Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Hemen hemen her okulun Atatürk büstünde yer alan, çocukluğumuzdan bu yana sıkça duyduğumuz “Türk; öğün, çalış, güven” sözündeki “öğün” kelimesi çoğu zaman yanlış yorumlanıyor ve anlaşılıyor. Önderimiz Mustafa Kemal’in bu sözle anlatmak istediği ise aslında çok farklı.
Atatürk, sözünün başındaki “Türk” sözcüğüyle, Türkiye Cumhuriyeti halkına sesleniyor. Her yurttaşa bir bir ne yapması gerektiğini anımsatan o sözcükleri sıralıyor. En çok yanılgının yaşandığı söylem ise “öğün” sözcüğü. Akıllarda sürekli “övün” olarak kalması yüzünden, insanların “övünme” eylemine yönelik bir istek olduğunu düşünmeleri çok doğal. Nitekim “öğün” sözcüğünün anlamı bambaşka.
Öz Türkçe bir sözcük olan “öğün” aslında “öğ” sözcüğünden türetiliyor. Bu sözcük ise “akıl - us” anlamına geliyor. Sözcüğe Atatürk’ün getirdiği ve o dönemlerdeki kullanımıyla dile getirdiği “-ün” eki ise “akıllan, aklını kullan” anlamı kazandırıyor.
Yani “Türk; öğün, çalış, güven” sözündeki “öğün” sözcüğünün anlamı, “övün” sözcüğüyle aynı değil. Ayrıca bu anlamla birlikte tümcenin anlamı da çok farklı bir biçime geliyor:
️
“Türk; aklını kullan, çalış, güven”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk