Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
“Ülke yıkık dökük, her yer virane, Lozan yeni imzalanmış, bu durumda Avrupa'ya talebe gönderilecek. Bu inanılmaz bir şey” diye düşünür ama yine de şansını denemek ister.
150 kişi içinden 11. kişi olarak sıralamaya girer. Atatürk, Sadi Irmak'ın isminin yanına, "Berlin Üniversitesi'ne gitsin" diye yazmıştır.
Gitme vakti gelince, Sadi Irmak Sirkeci Garı'ndadır; ama kafası çok karışıktır.
“Gitsem mi, kalsam mı?
Beni orada unuturlar mı?
Para yollarlar mı? “ diye düşünmekte ve endişelenmektedir.
Tam gitmemeye karar verdiği ve eve geri döndüğü sırada bir posta dağıtıcısı gelir ve “Mahmut Sadi! Bir telgrafın var” der.
Telgrafı açar ve Mustafa Kemal Atatürk imzası ile şu sözlerin yazılı olduğunu görür:
“Sizleri bir kıvılcım olarak yolluyorum, alevler olarak geri dönmelisiniz.”
Telgrafı okuduktan sonra düşündüklerinden utanır ve "Şimdi gel de gitme, git de çalışma, dön de bu ülke için canını verme” deyip, Berlin’deki üniversitede okumak üzere yola çıkar.
Sadi Irmak yurtdışında aldığı eğitim sırasında çok başarılı olur. Ülkeye bir alev topu olarak döner. Önce Istanbul Üniversitesi Genel ve Beşeri Fizyoloji Enstitüsü'nü kurar ve kürsü başkanı olur. Daha sonra bir süre Başbakanlık yapar.
Ord. Prof. Sadi Irmak yıllar sonra kendini tanıtırken,
"Ben kim miyim? Ben sadece iki satırlık bir telgrafın yarattığı bilim adamıyım. Düşünün, 1923'te o kadar işinin arasında, 11 öğrencinin nerede okuyacağına karar veren ve onların ne hissettiğini sezebilen bir liderin önderliğindeki bu ülke için can verilmez mi?" der.
https://www.google.com.tr/…/ord-prof-sadi-irmakin-atat…/amp/