Dünyada Milyonlarca Okura Ulaşmış En Çok Okunan Kitaplar

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Listede sadece ticari amaçla yayınlanmış kitaplar olup kutsal kitaplar ve belli bir siyasi görüşü temsil edip dağıtılan kitaplar eklenmemiştir. Dünyada en çok okunan kitapları bu listede bulabilirsiniz.

En çok okunan kitaplar listesi satış rakamlarına göre listelenmiştir.

25. Ben-Hur : 50 milyon
Kızgın Kudüs çölleri, yüzlerce savaş gemisinin çarpıştığı Akdeniz ve Roma'da süren bir savaş. Judea Prensi Ben-Hur, hiç hak etmediği halde çocukluk arkadaşı Romalı General Messala'nin hırsına kurban giderek bir anda özgürlüğünü, sevdiği kadını ve ailesini yitirmiş, kendisini kadırgaya zincirli halde bulmuştur. Artık küreğe her asıldığında uğradığı ihanetin intikamını almaya yemin etmesine yetecek denli ateşli bir nefes çekmektedir içine.

24. Zencefil Adam: 50 milyon
J. P. Donleavy tarafından 1955 yılında kaleme alınmış bir romandır. II. Dünya Savaşı sonrası 1947 İrlanda'sında geçen roman ilk olarak Paris'te yayınlanmıştır. Kitap yayımından sonra müstehcenlik içerdiği gerekçesiyle İrlanda ve ABD'de yasaklanmıştır.

23. Charlotte'un Sevgi Ağı: 50 milyon
E. B. White tarafından yazılan bir 1952 yılı Amerikan çocuk romanı. Bir örümcek ve domuzunun alışılmadık arkadaşlığını konu ediliyor.

22. Watership Tepesi: 50 milyon
Richard Adams'in yazdığı popüler fantezi romanı. Bir grup genç tavşanın kendi kabilelerini bırakıp yeni bir yaşam alanı aramaya karar vermeleriyle başlayan yolculuklarını konu alır. Bencilliğin ve bireyin ön plana çıktığı 70'li yiılarda masumiyet ve kahramanlığı yücelttiği için Amerika'da dönemin en sevilen romanlarından biri olmuştur.

21. Kartal Kondu: 50 milyon
II. Dünya Savaşı anlatan kitap ilk kez 1975 yılında yayınlanmış ve 1976 yılında Michael Caine, Donald Sutherland, Jenny Agutter ve Robert Duval gibi oyunların yer aldığı aynı adlı filmi çekilmiştir.

20. Gülün Adı: 50 milyon
Orta Çağ İtalya'sında geçen romanda, Papa ile İmparator arasında atama yetkisi savaşı, Hıristiyan tarikatlar arası görüş ayrılıkları, cinayetler, bir Manastır ve etrafında gelişen olaylar, iyi kurulmuş Polisiye bir öykü ile bir anlatıcı (Melk'li, Dom Adso) tarafından aktarılmaktadır. Yedi günlük zaman dilimine bölünerek yazılmıştır.

19. Siyah İnci: 50 milyon
İngiliz yazar Anna Sewell tarafından 1877 yılında yazılmış bir romandır. Bu kitabı hayatının son yıllarında, hasta olarak yattığı evinde yazmıştır. Roman, Sewell'in ilk ve tek romanı olup, kısa bir süre içerisinde en çok satılan kitap haline gelmiştir. Sewell, kitap yayımlandıktan sadece beş ay sonra hayata veda etmiştir. Yaklaşık olarak elli milyon kopya satmış olan Siyah İnci tüm zamanların en çok konuşulan kitaplarından biri haline gelmiştir. Bu kitapta dosdoğru hayvan refahı öğretilirken, aynı zamanda şefkat, sevgi ve saygının insan tedavisindeki önemi vurgulanmaktadır. Siyah İnci çocuk edebiyatının bir öncüsü haline gelmiştir.

18. Yeşilin Kızı Anne: 50 milyon
1908 yılında Kanadalı yazar Lucy Maud Montgomery tarafından yazıldı. Eser, her yaştaki okuyucuya dönük bir kurgu roman olarak kaleme alındı ve yirminci yüzyılın ortalarından bu yana klasik çocuk edebiyatı romanı olarak kabul edildi.

17. Bebek Bakımı ve Çocuk Eğitimi: 50 milyon
Benjamin Spock tarafından yazılan ve ilk kez 1946 yılında yayımlanan, bebek ve çocuk bakımı ile ilgili rehber özelliğinde olan bir kitaptır. Kitap ilk altı ayda 500.000 kopya satarak, neredeyse anında üne kavuşmuştur. 1998 yılında Spock'ın ölümüne kadar kitap dünya genelinde 50 milyondan fazla kopya satılmıştır.

16. Heidi: 50 milyon
Teyzesi Dete'in yanında büyüyen Heidi küçük yaşta anne ve babasını kaybetmiştir. Teyzesi 5 yaşına geldiğinde Heidi`yi İsviçre'nin bir dağ köyünün kırsalında yaşayan dedesi Alm-Öhi'yinin yanına bırakır. İnzivaya çekilmiş yaşlı ve huysuz biri olarak tanınan Almöhi marangozluk yaparak ve keçilerinden elde ettiği ürünlerle geçimini sağlamaktadır. Başlangıçta Heidi'yi istemeyen dedesi teyzesinin bırakıp gitmesiyle ona bakmak zorunda kalır. Sevimliliği, yaşama sevinci ve tükenmeyen coşkusuyla kısa sürede kendini dedesine sevdirir. Köyden Çoban Peterle tanışan Heidi dağlara alışır ve tam bir dağ kızı olur.

15. Yüzyıllık Yalnızlık: 50 milyon
1982 Nobel Edebiyat Ödüllü, Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez'in 1967 yılında Meksika'ya ilk gidişinde yazdığı kitap. Yazar çocukluğunun geçtiği Aracataca'yı Macondo adıyla fantastik bir kurguyla sunmuştur ve amacını "çocukluk günlerini sanatsal bir dille ardında bırakmak" olarak açıklamıştır. Kitap büyülü gerçekliğin en önemli eserlerindendir.

14. Lolita: 50 milyon
Lolita veya az bilinen adı ile Beyaz Irktan Dul Bir Erkeğin İtirafları, Vladimir Nabokov'un İngilizce romanı. 1955'te Paris'te ilk baskısı yapılmıştır. Daha sonra yazarı tarafından Rusça'ya çevrilen roman 1962'de Stanley Kubrick tarafından yine Lolita adı ile sinemaya uyarlanmıştır.

13. Simyacı: 65 milyon
Simyacı, İspanya'dan kalkıp Mısır Piramitlerinin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban Santiago'nun masalsı yaşamının felsefi öyküsüdür. Simyacı'yı bulmak kendini bulmaktır... Simyacı'nın dünya çapında bu kadar satmasının sebebi belki de kılavuzculuk niteliğinin ön planda olmasıdır. Simyacı'yı okumak, herkes uykudayken şafak vakti güneşin doğuşunu beklemektir.

12. Çavdar Tarlasında Çocuklar: 65 milyon
Ergenlik çağının içinde, yetişkin dünyanın düzenine karşı isyankar bir çocuğun, bir Noel öncesi başına gelenler... Bu sürecin bir psikiyatri kliniğinde noktalanışı. Holden Caulfield'in masumiyet arayışının iç burkucu romanı.

11. Düşün ve Zengin Ol: 70 milyon
Napoleon Hill tarafından 1937 yılında yazılan kişisel gelişim kitabıdır. Kitabın başlığı nasıl zengin olunacağını ima etmesine rağmen, yazar kitapta öğretilen felsefenin insanların tüm çalışma alanlarında başarılı olmaları için ya da istedikleri hemen hemen her şey için yardımcı olacağını öne sürmektedir. Kitabın ilk yayımı Büyük Buhran zamanlarına denk gelmektedir. Hill'in 1970'deki ölümüne kadar 20 milyondan fazla satılan kitap 2011 itibariyle dünya çapında 70 milyon rakamına ulaşmıştır.

10. Da Vinci Şifresi: 80 milyon
Da Vinci Şifresi satışa çıktığı ilk haftanın sonunda büyük bir başarı kazandı. New York Times'ın 'en çok satanlar' listesine "1 Numara"dan girdi. Aynı zamanda Wall Street Journal, Publishers Weekly ve San Francisco Chronicle'ın 'en çok satanlar' listesinde ilk sıradaki yerini uzun süre korudu. Colombia Pictures kitabın film haklarını satın aldı.

9. Aslan, Cadı ve Dolap: 85 milyon
Peter, Susan, Edmund ve Lucy büyülü bir dolabın içindeki geçide dalar ve kendilerini Narnia’da bulurlar… Ancak Narnia, eski Narnia değildir. Çünkü kötü kalpli bir cadı tarafından dondurulmuştur ve her mevsim kışı yaşamaktadır. Not: Kitaplarda Türk mitolojisine ait izler bulunmaktadır. Bu kitapta Aslan'ın gerçek adı Aslandır. Yani yazar aslana isim verirken İngilizce Lion yerine Türkçe karşılığı olan Aslan adını kullanmıştır. Ayrıca Edmund Narnia'da Beyaz Cadı ile karşılaştığında cadı onu sihirli Türk Lokumu ile kandırmıştır. Narnia Aslan, Cadı ve Dolap genellikle orta dünya yaratıklarından oluşan bir kitaptır.

8. Ayişe: 100 milyon
Roman Cambridge'lı macerasever Horace Holly'nin manevi oğlu Leo Vincey ile birlikte Afrika'nın derinliklerine yaptıkları bir yolculuğu anlatır. İkili, yolculuk sırasında ilkel bir yerli ırkı ve onların She dedikleri ve itaat edilmesi gereken biri olarak kabul ettikleri Ayişe adında gizemli, beyaz bir kraliçe ile karşılaşırlar. Rider Haggard, bu romanında önceki romanı Kral Süleyman'ın Hazineleri romanında yaratmış olduğu ve daha sonraları başka yazarların da etkilendiği bir tarz haline gelecek olan Lost World roman ekolünün en ünlü örneklerinden birini vermiştir.

7. Kızıl Köşkün Rüyası: 100 milyon
Kızıl Köşkün Rüyası, yarı-otobiyografi türünde yazılmış bir romandır. Cao Xueqin'in kendi ailesinin ve aynı zamanda Qing Hanedanı'nın yükselişini ve çöküşünü anlatır. Yazarın ilk bölümde anlattığı üzere, gençliğinde tanıştığı kadınlara, akrabalarına ve uşaklarına adanmış bir hatırattır. Kitap, çok geniş karakter kadrosu ve buna bağlı psikolojik boyutunun yanı sıra, 18. yy Çin aristokrasisinin sosyal yapısının detaylı bir analizi olması açısından da önemlidir.

6. On Küçük Zenci: 100 milyon
Geçmişte verdikleri kararları, hataları ya da ihmalkârlıkları nedeniyle insanların ölümlerine yol açmış on kişi, bunu sır olarak saklamaktadır. Bu kişiler, günün birinde Una Nancy Owen adında birinden bir mektup alırlar ve tatil amacıyla Zenci Adası'ndaki gösterişli bir malikaneye davet edilirler. Konuklar, Owen adındaki kişiyle nerede tanıştıklarını bir türlü hatırlayamazlar ama söz konusu daveti ücretsiz bir tatil fırsatı olarak görürler ve teklifi kabul ederler. Ancak adaya vardıklarında onları bir sürpriz beklemektedir: Ev sahibi ortalarda yoktur. Adada onları bekleyen yalnızca karı koca olan iki görevli vardır. İşin diğer bir ilginç yanı bu çiftin de adanın sahibini hiç görmemiş olmalarıdır.

5. Harry Potter ve Felsefe Taşı: 107 milyon
Listeyi monoton hale getireceğinden dolayı en çok satan Harry Potter kitabı listede yer buldu. Diğer kitapların satış rakamları ise şöyle:

Melez Prens 65 milyon
Sırlar Odası 60 milyon
Azkaban Tutsağı 55 milyon
Ateş Kadehi 55 milyon
Zümrütü Anka Yoldaşlığı 55 milyon
Ölüm Yadigarları 50 milyon

4. Küçük Prens: 140 milyon
Eserde bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır. Sahra Çölü'ne düşen pilotun Küçük Prens'le karşılaşması ile başlayan kitap yirmi yedi bölümden oluşur. Özellikle Küçük Prens'in yurdundan ayrılıp altı ayrı gezegene yaptığı gezileri anlatan bölümlerde bazı tipik yetişkin yaşam biçimlerinin eleştirisi yapılır.

3. Hobbit: 140.6 milyon
Orta Dünya üzerine yazılmış olan kitap Bilbo Baggins ve başından geçen maceraları konu almaktadır. Kitapta Bilbo Baggins'in Gandalf tarafından hiç beklemediği bir anda evine gelen 13 cüce ile değişen hayatı, Orta Dünya'nın kaderini değiştirecek olan Tek Yüzük'ün bulunuşu, ulu ejder Smaug'un öldürülüşü ve kadim cüce kenti Erebor'un kurtuluşu anlatılmaktadır.

2. Yüzüklerin Efendisi: 150 milyon
Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı epik fantezi türündeki romandır. Hikâye Tolkien'in çocuklar için yazdığı 1937 tarihli Hobbit'in devamı olarak başlamıştı ancak sonunda ondan çok daha büyük bir eser haline geldi. Çoğu II. Dünya Savaşı'nda olmak üzere 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalar halinde yazıldı. 150 milyonun üstündeki satış sayısıyla tüm zamanların en çok satan ikinci romanıdır.

1. İki Şehrin Hikayesi: 200 milyon

Kitapta suçsuz yere Paris'teki bir hapishanede 18 yılını geçirdikten sonra, eski bir dostunun yardımı ile kurtulan Dr. Manette'in tesadüfen Londra'ya dönüşü sırasında tanıştıkları bir Fransız olan Charles Darnay ile kızının yapacakları evlilik ve bunun ardından meydana gelen Fransız İhtilali'nin hayatlarına etkileri anlatılır. Bu insanların ruhsal değişimlerini ele alan kitapta birçok tarihi izlere de rastlayabiliriz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak