TikTok Videolarınızı Nasıl Daha Erişilebilir Hale Getirirsiniz

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Daha fazla kişinin TikTok videolarınızla etkileşime girebildiğinden emin olmak için bu erişilebilirlik en iyi uygulamalarını kullanabilirsiniz.

TikTok, kısa biçimli video için en popüler platformlardan biridir. Peki videolarınızın herkesin beğenisini kazanacağından nasıl emin olabilirsiniz?


Engelli kişilerin ve belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin de bunları rahatça izleyebilmeleri için TikTok videolarınızı nasıl daha erişilebilir hale getireceğinize dair bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz.


1. TikTok Videolarınıza Altyazı Ekleyin

Videolarınızın erişilebilirliğini artırmanın en iyi yollarından biri altyazı eklemektir. Sosyal medya videolarınıza otomatik olarak altyazı ekleyen pek çok uygulamayla seçim yapmakta zorlanacaksınız.

TikTok ayrıca videolarınıza altyazı ekleyen yerleşik bir özelliğe sahiptir ancak bu özellik tüm bölgelerde mevcut değildir. Erişiminiz varsa videonuzu düzenlerken bir Altyazı seçeneği göreceksiniz. Bu, TikTok'ta otomatik olarak altyazı oluşturmanıza olanak tanır .

Altyazı ekleyerek videonun sağır veya işitme güçlüğü çeken kişiler için erişilebilir olmasını sağlarsınız. Uygulamanın sesi kapalıyken TikTok videolarını izleyen izleyiciler için de kullanışlıdır.

Ayrıca kontrastı artırmak ve bu altyazıların okunmasını kolaylaştırmak için metnin arkasına bir degrade veya renk bloğu da ekleyebilirsiniz.

​2. TikTok Videolarınızda Yanıp Sönen veya Yanıp Sönen Efektlerden Kaçının
Videolardaki yanıp sönen ve yanıp sönen efektler, ışığa duyarlı epilepsi, migren veya diğer hareket ve ışığa duyarlı rahatsızlıkları olan kişilerin semptomlarını tetikleme riski taşır. Işığa duyarlı videoları kapatmanıza izin veren bir TikTok ayarı var ancak bu, izleyiciye yönelik bir ayardır.

Herkesin hoş olmayan belirtiler olmadan videolarınızı izleyebilmesini istiyorsanız videolarınızdaki hareket ve yanıp sönme efektlerini azaltın ve bunlardan kaçının.

Videonuzda hariç tutamayacağınız yanıp sönen efektler varsa, TikTok'un filtrelemesinden kaçması ihtimaline karşı altyazınızın üst kısmına bir uyarı ekleyebilirsiniz.

TikTok'a göre yanıp sönme efektleri kullanıyorsanız videonuzu düzenlerken bildirim alacaksınız. Ancak testlerimde bu efektler bazen TikTok'tan herhangi bir bildirim veya uyarı olmadan eklenebiliyor ve yine de ışık ve hareket hassasiyetimden kaynaklanan rahatsızlığı tetikliyor.

3. Metinli Videolar için Metin Okuma Özelliğini Kullanın
Metin seçenekli tiktok videosu
metnin üstünde metinden konuşmaya özelliği menüsü
TikTok videolarınız için metinden konuşmaya özelliğini kullanmak, az gören izleyicilerin yanı sıra okuma güçlüğü çeken kullanıcılara da yardımcı olur. Bu özelliği yalnızca videonuzda seslendirmenin eşlik etmediği bir metin varsa kullanmanız gerekir.


Videonuzu oluştururken metinden konuşmaya özelliğine erişebilirsiniz. Sağdaki Metin seçeneğine dokunun ve istediğiniz metni ekleyin. Ardından metne dokunun ve açılan Metinden konuşmaya seçeneğini seçin.

4. Videolarınızdaki Metnin Yeterince Büyük Olduğundan Emin Olun
Tiktok video kapağındaki metin
Metin rahatça okunamayacak kadar küçükse, erişilebilirlik amacıyla videolarınıza metin eklemenin bir anlamı yoktur. Buna altyazılar, genel metin ve video kapak resminizdeki metinler dahildir.

Videonuzdaki metnin akıllı telefon ekranında rahatça okunabilecek kadar büyük olduğundan emin olun. Bu, videonuzda yer kaplar ancak daha fazla kişinin eserlerinizden keyif alabileceği anlamına gelir.

5. Videonuzda Neler Olduğunu Açıklamak için Gönderi Başlığınızı Kullanın
Videonuzu paylaşmanın son aşamalarında yayınlayacağınız başlık, onu daha erişilebilir kılmak için de kullanılabilir. Video için gerekli olabilecek uyarıları ekleyin.

Bu başlık aynı zamanda videolar için bir tür alternatif metin olarak da kullanılabilir. Örneğin, artık TikTok'ta kısa bir teknoloji eğitimi yayınladığımda, adımları gönderinin ana açıklamasına dahil ediyorum. Seslendirmenin olmadığı videolarda altyazı, videoda olup biteni bağlamsallaştırmak için kullanılabilir.

Kaynak: makeuseof.com

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber