Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Ekte göreceğiniz elden ele dolaşan görselde; İbrahim Bin Salukiyye isimli bir şahıs tarafından yazıldığı öne sürülen Ahbar-u Zaman isimli kitaptan bahsediliyor. Bahse konu kitaptan alındığı öne sürülen parça ile Korona virüsün bilindiği, 20 20 yani sayıların eşitlendiği ve Mayıs ayında bir deprem olacağı iddia ediliyor. Görselin elden ele dolaşması hızlanınca araştırma yapan haber sitemiz, İbrahim Bin Salukiyye adında tarihin herhangi bir döneminde yaşamış birisinin olmadığı bilgisine ulaştı. Paylaşıma çıkan görselde iddia edilen 2020 Mayıs depremine dair de ortaya atılmış herhangi bir iddia veyahut bu iddiayı destekleyen tarihi başka bir kaynak bulunmuyor.
Görseldeki yazı şöyle;
''Ahbar-u Zaman adlı kitaptan bazı alıntılar. Müellif: İbrahim Bin Salukiyye vefatı hicri 463. İki rakam eşit olunca (20=20) o zamanın hastalığı yayılınca, hacılar ziyaretten men edilince, velveleler gizlenince, çekirge istilası olunca, Rum meliki ani bir hastalıkla ölünce, kardeş kardeşten korkunca, çöldeki yahudiler gibi olduğunuz zaman, fiyatlar yükselip işler kesata uğradığı zaman: çocukların saçlarını ağartan insanların üçte birinin öleceği temelleri yıkan Mayıs depremini bekleyin'' Okuyunca da anlaşılacağı üzere haberlerde geçen her başlığa yer verilmiş.
Öte yandan Ahbar-uz Zaman diye iki ayrı kitap bulunuyor. Bunların her ikisi de Arap tarihini anlatıyor. Arapça olan 'Ahbar' kelime olarak haber anlamına geliyor. Bu Ahbar-uz Zaman kitaplarından birinin yazarı Abdulkerim Muhammed Nasır, kitabı 1435 yılında basılmış olup belirli bir Arap tarihi yer alıyor. Öte yandan diğer Ahbar-uz Zaman kitabı ise, Ebu'l Hasan Ali Bin hüseyin Bin Ali Mesudi. Tarihçilerin kısaca Mesudi dedikleri yazarın bu kitabı 1416 tarihinde yazılmış ve diğer aynı isimdeki kitaba nazaran daha meşhur.
Tarihte O isimle kitap yazmış birisi olmamasına karşın, 2017 yılında Suudi Arabistan'da İbrahim Bin Salukiyye adında birisinin yolsuzluktan tutuklandığı yönünde duyum bulunuyor. Bunlardan da anlaşılacağı üzere sosyal medya ve Whatsapp gruplarında dolaşan görsel, tamamen uydurulmuş ve yalan bilgiler içermektedir. İtibar etmemeniz ve paniğe kapılmamanız dileği ile.. Karamanca.net