TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARI MATEMATİK PROJE ÖRNEKLERİ 2022

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Tübitak 4006 bilim fuarında yapılabilecek uygulama ve arştırma projeleri örnekleri

Resfebe İle MATEMATİK Kavram Öğretimi
Resfebenin mantıksal içerik ve zihinsel bağlantılar içeren bir yapıda olması, resfebe ile matematik,
kavramlarının öğretilmesine zemin hazırlayabilir.  Bu projede Matamatik ile ilgiliterim ve kavramların resfebe  ile fuar ortamında sunumu yapılabilir.. Ziyaretçilerin merak ve ilgisini çekecek, eğlenceli bir proje olacaktır.

Dairenin Alan Formülü Görsel Tasarımı


Dairenin alanı farklı farklı yollardan ispatlana bilir. Yapılan ispatlar küçük ihmalller ile ancak görselleştirilebilir. Bunlardan biride videomuzda olduğu gibi dairenin ortadan kesilip açılarak elde edilen dikdörtgenlerin alanın bulunması. burada ister üçgenin alan formülü ister videoda olduğu gibi dikdörtgene tamamlanarak

Ames Odası


Bilim Fuarlarının Olmazsa olmazıdır. Büyük ölçülerde yapılıp içine öğrenci girmesi sağlanırsa hem öğrencilerde hem de misafirlerde ciddi etki bırakmaktadır.

Mattabu


Matematik tabu zahmetsiz olmasının yanında özellikle protokolden birileri ile ziyaret sırasında kısaca oynandığında eğlendirici bir etkiye sahiptir. Kartlar süsleme ile  etkili görünüm kazanmaldır.

Sihirli Kartlar


İkili sistemin mantığı ile kurulan ve tutulan sayıyı bulmaya yarayan basit bir sistemdir. Daha çok öğrenciler tarafından bilinen bu numara yaşı ilerlemiş ziyaretçilerde etki bırakmaktadır.

Şekillerdeki Göz Yanılmaları


Birbirinden uzunluk olarak farklı görünen şekillerin aslında birebir aynı olduğu ve Çift anlama sahip olan şekillerin ve ayrıca hareket eden şekillerin olduğu görsel bir stand açılabilir.

Toplama Makinesi


 Bazı projelerin hedef kitlesi daha küçük öğrenciler olabilir. Ve yapılan projeler daha basit görünen ancak gözle görüldüğü için etkisi daha yüksekolabilir.

Praksinoskop (Çizgifilm Yapma Makinesi)

Ames Penceresi


Ames penceresi de ames odasındaki tekgöz mantığına göre çalışır. Ancak yapı olarak çok farklıdır. Ames penceresinde yine beynimizin aldanmalarını sergileyen şaşırtıcı bir durum vadır.

Takip Eden Gözler (Ejderha Gözü İlizyonu)


Çok sık rastlamadığımız ender bir proje örneğidir. Yine perspektif konusuna ve beynin algılama bozukluklarına dayanan bir yapı ile izleyiciler ciddi anlamfda şaşıracaktır. Yapılışı çok basit olan bu bilim fuarı 4006 tübitak proje örneğinin ilgi uyandıran yapısı fazladır.

Eller İle Kolay Çarpma Modellemesi


Matematikte kullanılan 6 lar 7 ler 8 ler 9 lar ve 10 lar için (altılar yediler sekizler dokuzlar ve onlar) Videosu bulunmaktadır.
kolay çarpma yolu olan parmaklar ile çarpma yöntemi bir maket haline getirilerek görsel bir materyal hazırlanabilir.

Küçük Gösteren Sandalye


Yapılan bu çalışmada uzaktaki nesne küçük yakındaki nesne büyük görünür mantığı ile hazırlanmış,  küçük gösteren sandalye hilesi yada ilizyonu ele alınmışmır. Kısa gösteren bu sandalye aslında bakış açısı,perspektif , zihnin tamamlaması gibi bazı olguların bir araya gelmesi ile çalışmaktadır.

Arşimet Vidası


Arşimetin geliştirdiği arşimet vidası veya arşimet burgusu olarak da adlandırılan mekanik alet su ve genelliklede yoğun içerikli sıvılar için kullanılabilen bir su pompasıdır. Tübitak bilim furı için yapımı kolaybir projedir.
 

Örüntü Rulosu


Matematik dersinde örüntü konusunu eğlenceli ve anlaşılır hale getrimek için yapılabilecek bir projedir. Kolay ve yapılabilir.

Mat-Müziko


Bu projede yapılan bir müzik aletinin android tuner yardımı ile gerçek noatlara endexleyerek  matematikseloranları belirlemeye yöneliktir

Hamilton'un İcosian Oyunu


Bu oyun Hamiltonun 1857 de icat ettiği bir oyundur. Oyun temelde şehirleri ziyaret ederken aynı yolu tekrar kullanmama problemi üzerinden çıkmıştır.

Kaynak: http://aymematematikailesi.blogspot.com/

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber