Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Mavi onay işareti olmadan sosyal medyayı hayal etmek zor. O kadar yaygın hale geldi ki, her zaman var olmadığını düşünmek zor. Ama aslında, her zaman sosyal medyanın bir parçası değildi. Peki nasıl oldu? Mavi onay işaretini kim icat etti?
İşte sosyal medyadaki mavi onay işaretinin tarihçesi hakkında bilmeniz gereken her şey.
Twitter doğrulanmış simgesi
Twitter, ünlülerin ve tanınmış kişilerin gerçekliğini doğrulamak için 2009 yılında mavi onay işaretini icat etti. Platformda sahte hesapların çoğalmasına yanıt olarak bunları tanıttı.
Mavi onay işaretleri, kullanıcıların bir hesabın yasal olduğunu ve olduğunu iddia ettiği kişiye ait olduğunu bilmesini sağlayarak güvenilirliği simgeliyordu.
Mavi tikler hızla sosyal medyada kimlik doğrulama standardı haline geldi. Instagram, Facebook ve Snapchat gibi diğer platformlar, tanınmış kişilerin gerçek hesaplarını sahte olanlardan ayırmak için mavi onay işaretini benimsedi.
Gmail bile artık mavi onay işaretini kullanıyor. Gmail , Mayıs 2023'te kriterlerini karşılayan markalar için iş e-postalarında kimlik avına karşı mavi onay işaretlerini kullanıma sundu .
Doğrulanmış Onay İşaretlerinin Buluşuna Ne İlham Verdi?
Mavi onay işareti, Twitter'ın ilk günlerinde karşılaştığı bir sorundan esinlenmiştir: sahte hesaplar. Twitter'ın popülaritesi arttıkça, başka biri gibi davranan hesaplar oluşturan kullanıcıların sayısı da arttı.
Başlangıçta mavi onay işaretleri olarak adlandırılan doğrulama mühürleri, bir dava ve ünlülerin sahte hesaplarla ilgili şikayetleri karşısında tanıtıldı.