Bilgisayardaki Karanlık Mod Enerji Tasarrufu Sağlar mı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Gece geç saatlerde bir proje üzerinde çalışırken, ışıkların söndüğünü ve bilgisayarınızın pilinin bitmek üzere olduğunu hayal edin. Son teslim tarihiniz yaklaştı, bu yüzden işi erteleme sorunu yoktu. Ekran parlaklığını azaltmanın ve güç tasarrufu modunu etkinleştirmenin pili işinizi bitirmeye yetecek kadar uzatabileceğini düşündünüz. Ayrıca, OLED ekranınızın bunu yaparak daha da az güç çekebileceğini düşünerek karanlık modu açmaya karar verdiniz.

Ancak, karanlık mod gerçekten pil ömrünüzü uzattı mı? Ekran LCD veya LED olsaydı ama OLED olmasaydı ne olurdu?

Web ve mobil(Street7studio)s için siyah arka planda düşük pil simgesi
Ekranınız, açıldığında pil gücünün yarısından fazlasını çekmekten sorumludur. (Fotoğraf Kredisi: Street7studio/Shutterstock)

Bu soruyu cevaplamak için, karanlık modun enerji tasarrufu özellikleri kullanılan ekran tipine bağlı olduğundan, farklı ekranların çalışma mekanizmasını kısaca gözden geçirelim.


Sıvı Kristal Ekranlar (LCD'ler)çok katmanlı bir yapıdan oluşur. Birincisi, ekrana aydınlatma sağlamaktan sorumlu olan arka ışıktır. Açıldığında sabit bir yoğunlukta parlayan bir dizi Soğuk Katot Floresan Tüpten (CCFL) oluşur. Sonraki katmanlar, bir polarizör ve bir kristal sıvı içerir. Polarizör ve kristal sıvı, her iki taraftaki elektrotlarla sıkıştırılır. Polarizör ve kristal tabakadan geçen ışık miktarı elektrotlara voltaj uygulanarak kontrol edilebilir. Kristaller kendilerini elektrik alanına göre yeniden yönlendirir ve bir miktar ışık polarize olur. Değişen voltaj seviyeleri, ışık polarizasyonunu değiştiren kristal oryantasyonunu değiştirir, bu da daha sonra polarizörlerden ekrana geçen ışık miktarını değiştirir.

Işık Yayan Diyot (LED) ekranların LCD'lerden yalnızca tek bir varyasyonu vardır, yani arka ışık. CCFL'lere sahip olmak yerine, arka ışık her piksel için birden fazla LED'den oluşur (genellikle piksel başına üç LED, bir kırmızı, bir yeşil ve bir mavi). Bu LED'ler, her pikselin seçici renklendirilmesine ve aydınlatılmasına izin veren karmaşık bir devre tarafından kontrol edilir. Parlaklık, LCD'lerde olduğu gibi sıvı kristaller ve polarizörler tarafından kontrol edilir.

Alıntı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber