DEVRİMLERİN EMANET EDİLDİĞİ ÜÇ BÜYÜK GÜÇ 

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!


Devrimlerimiz öncelikle hangi üç büyük güce emanet edilmiştir, Atatürk bunlar hakkında neler söylemiştir? 
Devrimlerimizin emanet edildiği üç büyük güç sırasıyla öğretmenler, ordu ve gençliktir. Atatürk bu üç büyük güçten Nutuk’ta, diğer kitaplarında ve yaptığı konuşmalarda uzun uzun bahsetmiştir. Ataname’de de birçok yerde bu görüşleri bulabiliyoruz. Ben yanıt olarak ATANAME (2019)’de yer alan aşağıdaki yöneltileri [Devrimin Koruyucuları, 8-10] sunmakla yetineceğim.
● Devrimlerimiz öncelikle üç büyük güce, öğretmenlere, orduya ve gençliğe emanet edilmiştir. Ağustos 1925 Kastamonu konuşmalarımda ifade ettim, yenilik hareketlerimizin, devrimlerimizin halkımızın ihtiyaçları arasına girmesi ve yerleşmesi hususunda öğretmen hanımların önemli görevleri ve hizmetleri olacaktır. Erkek öğretmenlerin öğretmen hanım arkadaşlarına bu yolda destek olmaları lazım gelir.
● Ordumuz milletimizin ilerleme ve yükselme adımlarında öncü olmuştur. Milletimizin bütün inkılaplarında birinci adımı işgal etmiştir. Milleti yönetenlerin en büyük dayanağı ordu olmuştur. Diğer milletlerde ordu ile millet daima birbiriyle karşı karşıyadır. Halbuki bizde iş tamamıyla tersinedir. Meşrutiyet’i kahraman subaylarımız ilan ettirdiği gibi bu inkılabı da yine onların fedakârlığına borçluyuz. Bundan sonraki yükselme ve ilerlemeler de onların bilinçli kuvvetiyle olacaktır.
● Türk gençliğine gelince, Türk genci devrimlerin ve Cumhuriyet’in sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Rejimi ve devrimleri benimsemiştir. Onları zayıf düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir hareket duydu mu, hemen müdahale edecektir. Bir suçlu gibi yakalanmış olsa da kimseye yalvarmayacaktır. Diyecektir ki, “ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. Müdahale ve eylemimde haklıyım. Eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı meydana getiren neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir.” İşte benim anladığım Türk genci ve Türk Gençliği!...
*Ataname-Cihan Dura
Soru: Atatürk, devrimler konusunda öğretmenlerden hangi hizmetleri beklemektedir?

Alıntı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak