. Bir çok konuyu kulaktan duyma şeylerle idare ediyorduk , daha doğrusu idare edemiyorduk.
Yozgat a her gidişimde yanımda rahmetli babam benle geliyordu..O dönemde bizim gibi köyde yaşayan kızlar tek başına hiç bir yere gidemezlerdi. Babamın işlerini bırakıp benimle gelmek zorunda kalması ve bir de masraf etmesi bende suçluluk hissi oluşturuyordu. .Köyden her gün ilçeye münübüs kalkmaz, sadece pazartesi ve perşembe günleri yola çıkardı. Cumartesi günü yapılacak sınav için ta perşembeden gitmemiz gerekirdi. Sınavlar dört oturum olduğu için bir gece de Yozgat ta kalmak gerekiyordu. Köye dönüşümüz geri pazartesiyi bulurdu ki beş gün babam için büyük bir kayıptı. Dört dönem sınavlara gittik geldik. Güzel de notlar alıyor, sanki devamlı okula giden öğrenci gibi derslerime de çalışıyordum. Kış mevsiminde olan bir sınavda yoğun kar yağışı nedeniyle yollar açılmadığı için köyümüzden minibüsler hareket etmedi ben sınavlara gidemedim. Çok üzülmüştüm. Bizimkilerin kızların okumasını çok ta gerekli görmediklerini bildiğim için ısrar da edemiyordum. Babama zahmet veriyorum, yük oluyorum düşüncesinden de olacak ki pes ettim , ve öylece bıraktım.
Aradan yıllar geçti. Evlendim , çocuklarım oldu. Geçim derdi , çocuk büyütme telâşı derken zaman su gibi akıp geçti.
İlçemiz Akdağmadeni' nin de Açık Öğretim Lisesi için sınav merkezi olduğunu, bütün işlerinin ilçede yapıldığını duydum. Bu haberi duyunca genç bir kız gibi sevinmiştim. Artık Açık Lise işlemleri için 100 km yol gitmeye, sınavlar için çile çekmeye gerek yoktu. Yeni kayıt, kayıt yenileme işlemleri Halk Eğitimi Merkezi' nde yapililiyordu . Sınavların da ilçemiz de yapılması beni son derece sevindirmişti. Uzun yıllar aradan sonra Halk Egitimi Merkezi nin yolunu tuttum, kaydımı yeniledim ve sinavlara girmeye başladım . Sınavlarda yavaş yavaş kredileri toplayarak nihayet mezuniyet aşamasına geldim. 2020- 2021 eğitim öğretim yılı ikinci dönem sınavları sonrasında mezun oldum.
Diplomamı yöneticilik yaptığı dönemlerde Akdağmadeni gibi Yozgat in ve Türkiye nin bir çok ilçesini sınav merkezi yaparak kadınlarımızın , kızlarımızın ve zamanında örgün eğitim fırsatını yakalayamamış binlerce insanın yeniden kitapla-okulla buluşmasını ve diploma sahibi olmasını sağlayan
Açık Öğretim Lisesi eski müdürü Osman ÖZDEMİR 'in elinden alma mutluluğunu yaşadım. Kırk yaşından sonra bana bu mutluluğu yaşatan devletime , Acık Öğretim Lisesi ne, iş ve işlemleri en güzel şekilde yürüterek yüzlerce insana destek olan Akdağmadeni' Halk Eğitimi Merkezi ve onların kıymetli yönetici ve personellerine can-ı gönülden teşekkür ediyorum..
Şimdi ise eğitim adına yeni bir yolculuğa adım attım. Biri kız biri oğlan iki evladıma birlikte Üniversite sınavlarına ( YKS ) başvurdum. Nasip olursa 26-27 Haziran 2021 tarihlerinde sınava gireceğim.
Gençlerimize çağrım şu ! Elinizdeki imkanların kıymetini bilin...Ve zamanında okuyamamış, her hangi bir nedenle okula gidememiş hanımlarımız yaşınız ne olursa olsun Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesi'ne ya da Açık Öğretim Imam Hatip Lisesi ne kayıt yaptırın. Ortaokulu okuyamamışlar için ise Açık Öğretim Ortaokulu var. Halk Eğitimi Merkezleri ve bu işlerle ilgilenen meslek liseleri yanıbaşımızda bizleri bekliyor. Yeter ki sizler eğitime açık olun . Her yaş ve şartta eğitimden vaz geçmeyin.
Ben gayret ettim DIPLOMAMA KAVUŞTUM.
Teşekkürler #meb,teşekkürler #Açikögretimlisesi,teşekkürler
Alıntı