Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
HARF DEVRİMİ " GERİLEME" YE SEBEP OLDU MU ?
Bugün bazı insanlar neden Latin Harflerine geçtik diye söyleniyor. İstemiyorsanız Osmanlıca yazmaya devam edin . Osmanlıca yazmayı öğrenin de görelim . Osmanlıca bir kere isim olarak yanlış . Cahile has bir tabir. Arap harfleri ile Türkçe okumayı belirtir bu söz aslında .
Ben Türkler kadar Osmanlıca işini öğrenemeyen bir kavim görmedim .Öğretmeye çalıştım hayatım boyunca birine öğretsem üçü kaçıyor , hem de asistan arkadaşların içinde.
Kabiliyetsiz bir öğretmen olduğuma kanaat getiriyordum ki baktım Rusya'da mükemmel bir şekilde öğreniyorlar bu işi. O zaman anladım ki sizde iş yok . Siz öğrenmeye meraklı değilsiniz, üstelik bu atla deve değil. Öğrenmesi zor değil , Çince değil.
Bu milletin maalesef böyle ucuzlukları vardır. Oturup ağlaşıyorlar , vay efendim "Harf Devrimi yapıldı medeniyet , kültür gitti. " diye . Arap harflerini kullandığımız devirde ilminizden geçilmiyordu. Bütün eski kaynakları yabancı profesörler değil de siz yazdınız sanki.Ben size söyleyeyim 20. yy'ın başına gelene kadar Türk mütefekkiri , tarihçisi ciddi bir tarihi metin okuma tasnif edip yenileme yapmamıştır.
Örneğin Divan-ı Lugatit Türk bizim keşfimiz ancak oraya gelene kadar beklemişiz.
Neyse ki büyük adam Diyarbakır ulemasından Talat Paşa'nın yardımıyla o yazma bulundu. Bunun için aç yaşadı o adam. 20. yy'a kadar bizim tarihi vesika okuma ya da neşretme gibi bir kültürümüz yok . Bunu yapanlar hep Batı Avrupalıdır hatta Rus bilginlerdir .
Niye Macarları niye Rusçayı bilmek gerekiyor . Smirnov , Barthold 'u Macar alimleri Türkologları takip edebilmek için ...
Bizim tarihimizi onlar yazıyor ; bizim dilimiz üzerine yazılmış ilk literatür İtalyanlara aittir. Bu çok hazin bir durum . " Eski harfler kalktı, tefekkür bitti "diyorlar, geçilmiyordu tefekkürünüzden önceden !
İLBER ORTAYLI KAFA DERGİSİ SAYI 72 , S.5 2020