DÜNYANIN HAYRANLIKLA İZLEDİĞİ EĞİTİM RÖNESANSIMIZ "KÖY ENSTİTÜLERİ"

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Köy Enstitüleri Türk buluşu olarak, Dünya eğitim ansiklopedilerinde yer aldı, Dünya basını ve eğitimcileri enstitülerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.:

- “Son yıllarda tasavvurumdaki okullar, Türkiye’de kurulmaktadır. O da Köy Enstitüleredir.”(Prof. Jhon Dewey)

- “Köy Enstitüleri yeni “bir köye intelligigentisti” yaratmıştır.”(Le Monde gazetesi)

- “Köy Enstitüleri, şimdiye kadar eşine az rastladığım pek kıymetli öğrenim merkezleridir.” ( Prof. Charles Latman)

- “Dünyanın hiçbir yerinde böyle yararlı ve anlamlı kurumlar görmedim.” (George Duhamel)

- “Kız ve erkek öğrencilerin oluşturduğu bir müzik topluluğu bize verdikleri Batı müziği konserinde Beethoven ve Mozart’ın bazı parçalarını hatasız çaldılar.” (Prof. Schward Kessler)

- “Siz demokrasiye geçişin gerçek yolunu bulmuşsunuz. Bu ensitüler dengeli ve ahenkli bir toplum tipinin garantisi. Enstitülerinizde, memleketinizin kendi bünyesinden fışkıran kuvvetli ve sağlıklı bir gençlik buldum.” (Miss Jeanette Rakin, Amerikan Kongresi’nin kadın milletvekili)

- “Köy ile şehir arasında bir uçurum açmışsınız. Birkaç Köy Enstitüsünü ziyaret ettikten sonra anladım ki bu uçurum, Köy Enstitüleri ile giderilebilir. Enstitüler köy ile şehir, halk ile aydınlar arasındaki uçurumu doldurmak için bulunmuş pek maharetli bir çare.” ( Arnold Toynbee, İngiliz Tarihçi)

- “Aradığımızı, istediğimizi burada bulduk. Çağın gereklerine ve çevre koşullarına uygun eğitim kuruluşları oldukları için çok beğendik. Biz de uygulayacağız.”(Tayland Öğretmen Okulları Genel Müdürü)

- Türkiye’de Köy Enstitüleri köylü yığınını ilgilendiren sorunların topuna el koyarak, onları anlayıp çözmeye çalışmışlar, çözmeye yarayacak çareler önermişler; köylünün günlük çalışmalarını, yaşayışlarını, maddi va ahlaki bakımlardan iyileştirecek yeteneğe sahip öğretmenler yetiştirmişlerdir.” (“Lexikon der Padgogik” adlı İsviçre ansiklopedisinin “Cehaleti yok etme” maddesinden)

- “Toplum kalkınması için Köy Enstitüleri özgün bir buluş ve uygulamadır. Bu enstitüler ne yazık ki çok partili yaşama geçince katledilmiştir.” (Prof. William Ayland)

Kaynak: Mahmut Makal, Köy Enstitüleri ve Ötesi, Piramit Yayıncılık, (2004). Ankara 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber