Facebook Hesabım Çalındı Ne Yapabilirim?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

FACEBOOK HESABINIZIN KONTROLÜNÜ KAYBETMENİN ÜÇ YOLU
Aslında üç farklı olası senaryo var.

Senaryo 1. Bir aile üyesinin veya arkadaşınızın Facebook hesabınızı bilgisayarınızda veya telefonunuzda “ödünç almasına” izin verdiniz. İçerik tüketmeye, sizin gibi mesaj göndermeye veya rastgele insanlarla arkadaş olmaya devam ederler. Bu, torunu bir hafta boyunca evinde kalan bir arkadaşımın başına geldi. Kız kasabayı terk etti ve arkadaşımın Facebook hesabında bir pislik bıraktı. “Hesabıma hiçbir şey göndermedi, ancak temizlemem gereken tuhaf arkadaşlık isteklerim vardı. Hesabımı kullanmayı bırakmaya karar verdim.” Bu, bir hack'ten daha fazla sıkıntı, ama yine de can sıkıcı.

Çözüm : İlk olarak, hesabınızın başka nerede oturum açmış olduğunu kontrol etmek ve görmek için Facebook'un güvenlik sayfasını kullanın.


Bu liste size geçmişte Facebook'u kullandığınız tüm cihazları da hatırlatmalıdır. Bu ekran görüntüsünü, listede yıllardır kullanmadığım eski bir Windows dizüstü bilgisayarı bulduktan (ve sonra kaldırdıktan) sonra çektim. Ayrıca Indiana'da bir yerde bulunan iPhone'um için bir giriş göreceksiniz. O eyaleti yıllardır ziyaret etmedim, bu yüzden bazen coğrafi konum algoritmaları biraz hantal olabiliyor. Hesabınız saldırıya uğramamış olsa bile, yanlışlıkla oturum açmayı etkinleştirmediğinizden emin olmak için bu ekranı düzenli olarak kontrol etmeniz yararlı olacaktır.

Bu listedeki cihazlardan herhangi birini tanımıyorsanız (veya kullanmıyorsanız), sağdaki üç dikey noktayı tıklayın ve bu makineleri hesabınızdan çıkmaya zorlayın. Ardından, şifrenizi benzersiz bir şeyle değiştirin. Ayrıca, cihazınızı herhangi birine ödünç vermeden önce gelecekte Facebook (ve Messenger) oturumunuzu kapatmayı unutmayın.

Senaryo 2. Birisi fotoğrafınızı ve adınızı kullanır ve yeni bir hesap oluşturur. Ardından FB arkadaşlarınızı kendi hesaplarına dahil etmeye çalışırlar.

Çözüm : İnsanlara hala kendiniz olduğunuzu söylemek ve sahtekarı görmezden gelmek dışında yapabileceğiniz pek bir şey yok. Bu, zaten arkadaş olduğunuzu düşündüğünüz veya yıllardır iletişim kurmadığınız birinden arkadaşlık isteği aldığınızda bir uyarı olmalıdır. Bilge bir kelime: onlara talebin gerçek olup olmadığını soran bir e-posta veya metin gönderin.

Senaryo 3. Kıyamet senaryosu . Birisi hesap şifrenizi tahmin eder ve sizi hesabınızdan kilitlemeye devam eder. Bu durum en vahim olanıdır ve bunu düzeltmek, Facebook hesabınıza başka ne bağladığınıza ve onu geri almak için ne kadar kararlı olduğunuza bağlı olacaktır.

Bu, bir kitap yazarı olan Elizabeth'e oldu. Dört ay boyunca bilişim uzmanı ve avukat olan iki farklı arkadaşıyla birlikte çalıştı. Hesabını kurtarmayı zorlaştıran iki karmaşık faktör vardı.

İlk olarak, kitaplarını tanıtmak için Facebook reklamlarını kullandı, bu nedenle giriş bilgilerini kredi kartlarına bağladı. Bu, bilgisayar korsanının, diğer kurbanları kendilerini tehlikeye atmaya ikna etmeye çalışmak için kartını kendi reklamlarıyla şarj etmesine neden oldu.

İkinci komplikasyon, hesabı için takma adını ve rastgele bir doğum günü tarihini kullanmasıydı. Kurtarma işlemi sırasında Facebook, kim olduğunuzu doğrulamak için kimliğinizi taramanızı ister. Bunu bana söylediğinde, kendim için endişelendim. Yıllarca 1 Ocak'ı Facebook'ta "doğum günüm" olarak kullanmaktan gurur duydum. Şimdi bana biri hesabımı hacklerse başımı belaya soktuğumu söylüyordu.

Sonunda şifresini sıfırladı, ancak bilgisayar korsanı neredeyse anında sıfırladı ve hesabını tekrar ele geçirdi. "Facebook'tan bana yardım etmesi için birini bulmaya çalıştım ama telefonda kimseye ulaşamadım" dedi. Pandemiden önce, şirketin sektördekiler için özel bir telefon hattı vardı, "ancak bu durduruldu" dedi. Bankasını arayarak kredi kartı ücretlerini bloke etmede daha başarılı oldu. "Bilgisayar korsanından bir adım önde olmaya çalışıyordum ve uykumu kaçırıyordum. Durumla başa çıkmaya çalışırken tüm hayatım askıya alındı. Aylardır hiçbir işim yok. 30'dan fazla farklı hesapta şifrelerimi değiştirdim."

Olası çözümler: Kendinizi bu son durumda bulursanız, üç temel seçeneğiniz vardır:

1. Şimdi Facebook'tan ayrılmak için iyi bir zaman . Sorun şu ki, sizmişsiniz gibi davranan ve kimliğinizi suç ve rahatsız edici durumlara dönüştürebilecek biri var. Hesabınıza bağlı banka hesaplarından yararlanmaya veya adınıza kredi kartları açmaya çalışabileceklerinden bahsetmiyorum bile. (Birazdan daha fazlası.)

2. Facebook'un kendi belirsiz ve çoğu zaman çelişkili adımlarını kullanarak hesabınızı kendi başınıza eski haline getirmeye çalışın . Tanıdığım çoğu kişinin denediği yol budur. Ancak, bunu yapmanın kolay bir yolu olmadığını çok çabuk anlayacaksınız. Biraz çelişkili görünen bir başkasının hesabı aracılığıyla Facebook desteğiyle iletişim kurmanız gerekiyor, bu nedenle umarım eşiniz veya arkadaşınız yardım etmeye isteklidir. (İkinci bir hesap açmaya kalkışmayın, çünkü bu, sonunda her iki hesabınızın da iptal edilmesine neden olabilir.) Ardından, birkaç seçenekten birini seçmelisiniz (yetkisiz bir gönderi, kendi adınızı kullanan bir hesap ve / veya fotoğraflar) ve hesabınızı kurtarmak için tavşan deliğine girin.


Facebook'u diğer internet servislerine giriş yapmak için kullanırsanız, bu bağlantıların bağlantısını kesmeniz gerekir - aksi takdirde bir bilgisayar korsanı bu diğer hesapları tehlikeye atabilir. Elizabeth gibi, kredi kartınızı veya diğer finansal hesaplarınızı bağladıysanız, bu kurumlarla iletişime geçmeniz ve bu ücretlerin iptal edilmesini sağlamanız gerekecektir. Facebook'u daha önce kullandığınız diğer cihazlardan kullanmaya çalışarak başlayın: belki de bilgisayar korsanı otomatik olarak oturumunuzu kapatmamıştır.

3. Hacked.com gibi bir üçüncü taraf kurtarma hizmeti kullanın . Bu size 249 dolara mal olacak, ancak şirket ısrarcı olacak ve size yardım edemezlerse ücretinizi iade edecekler. Ayrıca normalde ayrı olarak 99$'a satılan bir yıllık dijital koruma planına da sahip olursunuz. Elizabeth (bağlı finans, eşleşmeyen doğum günü) gibi karmaşık bir durumunuz varsa bu yolu kullanmanızı öneririm.

Ancak, paranızı alıp başka bir şey yapmayan rastgele bir bilgisayar korsanı çalıştırmadığınızdan emin olun. Yakın tarihli bir Washington Post makalesinde çalışanlarının denediği çeşitli adım dizilerini özetleyen Hacked.com'un kurucusu Jonas Borchgrevink ile konuştum . Kimliğinizde gösterilenden farklı bir ad kullanıyorsanız hesabınızı kurtarmanın neredeyse imkansız olduğunu onayladı.

PROAKTİF GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Eğer saldırıya uğramadıysanız (henüz) ve bunu okurken biraz rahatsız oluyorsanız, Facebook hesabınızı güvenceye almak veya en azından bu gerçekleşirse acı noktalarınızı azaltmak için atmanız gereken bazı adımlar burada. Bugün bunlardan en az birini yaparak başlayın ve mümkün olan en kısa sürede tüm öğelerin icabına baktığınızdan emin olun.

1. Facebook hesabınızda ek oturum açma güvenliği ayarlayın. Facebook size bir dizi kafa karıştırıcı seçenek sunuyor, ancak benim önerdiğim Google Authenticator gibi iki faktörlü bir kimlik doğrulama uygulaması kullanmak . ( Bu Facebook sayfasından başlayabilirsiniz .)


İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA olarak da bilinir), oturum açma işleminin bir parçası olarak bir Android veya iOS akıllı telefon uygulaması kullanır. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi girdikten sonra Facebook, uygulama tarafından oluşturulan altı numaradan oluşan bir dizi yazmanızı ister. Bu numaralar her dakika değişir, bu nedenle giriş yaptığınızda telefonunuzun yanınızda olması gerekir. Ekstra kredi istiyorsanız, bu yöntemi destekleyen bankalar ve kredi kartı şirketleri (ne yazık ki) dahil olmak üzere diğer hesaplarınızda bu ikinci faktör yöntemini etkinleştirmek için zaman ayırın. , çok azı yapar).

Elizabeth ikinci faktörü için daha az güvenli bir yöntem kullanıyordu: altı numarayı kısa mesaj olarak telefonuna göndermek. Bunun neden benim tercihim olmadığı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz .

2. Facebook'ta yapılandırılmış herhangi bir ödeme yönteminiz olup olmadığını kontrol edin. Bu makaleye hazırlanırken Facebook hesabıma bağlı PayPal adresimi görünce şaşırdım ve Facebook güvenliğime dikkat ettiğimi düşündüm. Kontrol edilecek iki yer var. İlk olarak, bireylere veya amaçlara doğrudan ödeme yapmak için herhangi bir kredi kartı oluşturup oluşturmadığınızı gösteren Facebook Pay adlı sayfa var. Herhangi bir reklam ödeme yöntemini kaldırmak için bu diğer bağlantıya gidin . İşletmenizde herhangi bir reklam kampanyası yürütüyorsanız, önce onları durdurmanız gerekir.

3. Bağlı uygulamaları ve web sitelerini kaldırın. Facebook kimlik bilgilerinizi kullanarak üçüncü taraf uygulamalarda oturum açtıysanız, bunları gözden geçirme ve kaldırma zamanı gelmiştir ( uygun sayfayı burada bulabilirsiniz ). Aynısı, herhangi bir iş entegrasyonunun kaldırılması için de geçerlidir . Bu diğer hizmetlere otomatik olarak giriş yapamamak için küçük bir darbe alırsınız, ancak hesabınızın güvenliği ihlal edildiğinde kendinizi de korursunuz.

Bir Facebook işletme sayfanız varsa, bu sayfada yönetici haklarına sahip en az iki kişi olmalıdır. (Sayfa Ayarları > Sayfa Rolleri'ne gidin.) İşletme hesabınız saldırıya uğradıysa ve tek yönetici sizseniz, hesabınızı kurtarmanız neredeyse imkansız olacaktır. Bu kişinin ayrıca ikinci faktör kimlik doğrulamasının açık olması gerekir.

4. Hesabınızın e-posta kişilerini kontrol edin ( bu Facebook sayfasını kullanarak ). Ana e-posta adresinizin ele geçirilmesi durumunda Facebook'un size bildirim göndermek için kullanabileceği en az ikinci bir iletişim e-postanız (veya daha fazla) olmalıdır. Elbette, bu farklı e-posta hesaplarıyla farklı şifreler kullanın.

Biliyorum, bu çok iş gibi görünüyor ve Facebook ayarları sayfalarında ziyaret etmeniz ve dikkat etmeniz gereken birçok yer var. Facebook ayarlarında değişiklik yapmayı sevdiği için yukarıda verilen bağlantılar gelecekte çalışmayabilir.

Kendinizi daha güvenli hale getirmeye yönelik bu faaliyetler sizi hayal kırıklığına uğratmadıysa, güvenliğinizi geliştirmeye devam etmek isteyebilirsiniz. iOS ve Android için Jumbo akıllı telefon uygulamasını veya Avast One'ı (Windows, Mac, iOS ve Android'de mevcuttur) öneririm . Her ikisi de Google, Twitter ve diğer hesaplarınızı güvence altına almak için çok sayıda adımda size yol göstermenize yardımcı olabilir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber