ÇOK İLGİNÇ BİR DENEY DİLİN KÖKENİ

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Dilin kökeni deneyi, antik Mısır'da yapılmış ve Herodot' un eserlerinden günümüze ulaşmıştır.
Amacı insanlık tarihindeki eski dilin hangisi olduğunu ortaya koymak olan, Mısır firavunu birinci 1. Psamtik tarafından yaptırıldığı söylenen deneydir.

Bu deney, özellikle son yıllarda ilgiyle izlenen, Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında, Son soru olarak sorulmuş (2013 yılında) katılan yarışmacı cevabı bilemeyerek büyük ödülü kaybetmiştir.

Deney Herodot' un Tarihler isimli eserinin ikinci cildinde, dönemin firavunu 1. Psamtik' ten söz eder.

Heredot, eserinde anlattığı kadarıyla, Mısır'da bulunduğu süre içerisinde, Firavun'un dilin kökeni isimli deney yaptırdığını, bu deneye göre firavunun, 2 tane yeni doğmuş bebeğin, bir çobana teslim edildiğini ve çobana çocukları beslemesini, ancak onlarla hiçbir şekilde konuşmamasını tembihlediğinden bahseder.

Firavun'un düşüncesine göre, kimseyle konuşmayan çocukların ilk söyleyeceği kelimelerin, insanlığın ortak dilini ortaya çıkaracaktır. Zamanla çocuklar büyür. Çoban bir gün çocukların, 'Bekos' diye bağırdığını Duyar. Bekos, Frig dilinde ekmek anlamına gelmektedir. Yani hiç bir sözcük duymayan bu çocuklar ilk kez ekmek demiştir. Bu da insanlığın temel öncesinin karnının doyması ve bilinçaltında doymak olduğu şeklinde bir sonuç çıkarılabilir.
Ancak firavun, bu yönden konunun üzerinden gitmemiş Frig dilinin İnsanlığın en eski dili olduğu kanısına varmıştır. Bu deneyin sonucundan, Friglilerin Mısırlılardan ve diğer kavimlerden daha eski bir medeniyet olduğunu, Frig dilinin, dilin kökeni olduğu şeklinde bir çıkarımda bulunmuşlardır.

Deneyi korkunç yapan ise çocukların doğduğu andan itibaren annelerinden koparılıp, bir hayvan gibi hiçbir şekilde konuşulmadan sadece beslenmesi olmuştur.

Yani firavunun İlginç deney düşüncesi nedeniyle, iki çocuğun hayatının keyfi şekilde etkilemesidir

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak