Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Öğretmenlik Meslek Kanunu
Öğretmenlik Meslek Kanunu 60 yıllık bir özlemdi. Eğitimle ilgili tüm platformda da zikredilen öğretmenlere mahsus bir kanunun olması hep bir özlemdi. İşte bu özlem 14 Şubat 2022 tarihinde yayımlanan 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu ile giderildi.
Bu sadece bir başlangıçtır. Önemli olan bir kanun olmasıydı. 60 yıllık özlemin giderilmesi bu anlamda yenidir. Sonra yeni haklarla sürekli genişleyecek olan bir kanundur. Eğer bir kanununuz olmazsa o zaman oraya atıf yapacağınız, iyileştirme yapacağınız bir alanı bulamazsınız. Bu anlamda bu gerçekten çok önemli. Bu, yirmi yıllık eğitimdeki bu dönüşümün aslında taçlandırılmasıdır.
Kariyer basamakları sistemi orijinal bir sistem değil. 2004 yılında Hüseyin Çelik Bakanımız zamanında bu, denendi zaten. 2004 yılında Temel Eğitim Kanunu'nda ve 657 Sayılı Kanun'da bazı değişiklikler yapılarak 'adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik' sistematiği ilk defa o zaman kurgulandı. Bununla ilgili sınavlar yapıldı. Yani 90 binin üzerinde uzman öğretmen sistemde vardı, 338 de başöğretmen vardı sistemin içinde. O tarihlerde sınav yapıldığı zaman hiç duydunuz mu 'öğretmenlerin itibarına dokunuyor, öğretmenlere nasıl sınav yapılabilir? Hepimiz uzman öğretmeniz, hepimiz başöğretmeniz.' diye şikâyet duydunuz mu? Hayır.
Ülkemizin devlet memurları sistematiği içerisinde sınavsız hiçbir kariyer sistemi yok. Bu sınav öğretmenlerin öğretmenlik yeterliliğini yapmaya matuf yapılan bir sınav değil. Öğretmen olarak girmiş zaten. Bu, sadece o uzman öğretmenlerin almış olduğu 180 saatlik eğitimin değerlendirmesi. Tezli veya tezsiz yüksek lisans yapanlarla doktora yapanlar bu sınavlardan muaf...
2004 yılındaki düzenlemede kota vardı. Öğretmenlerinin belli bir oranında uzman öğretmen sistemin içerisine enjekte edilebiliyordu. Şimdi kota yok.
Eğitim programına başlayan 606 bin 185 öğretmen, yani bu öğretmenlerin yüzde 99'u dokuzu eğitimlerini tamamladı. Bu öğretmenlerin tamamı sınavda başarılı olursa tamamı hangi sınava başvurduysa ya uzman öğretmen olacak ya başöğretmen olacak. Yani bir kota da yok.
Bizim sahada gördüğümüz izlenimler sınavdan ziyade sınav nasıl olacak? Bu kaygıyı da azaltmak için zaten örnek soru kitapçıklarını yayınladık. Öğretmenlerimiz rahatladılar. Bu konu bağlamından çıkartıldı. Siyaset süreçlerin içerisine girdi, troller süreçlerin içerisine girdiği manipülasyon yapıldı.
Başvuruları 3 Ekim 2022 tarihine kadar devam eden uzman ve başöğretmenlik yazılı sınavı 19 Kasım Cumartesi günü yapılacak. 345 bin 732 öğretmen uzman öğretmenlik, 42 bin 561 öğretmenimiz de başöğretmenlik sınavı için başvurmuş.
Sosyal medyadaki algıyla sahanın gerçekliği farklı. Sosyal medyaya baktığınız zaman problem olarak gördüğümüz şeylerin sahada karşılığı olmadığını biliyoruz. Bazen de sosyal medyada problem olmayan şeylerin belki sahada problem olduğunu görüyoruz. Önemli olan sahadaki durum. O nedenle ben ve arkadaşlarım sürekli sahadayız. Öğretmenlerimizi dinliyoruz. İlk kez okul yöneticileriyle tüm illerde değerlendirme toplantısı yapıyoruz, hem konuşuyoruz hem eleştirilerini alıyoruz. Süreçleri birlikte yönetmeye çalışıyoruz. Bizim derdimiz, kitleselleşme evresini tamamlayan eğitim sisteminin kalitesini hep birlikte artırmak.
Kariyer sisteminde asla bir ayrıştırma yok. Sistemde zaten 75 bin uzman öğretmen ve 90 başöğretmen vardı. Uzman öğretmen ve başöğretmen derse girdiği zaman ders yükü değişmeyecek.
Bizim amacımız öğretmenlerin mesleki gelişimlerini sürekli güncellemek ve onları desteklemek. Öğretmenlik Meslek Kanunu da bunlardan biri.