HARF DEVRİMİ " GERİLEME" YE SEBEP OLDU MU ?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

HARF DEVRİMİ " GERİLEME" YE SEBEP OLDU MU ?

Bugün bazı insanlar neden Latin Harflerine geçtik diye söyleniyor. İstemiyorsanız Osmanlıca yazmaya devam edin . Osmanlıca yazmayı öğrenin de görelim . Osmanlıca bir kere isim olarak yanlış . Cahile has bir tabir. Arap harfleri ile Türkçe okumayı belirtir bu söz aslında .

Ben Türkler kadar Osmanlıca işini öğrenemeyen bir kavim görmedim .Öğretmeye çalıştım hayatım boyunca birine öğretsem üçü kaçıyor , hem de asistan arkadaşların içinde.
Kabiliyetsiz bir öğretmen olduğuma kanaat getiriyordum ki baktım Rusya'da mükemmel bir şekilde öğreniyorlar bu işi. O zaman anladım ki sizde iş yok . Siz öğrenmeye meraklı değilsiniz, üstelik bu atla deve değil. Öğrenmesi zor değil , Çince değil.

Bu milletin maalesef böyle ucuzlukları vardır. Oturup ağlaşıyorlar , vay efendim "Harf Devrimi yapıldı medeniyet , kültür gitti. " diye . Arap harflerini kullandığımız devirde ilminizden geçilmiyordu. Bütün eski kaynakları yabancı profesörler değil de siz yazdınız sanki.Ben size söyleyeyim 20. yy'ın başına gelene kadar Türk mütefekkiri , tarihçisi ciddi bir tarihi metin okuma tasnif edip yenileme yapmamıştır.

Örneğin Divan-ı Lugatit Türk bizim keşfimiz ancak oraya gelene kadar beklemişiz.
Neyse ki büyük adam Diyarbakır ulemasından Talat Paşa'nın yardımıyla o yazma bulundu. Bunun için aç yaşadı o adam. 20. yy'a kadar bizim tarihi vesika okuma ya da neşretme gibi bir kültürümüz yok . Bunu yapanlar hep Batı Avrupalıdır hatta Rus bilginlerdir .

Niye Macarları niye Rusçayı bilmek gerekiyor . Smirnov , Barthold 'u Macar alimleri Türkologları takip edebilmek için ...
Bizim tarihimizi onlar yazıyor ; bizim dilimiz üzerine yazılmış ilk literatür İtalyanlara aittir. Bu çok hazin bir durum . " Eski harfler kalktı, tefekkür bitti "diyorlar, geçilmiyordu tefekkürünüzden önceden !

İLBER ORTAYLI KAFA DERGİSİ SAYI 72 , S.5 2020

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak