Başarılı Bir Girişimci Olan Elon Musk'un Başarısızlık Öz Geçmişini Biliyor musunuz?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Muhtemelen bugün bu kavramı Elon Musk'tan daha fazla somutlaştıran başka hiç kimse yoktur.

Elon Musk hakkında çoğumuz hep başarı ve kazanç odaklı kelimelere çağrışım yaparız. Ancak bu aşamalara gelene kadar yaşanan yıkıcı olaylar ve hayal kırıklıkları değerini fark ettirmez. Çünkü başarısızlık başarı gibi özgeçmişimize koyabileceğimiz bir olgu değildir ve sonuç odaklı bir çevrede sadece başarılar dikkat çeker. Elon Musk da bu hayal kırıklıklarını yaşayarak bugünlere gelmiş ve başarısızlık konusunda da çok başarılı bir girişimci olmayı başarmıştır. Dolayısıyla kendisinin geçmişinden öğrenecek çok şeyimiz var.

1) Netscape'e yaptığı iş başvurusu

Musk, Pennsylvania Üniversite'sinden mezun olduktan sonra Netscape'e yaptığı tuhaf bir iş görüşmesini anlattı.
"Netscape'e başvuru yapmış ve bir cevap alamamıştım. Ben de gidip lobide gezinmeyi ciddi ciddi denedim. Fakat herhangi biriyle konuşmak için çok utangaçtım. Öylece lobide bekledim. Çok utanç vericiydi. Orada belki konuşacak birini görebilirim diye olduğum yerde duruyordum. Biriyle konuşmaya çok korkuyordum ve konuşabilecek kimseyi bulamayınca oradan çıktım."
2) Zip2 şirketinden uzaklaştırılması

Elon Musk 1996 yılında kendi kurduğu ilk şirketlerden olan Zip2'nin CEO'su olmak istedi fakat yönetim kurulu üyeleri tarafından onaylanmadı. Bir de üzerine şirketten uzaklaştırıldı.
3) PayPal hakkındaki önyargılar

1999 yılında kurduğu PayPal ilk zamanlarında en kötü 10 iş fikrinden biri olarak seçildi ve bu durum Elon Musk'a ciddi oranda yatırım kaybettirdi.
4) Balayındayken CEO'su olduğu PayPal'dan kovulması

Ekim 2000’de balayı ile birleştirdiği bağış toplama gezisindeyken Paypal’dan kovuldu.
Yönetim noktasındaki rekabetin üzerine bir de PayPal kullanıcılarının yaptığı büyük dolandırıcılık nedeniyle şirketin ayda 10 milyon dolar kaybetmesi durumu eklenince Musk bertaraf edildi.
5) Roket satın alma taleplerinin reddedilmesi

Mars'a fare göndermek ve orada bitki yetiştirmek gibi amaçlarla uzay çalışmalarını başlatan Elon Musk 2001 yılında Rusya'dan roket sipariş etti. Fakat Ruslar bu fikirleri saçma buldukları için Musk'a roket satmadılar. Ertesi sene yeni girişimi olan SpaceX'i de arkasına almasına rağmen yine roket talebi reddedildi.
6) SpaceX'in ilk 3 roketinin düşmesi

Şu an milyar dolarlık bir şirket olan SpaceX 2008'de ciddi finansal sıkıntılarla uğraşıyordu. Musk şirkete 100 milyon dolar harcamıştı, ve ilk üç roket yörüngeye ulaşamadan patlamıştı. Dördüncü deneme sonunda başarılı olmuş ve NASA ile 1.6 milyar dolarlık bir anlaşma yapmasına vesile olmuştu.
Ancak başarılı olana kadar herkes başarısız olduğuna inanıyordu. Şirketin bu noktada şanssızlığı göz önüne alındığında bunun olacağını düşünmek için bir çok gerekçe vardı ve bu şanssızlık SpaceX'in (ve Tesla'nın) sonu olabilirdi.
7) Tesla'nın ve SpaceX'in iflasın eşiğine gelmesi

2008 yılında hem firma içerisindeki karışıklıklardan hem de ekonomik kriz sebebiyle Tesla Motors ve SpaceX iflasın eşiğine geldi.
8) Falcon 9'un ilk başarısızlığı

2013 yılında yeniden kullanmaya yönelik yapılan Falcon 9 v1.1 isimli roketin okyanustaki gemiye inişi sırasında yaşanan ilk başarısızlık.
9) 5. roket patlaması

Kötü başlangıcından sonra, SpaceX roketlerine daha iyi bakmaya başlamıştı. Ne yazık ki, şirketin 50 milyon dolar değerindeki Falcon 9 roketinin 2016'da ön provizyon sırasında patladığı ve Facebook'un 200 milyon dolarlık uydusunun (14 Afrika ülkesine internet erişimini iyileştirmek için yapıldığı) yok edildiği durum böyle değildi.

En kötü yanı neydi? Musk ve SpaceX bile olayın nasıl olduğunu anlayamadı ve patlamanın teşhisi neredeyse iki ay sürdü.
10) 2016 Tesla başarısızlığı

Son derece başarılı ve istikrarlı bir grafik çizen Tesla Motors, ürünlerdeki yetersiz bataryaların onarımını güncelleyemediği için Model X'in teslimatlarını 18 aydan fazla bir süre için ertelediğini duyurduğunda 2016 yılıydı.
11) 4., 5. ve 6. roketlerin başarısızlıkları

Sonuç olarak, başarılı girişimlerinin yanında başarısızlık sanatının da hakkını veren Elon Musk'ın sahip olduğu servetin bugünkü toplam değeri 14.8 milyar dolar.

Kaynak 12

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber