Sosyal Medya Arkadaşlarınızla Gerçek Hayatta Arkadaş Olabilir misiniz?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Sık sık Facebook'unuzdaki çok sayıda arkadaşınıza veya Instagram/Twitter'daki takipçilerinize bakıp merak etmiş olabilirsiniz… Bu insanlar gerçekten benim 'arkadaşlarım' mı? Bütün bu insanlar hayatımla alakalı mı?

Çok sayıdaki sanal bağlantımızın neden anlamlı arkadaşlıklara dönüşmediğini sık sık merak ederiz (Fotoğraf Kredisi: yirmi20)

Çoğu zaman, cevap "hayır" olacaktır. Çevrimiçi olarak bir tanıdıktan bile geri kalan bazı bağlantılar var. Bir gezide veya tatilde tesadüfen tanıştığımız ve bir daha hiç konuşmadığımız insanlar var, bazıları sadece isim olarak tanıdığımız arkadaşlarımızın arkadaşları. Çok büyük bir sayı olana kadar sanal sosyal ağımıza insanları eklemeye devam ediyoruz, ancak bu sayı nadiren somut, anlamlı sosyal ilişkilere dönüşüyor . “Hepsiyle arkadaş olamam!” diye düşünürken buluyoruz kendimizi. Ama nedenini hiç merak ettiniz mi?

Cevap, insan beyninin evrimsel tarihinde yatmaktadır.


Primatlar ve sosyal biliş
İnsanlar, evrimsel anlamda onların “yakın akrabaları” olan diğer primatlar gibi oldukça sosyal varlıklardır. Primatlar, diğer hayvanlara kıyasla nispeten büyük beyinleri barındıran büyük kafatasları veya "kafatası" ile tanınırlar.

Primatlar arasında insanlar , kafataslarında yaşayan en yakın primatlardan bile neredeyse üç kat daha fazla hacme sahip olacak şekilde evrimleşen ve bize önemli ölçüde daha büyük beyinleri barındırma yeteneği veren aşırı bir grup oluşturur .

Efsaneye sahip primat kafatası serisi
İnsan beyni, en yakın akrabalarımızdan bile önemli ölçüde daha büyük olacak şekilde evrimleşti (Fotoğraf: Christopher Walsh/Wikimedia commons)

İngiliz antropolog Robin Dunbar, primatların önemli bir amaca hizmet ettiği için çok yüksek düzeyde enerji girişi gerektiren büyük beyinleri sürdürdüğünü öne sürdü. Primatlar büyük ölçüde meyve yiyen veya meyve yiyen organizmalardı. Meyveler arzlarına dağılır.

Bu, yiyecek arzının zihinsel bir haritasını ve ayrıca yiyecek arama birimleri veya yiyecek arayan topluluk üyeleri hakkında bilgileri sürekli olarak koruma ihtiyacı yarattı. Dunbar, primat beyninin büyük boyutunun, topluluk üyelerini hem uzay hem de zaman boyunca izlemelerine yardımcı olduğunu öne sürdü. 

O onun hipotezini test böyle yolculukta günlerin kazarak alanının aralığı, sayı olarak diğer tedbirler, aralarında 38 farklı primatların cins ve grup büyüklüğü, neokorteks, beynin büyük kısmının hacmi arasındaki korelasyon kontrol ederek yiyecek arama ve diyetteki meyve yüzdesi için.

Araştırma çok ilginç bulgular ortaya çıkardı. Test edilen tüm primatlarda neokorteks hacminin beynin geri kalanına göre oranı ile grup veya topluluk büyüklüğü arasında güçlü bir ilişki buldu.

Bu bulgular, beynin geri kalanına kıyasla önemli ölçüde daha büyük bir neokortekse sahip primatların daha büyük gruplara sahip olabileceği anlamına geliyordu. Birbirlerini tımarlamak için daha fazla zaman harcayabilirlerdi ve daha büyük beyinleri tüm üyeleri takip etmelerine yardımcı oldu.

Başka bir deyişle, neokorteksimizin boyutu, primatlarda grup boyutunu belirler. Bir primat daha büyük bir grup boyutuna ihtiyaç duyuyorsa, topluluk hakkındaki yüksek bilgi yükünü uzay ve zaman boyunca işlemek için gerekli olan neokortekslerinde daha fazla hacim elde etmek için geliştiler. Daha büyük beyin boyutlarına sahip primatların da topluluk üyeleriyle daha fazla tımar zamanı ayırabildikleri bulundu. Böylece, arkadaşlığı sürdürmenin bilişsel açıdan maliyetli bir iş olduğu anlaşıldı!

Neokorteks boyutu primatlarda grup boyutunu kısıtlar nasıl onun bulgulara dayanarak, Dr Dunbar gerçekleştirilen beyne geri kalanına ortalama neokorteks hacim oranına veriler temel insanlarda grup boyutunu tahmin etmek bazı hesaplamalar. Bu hesaplamalar, şimdi Dunbar'ın numarası olarak adlandırılan 150 sayısını verdi. Bu, insanların ortalama 150'de bir grup büyüklüğünü sürdürmek için bilişsel kapasiteye sahip olduğu anlamına geliyordu. 

Bir sonraki çalışma grubu tarafından bireyler arasında Noel kartları değişimini inceleyerek insanlarda sosyal ağ boyutunu inceledi. Araştırmanın yapıldığı sırada internet yoktu ve Noel kartları arkadaşlar ve aile ile ortak bir sosyal ağ kurma yöntemiydi.

İlginç bir şekilde, bu çalışmada her bir birey için maksimum ağ boyutunun 150'ye yakın olduğu bulundu! Bu, diğer primatlar gibi, insan grubu boyutunun da neokorteks boyutu tarafından nasıl tahmin edildiğine dair daha önceki bulgularını doğruladı. Bu teori artık “sosyal beyin hipotezi” olarak biliniyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber