ChatGPT Nedir, ChatGPT Ne İşe Yarar?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

OpenAI tarafından geliştirilen ve diyalog konusunda uzmanlaşmış bir prototip yapay zeka sohbet robotu olan ChatGPT, son günlerde sosyal medya gündemini oldukça meşgul ediyor. 

San Francisco merkezli araştırma şirketi OpenAI tarafından hayata geçirilen ChatGPT, insan benzeri etkileşimlere sahip olan ve yapay zekâ teknolojileri tarafından yönetilen doğal bir dil işleme aracıdır. İlk bakışta basit bir chatbot gibi görünen ChatGPT, denetimli ve pekiştirmeli makine öğrenimi teknikleriyle donatılmıştır. Yapay zeka destekli dil modellemesi, kullanıcıların sorularına ve isteklerine yanıt vermek için derin bir veri havuzundan yararlanır. Diğer sohbet robotlarının aksine ChatGPT, geniş bir veri tabanı ve karmaşık bir öğrenme modeline dayanır. Chat kutusuna yazılan mesajların anlamını ve bağlamını kavrayarak insan benzeri cevaplar ve çözümler üretebilir. ChatGPT, içerik oluşturma, bir konuyu yorumlama, yazılım desteği ve kodlama gibi görevlerde belirtmiş olduğunuz yönergelere uygun olarak size yardımcı olabilir.

ChatGPT Özellikleri Nelerdir?

  • Soru – Cevap özelliği.
  • Matematik denklemleri çözme.
  • Metinler oluşturma.
  • Çeviri yapabilme.
  • Hata ayıklama ve çözme.
  • Metni özetleyebilme.
  • Sınıflandırma.
  • Önerilerde bulunabilme.

ChatGPT , OpenAI tarafından 30 Kasım'da kullanıma sunulan bir sohbet robotudur. Kullanıcı istemlerine göre konuşmalarda insan benzeri metin yanıtları üretebilir ve soruları yanıtlama, bilgi sağlama veya konuşmalara katılma gibi çeşitli görevleri tamamlayabilir. Önceden tanımlanmış yanıtları veya kuralları kullanarak metin oluşturan birçok sohbet robotunun aksine, ChatGPT aldığı girdiye göre yanıtlar oluşturmak üzere eğitilmiştir ve bu da daha doğal ve çeşitli yanıtlar sağlar.


ChatGPT'nin ana özellikleri nelerdir?


Eklenen kod anlama ve oluşturma yetenekleri, yüksek anlayış ve girdi toleransı ve çoğu bilgi alanında profesyonel yanıtlar verebilir.
Ahlaki ilkeleri ekleyin. Yani ChatGPT, kötü amaçlı bilgileri belirleyebilir ve tanımlamanın ardından geçerli bir yanıt vermeyi reddedebilir.
Sürekli diyalog için destek. ChatGPT, modelin etkileşimli deneyimini geliştiren bellek yeteneğine sahiptir.

ChatGPT, bir uygulamada veya web sitesinde gezinirken karşınıza çıkan bir yapay zekâ sohbet robotu gibi görünse de buz dağının altında kalan bölüm oldukça farklıdır. Bu uygulama tamamen yapay zeka ve makine öğrenimi için geliştirilmiştir. Diyalog formatıyla ilerleyen karşılıklı bilgi alışverişi oldukça eğlenceli ve şaşırtıcı geri dönüşlerin alınmasını mümkün hale getirir. Geliştiriciler tarafından yapılan açıklamaya göre diyalog formatı, kullanıcılar tarafından paylaşılan takip sorularına da izin vermektedir. Eksiklerini ve hatalarını kabul eden yapay zekâ sohbet botu, uygunsuz talepleri ise reddedebilir. Ayrıca ChatGPT kullanıcılarla sohbet etmenin ötesine geçebilir; OpenAI algoritması ve kendini yenileyen veri sistemi sayesinde dil bilgisini düzeltme, karmaşık metinleri veya kavramları anlaşılabilir formatta özetleme, metinde anlatılmak istenenleri emojilere dönüştürme, farklı yazılım dillerinde formata uygun kod yazma ve hataları düzeltme gibi onlarca farklı aracı etkin bir şekilde kullanabilir.

ChatGPT Ne İşe Yarar?
Yeni chatbot aracı, Text Davinci 003 metin aracına hayat veren InstructGPT’nin kardeş modeli olarak geliştirilmiştir ve metin üreten yapay zekaların, diğer adıyla Generative Pre-Trained Transformer (GPT) ailesinin en üst evrim katmanıdır. GPT altyapısı ile çalışan bir chatbot için dil modellerini iyileştirmek ve hazırlanan taslağı insan talimatlarına uygun olarak düzenlemek sıradan bir iştir. Durum bilgisi olmadan da çalışabilen yapay zeka sohbet botları, arama kutusuna girilen her bilgiye yeni bir kullanıcıyla etkileşim kuruyormuş gibi yaklaşır. Durum bilgisine uygun olarak ilerlenmesi gereken zamanlarda ise önceden açılan bir oturuma ait bilgileri birbiri üzerine ekleyerek işleyebilir. Konu hakkında bilgi sahibi olan sohbet botları, geçmiş etkileşimleri hızlıca gözden geçirerek yeni yanıtları belirli bir bağlam içinde de sonuçlandırabilir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber