Çanak Anten Alırken ve Montajı Yapılırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Çanak anten alırken dikkat edilmesi gerekenler

  • Antenin türü
  • İzlenecek uydu
  • LNB Çeşidi
  • Boyutu
  • Ayak yapısı
  • LNB bandı seçimi

Çanak anten alırken dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri de LNB seçimidir.

LNB anteninizin önünde duran ve çanak anteninizin kablosunu bağlayacağınız alettir.

LNB uydudaki yüksek frekanslı sinyalleri Receiverinizin yani uydu alıcınızın kullanacağı frekans aralığına düşürür.

Bölgemize yayın yapan uydular genellikle KU Band da yayın yaptıkları için elektirikçlerden ve uyduculardan LNB istediğinizde size otomatik olarak Ku-Band LNB verirler. Ancak siz eğer Ku bandda yayın yapan bir uyduyu değil de 38 derecedeki Rus uydusu gibi C bandda yayın yapan bir uyduyu izlemek istiyorsanız piyasada satılan LNB’lerin dışında C band LNB almanız gerekmektedir.

Yıllardır bu işleri yapmaktayım eskiden LNB kalitesi önemliydi ancak şu anda piyasadaki ucuz fiyatlı LNB’lerle çok pahalı LNB’ler arasında TÜRKSAT, HOTBİRD ve DİGİTURK EUTELSAT uydusunu izleyecekseniz önemli bir fark kalmamaktadır. Dolayısıyla bu uyduları izleyecekseniz sakın pahalı LNB iyidir diye düşünmeyin ve en ucuz fiyatlıyı alın.

LNB çıkış sayısı seçimi
Bazılarımızın evinde birden fazla televizyon olabilir. Bu televizyonları tek bir çanak antenden izlemek istiyorsanız yapamanız gereken iki şey vardır. Bunlardan birincisi TV sayısına göre LNB almaktır. LNB’ler Tekli, İkili, Dörtlü ve 8’li oalrak satılabilmektedir. Siz kaç TV izlemek istiyorsanız ona uygun sayıda çıkışı olan LNB’yi almalısınız. Bu sayede bir çanak anten kullanarak birden fazla anteniniz varmış gibi farklı TV’lere kabloları bağlayabilirsiniz.

Maliteyi düşürmek veya aprtmanınızdaki fazla anten kirliliğini önlemek için çoklu LNB almanızı tavsiye ederim. Komşularınıza sorarak ortaklaşa bir çanak antene çoklu LNB takarak tek anteni ortaklaşa kullanabilirsiniz.

Bir çanakn antenden iki TV izlemenin diğer yolu SPLİTTER kullanmaktır ancak bunun bazı dez avantajları vardır. SPLİTTER kullandığınız takdirde iki TV den de aynı polariteden yayın yapan kanallar izlenebilmektedir. Eğer TV’lerden bir tanesi kanalı değiştirirse büyük bir ihtimalle TV’lerden birisinden kanal izlenemeyecektir. Spiltteri sadece aynı anda bir TV izleyecekseniz kullanın.

Çanak antenin boyutu
Çana akten alırken en çok dikkat etmeniz gereken konu çanak antenininizi boyutudur. Türksat ve Digiturk Eutelsat 7E uydusu için 65 cm’lik bir çanak anten Türkiye’nin tüm yerlerinde sizin tüm kanalları izlemeniz için yetecektir. Eğer çanak anteninizi usta çağırmadan kendiniz ayarlayacaksanız daha kolay ayarlayabilmeniz ve tüm kanalların sorunsuzca çekebilmesi için 70 veya 75 cm’lik çanak antenleri kullanmanız daha iyi olacaktır.

Çanak anten ayak seçimi
Çana akten alırken yanında ayakları da olacaktır. Eğer çanak anteninizi düz birzemine kuracaksanız aldığınız çanak anten ayağının pek bir önemi yoktur. Eğer çanak anteninizi duvara monte edecekseniz mutlaka duvara uygun olan ayaklardan almanız gerekmektedir. Düz ayak ile çanak anteninizi duvara monte edemezsiniz. Bu yüzden aldığınız yerden çatal ayak almanız gerekmektedir. Balkona kurulum yaparken de 90 derece dirsek almanız faydanıza olacaktır. Balkon demirine sabitlemek için de iki adet kelepçeye ihtiyacınız olacaktır.

Çanak Antenin Türü
Çanak antenler çoğunlukla PARABOL ve OFFSET anten olarak ikiye ayrılır. Eğer çanak anteninizi elektrikçiye veya uyducuya gidip alacaksanız çok büyük bir ihtimalle size OFFSET çanak anten verecektir. Çünkü Eskiden kullanılan PARABOL antenlerden çok daha ucuz ve sinyal olarak daha kalitelidir.

1. Çanak anten alırken OFFSET çanak anten alın.

2. Çanak antenin yükseklik göstergesinin olup olmadığına dikkat edin

İzlenecek Uydu
Gerekli anten çapını öğrenmek için https://www.satbeams.com/footprints bu linke tıklayarak siteye giriniz.
Yukarıdaki yatay bölümden hangi uyduyu izlemek istiyorsanız onu seçin.ortadaki haritayı yaklaştırarak kendi bulunduğunuz konuma tıklayın. Tıkladıktan sonra

 Recommended Rx antenna size:

80 cm/ 31.5 inch “” şeklinde bir yazı belirecektir. Buradaki örnekte gerekli anten çapı 80 cm’dir.

Merkezi sistem için LNB seçimi
Apartmanınızdaki merkezi uydu sistemine LNB alacaksanız normal bir LNB buna uymayacaktır. Bunun için QUATTRO LNB almanız gerekmektedir. Bu LNB 4 çıkışlıdır ve yukarıda bahsettiğim 4’lü LNB ile karıştırılmamalıdır. 4’lü LNB farklı bir şeydir merkezi uydu sistemi LNB’si ayrı bir şeydir. 4’lü LNB’ye QUAD LNB, apartman merkezi uydu sstemi LNB’sine ise QUATTRO LNB de denir. Özet olarak apartmandaki merkezi uydu sistemine LNB alacaksanız QUATTRO LNB almanız gerekmektedir.

Apartmanınızda Digitürk uydusu da varsa yani Eutelsat 7E uydusu da varsa bunun için de mutlaka MDU LNB denilen LNB’lerden almanız gerekecektir. QUATTRO LNB’nin aksine digitürk LNB’sinde tek çıkış vardır. Bu LNB 4 çıkışlı değildir.

Rüzgar durumu
Eğer bulunduğunuz muhitte aşırı rüzgar varsa çanak anten alırken delikli çanak anten modellerini seçmeniz size çok faydalı olacaktır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber