Kariyer Basamakları İçin Sınav Neden Doğru Değildir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

  Sınav olsun diyen bakanlık öğretmenin ölçme ve değerlendirmeden kaçmaması gerektiğini söylüyor. Belki kendince haklı yönleri de vardır. Ancak öğretmenin sınavdan kaçmaktan ziyade daha başka itirazları vardır.
   Siz öğretmene öğretmenliği yeniden mi öğretmek istiyorsunuz, yoksa öğretmenin kendisini yenilemesi gerektiğini mi söylüyorsunuz?
  Sayın bakanlık eğitim için hazırladığınız uzman öğretmenlik için 180 Başöğretmenlik için 240 saat ve 600 sayfa olan konular hangi branştaki öğretmene hitap ediyor?  
    Şüphesiz böyle bir ayrım söz konusu dahi değildir. Tüm öğretmenler aynı konuları çalışacak ve sınav kazandıklarında kimi Matematik, kimi Edebiyat, kimi Fen kimi Atölye ve daha binlerce uzmanlık olacak. Birinci ve ilk yanlış burada başlıyor. Çünkü bu eğitimler alan öğretmenin sınıfta yapacağı çalışma ile uzaktan yakından ilgisi yoktur..
   İkinci önemli husus öğretmen sınıfına hakim, öğretmesini çok iyi biliyor, hangi öğrenciye nasıl yaklaşacağını deneme yanılma yoluyla öğrenmiş yetiştirdiği birçok öğrencisi kariyer sahibi doktor, hakim, mühendis, öğretmen, avukat ve başka. Fakat bu öğretmen otuz yılını devirmiş altı yüz sayfalık kitabı okuyup o sınavı kazanması mümkün değildir. Ancak diğer yandan genç öğretmen aslında öğretmenliği de pekiyi değildir, daha taze bilgilere sahip ve bu sınavı kazanma şansı oldukça yüksek. Sınav sonuçlandı ve otuz yıllık deneyim sahibi öğretmen bu sınavı geçemedi ancak on yıllık öğretmen kazandı ve uzman olup bu öğretmenimizden 1500 lira daha fazla maaş alır duruma geldi. Bu adaletsizliği nasıl telafi edeceksiniz?
   Üçüncü önemli konu hazırladığınız bu eğitim programını kaç öğretim görevlisine hazırlattınız? Tek tek saymadım ancak sanırım elli atmış kişiden fazla öğretim görevlisi emek vermiştir. Kaynak derseniz saymakla bitmez. Bu çalışmayı yapan hocaların tamamını uzman ve başöğretmenlik sınavına tabi tutalım. İddia ediyorum ki başarılı olamazlar. Bu iş ekran karşısında okuyup anlatmaya benzemez. Haydi bunu geçtik peki,  öğretim görevlisi teorik bilgi dışında öğretmene ne verebilir? Bize göre hiçbir şey! Öğretmenlik tek düze bir meslek değildir. Kişi uzman olacaksa alanında olmalıdır. Söz gelimi bir uzman doktor hem kalp, hem göz, kulak burun alanında uzman olabilir mi? Bu mümkün olmadığına göre alan ayrımı yapmadan teorik bilgilerle uzmanlık vermek yanlıştır.
   Dördüncüsü meseleye okul bazlı bakılmamıştır. Sahada olmak sınıfta olmak ilkokulda başka, Ana okulunda başka, Orta Okul, Meslek Lisesi, Anadolu Lisesi hepsinden başka başkadır. Sınav mutlaka olacaksa buna göre çalışma kitapları hazırlanmalıydı. O halde burada da bir yanlış vardır. Aynı bilgiler tüm bu okullarda çalışan öğretmenler nasıl uzman olabilir ki?
   Beşinci önemli nokta öğretmenler arasında doğuracağı ayrım ve bu ayrımın velilere sirayet etmesi okul yöneticilerini bir hayli zorlayacaktır. Her ne kadar bundan önceki dönemlerde sayının ve maaşa katkının azlığından pek dillendirilmese de önümüzdeki süreçte benim çocuğum uzman öğretmen ya da Başöğretmende okuyor seninki normal öğretmenden, ya da bizim öğretmen sınavı kazanmış ancak sizinki bir sınavı dahi kazanamamış gibi söylemlerle karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır. Bu da öğretmenler odasında bir takım hoşnutsuzluklar doğuracaktır. 
    Sonuç olarak; sınav yapıla bilir, bir takım kriterler konulabilir. Ancak şu andaki durum çok daha farklıdır. Getirdiği götüreceğinden daha fazla olan öğretmene ve eğitime hiçbir faydası olmayacak böyle bir sınav sadece ben yaptım oldu bitti demekten başka hiçbir fayda sağlamaz!.. Daha başka yol ve yöntemler bulunmalı, tartışılmalı, eğitim camiasının nabzı mutlaka tutulmalıdır. Pratikte yapılan öğretmenlik teoriye
 yenilmemelidir!..
Remzi Özmen
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber