ÜNİVERSİTE SINAVINDA VE DİĞER MERKEZİ SİSTEM SINAVLARINDA BAŞARILI OLMANIN PÜF NOKTALARI

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

ÜNİVERSİTE SINAVINDA VE DİĞER MERKEZİ SİSTEM SINAVLARINDA BAŞARILI OLMANIN PÜF NOKTALARI (1. Bölüm)
SINAVDAN ÖNCE
Haftaya üniversite sınavı yapılacak. Bu yazı dizisi üniversite sınavı temel alınarak yazıldı. Ancak içeriği, merkezi sistem sınavlarına giren tüm adaylara uygundur. Yazıyı dikkatle okursanız,  işinize yarayacak çok önemli bilgilere ulaşabilirsiniz. Hatta anne-babaların bile okuması, en azından başlıklara göz atmaları önerilir.
Yarın ikinci bölümde “Sınav Anında Uygulayabileceğimiz Bazı Stratejiler” ele alınıyor.
Sınava çalışmak kadar uygun koşullarda girmek de önemlidir. Sınava beyninizi, en iyi bir şekilde dinlendirmiş, zinde bir durumda iken girmelisiniz. Bunun için:
SON BİR İKİ GÜN TÜM ÇALIŞMALARINIZI BIRAKIN
Zihninizi yoran ve onun uyuşmasına neden olabilecek televizyon, bilgisayar, telefon gibi nesnelerden uzak durun. Bunların yerine radyo dinleyebilirsiniz, gezinti yapabilirsiniz. Sınav konusunu tamamen kapatın. Konuyu açmak isteyenlere izin vermeyin.
O GECE İYİ BİR ŞEKİLDE UYUMALISINIZ
 Olabildiğince ışıksız, gürültüsüz bir ortamda kendinizi uyumaya zorlayın. Gözlerinizi yumun, sakince durun.
 Bir önceki gece fazla uyumak, gündüz uyumak ve alışılmış saatten çok önce ve geç yatmak; gece uykunuzun kaçmasına neden olabilir.
 O gece insanlar çalışmayı bitirmiş olmanın verdiği huzur ve sakinlikle çoğunlukla rahat uyuyabiliyorlar. Ancak uykunuz kaçtıysa, geldiği zamanda (ör. Sabahleyin), şekerleme yapmayı deneyin. Bu kısa tatlı uyku bile performansınıza önemli katkılar sağlayacaktır.
KAHVALTI
 Sınav yerine varmadan önce iyi bir kahvaltı yapın. Aşırıya kaçmadan suyunuzu için. Sınavda tuvalete sıkışmamak için; Kahvaltıda,  enerjisi yüksek, posası az besinler tercih edilmeli.
 İyi bir kahvaltı yapılmazsa; aday, sınavda dikkatini toplamada zorlanabilir ve uyku haliyle karşılaşabilir.
(BİR GÜN ÖNCEDEN SINAV YERİNİ GÖRÜN. ERTESİ GÜN SINAV YERİNE VARMADAN ÖNCE TUVALETE GİDİN.)
 SINAVDAN BİR SAAT ÖNCE SINAV YERİNE GELİN
Fazla sıkmayan, terletmeyen, üşütmeyen elbiselerinizi giyinin. Geçerli kimlik kartınızı, sınava giriş belgenizi, 2 yumuşak kurşun kalem, iz bırakmayan bir silgi, kalemtıraş, şeffaf şişeli suyu vb. yanınızda bulundurun. Üniversite sınavında kalem- silgiyi kendileri veriyorsalar siz yalnızca pet şişenizi alabilirsiniz.
SINAVA SİZİN GELECEĞİNİZ İÇİN GİRDİĞİNİZİ UNUTMAYIN
 Sınav sonucunda şimdiye kadar okuduğunuz yılların ürününü alacaksınız. En son gayretinizi sergileyin. Sınavda yapacağınız bir fazla doğruyla binlerce kişiyi eleyebileceksiniz.  Çaba gösterdikçe her şeyin yolunda gittiğini göreceksiniz.
 TANIDIKLARINIZIN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAMAYI FAZLA UMURSAMAYIN
NOT:  Bu sınavın girdiğiniz deneme sınavlarından aşırı bir farkı yoktur. Hatta biraz çalışmışsanız sınavda tanıdık sorularla karşılaşacaksınız.
SINAV BAŞLAMADAN ÖNCE GÖZETMENLERİN UYARILARINA VE CEVAP K ĞIDINDAKİ UYARILARA DİKKAT EDİN
 Dağıtılan cevap kâğıtlarının size ait olup olmadığını, soru kitapçığında eksik kısımların olup olmadığını kimlik bilgilerinizi kontrol edin. Kitapçık ve cevap kâğıdında sizin doldurmanız gereken yerleri doldurun, kodlanması gereken kısımları kodlayın. Soru kitapçık numarasını cevap kâğıdının ilgili yerine yazıp kodlamayı ve kitapçık türünü(grubunuzu) işaretlemeyi unutmayın. Kodlamanın nasıl yapılacağını bilmiyorsanız şimdiden öğrenin. Gerekiyorsa imzanızı atın.
SINAVA EN İYİ ŞEKİLDE ODAKLANIN
 Sınava odaklanabilmek (dikkatinizi verebilmek) için, kendi irade (iç disiplin) gücünüzü ortaya koymanız gerekecek. Çevrenizde olup bitenlerle ve başka şeylerle ilgilenmeyeceksiniz; tüm duyularınızı ve zihinsel gücünüzü sadece sınava yönlendireceksiniz. Soru ve çözümler dışında zihninizden başka hiçbir şey geçirmeyeceksiniz. Unutmayın bu iş kendi elinizdedir ve herkesin yapabileceği bir iştir.
YKS’DE (YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI) BAZI AVANTAJLAR 
Sınava giren iddialı öğrencilerin yanında, sınava girenlerin önemli bir kısmı, sınava çalışmadan ya da az hazırlanarak girmektedirler.
Üniversite ve kontenjan sayıları arttığı için üniversiteyi kazanma olasılığı artmıştır.
Üniversitelerin bazılarında, henüz kimselerin tanımadığı, az puanla öğrenci alan, okulu bitirince iş garantisi ve geliri yüksek bölümler vardır. Tercih yaparken bu konuda araştırma yapmanız önerilir.
Sınavda biraz çaba gösterirseniz, bu iş neden olmasın ki!
(NOT: Heyecan sorunu olmayanlar aşağıdaki bölümü okumadan geçebilirler.)
SINAVDA HEYECAN
 Sınavda Sizin yaşadığınız heyecanı diğer arkadaşlarınız da hissetmektedir. Ayrıca ufak tefek heyecanların, organizmayı harekete geçirerek ve motive ederek kişiye yararlı olduğu da bir gerçek… 
Genellikle sınav başladıktan sonra kişi, dikkatini soru ve çözümlere verdiği için heyecan, kısa bir sürede unutulup beyinden siliniyor; büyük çoğunluk, fazla bir heyecan yaşamıyor.
HEYECANINIZI ATMAKTA VE SINAVA DİKKATİNİZİ YÖNLENDİRMEDE ZORLANIYORSANIZ:
GEVŞEME HAREKETLERİ YAPIN VE DERİN NEFES ALIN
 Sınavdan önce beyninize daha çok kan ve oksijen gitmesi için küçük ısınma ve gevşeme hareketleri (Ör.2-3 dakika yerinde koşma vb.) yapın. Hissederek ve duyarak derin nefes alıp verin.
OLUMLU ŞEYLER DÜŞÜNÜN 
Güzel anılarınızı zihninizden geçirin. Olumlu düşünmeler, beyninizdeki olumsuz kimyasalları olumluya çevirecek; heyecanınız yatışacak ve zihinsel performansınız artacaktır.
BİR ŞEYLER YAZIN 
Birkaç dakika bir şeyler yazın ya da sorulara yazarak yanıt verin. Ör. Bir soruyu soru kitapçığına yazabilirsiniz. Beyin doğru yazabilmek için kesinlikle yazıya odaklanmak zorundadır. Böylece beyninizi çalışmaya başlattıktan sonra gerisini o getirecektir.
HİÇ ÇALIŞAMADIM
Sizinkisi tarlaya herhangi bir tohum ekmeden, çalışıp çırpınmadan tarladan ürün beklemeye benzer. Sınavı kazanmanın en önemli yolu, derslere dikkatle katılmak ve çalışmaktır. Ancak yine de ümitsizliğe düşmeyin. Sınavda gerekli çabayı gösterip eski birikimlerinizi devreye sokarsanız umduğunuzdan fazlasını alabilirsiniz. Çünkü sınavda kolay sorular olduğu gibi bilgiye gereksinim duyulmadan dikkat ve mantıkla çözülebilecek sorular da vardır.
YA ANNE BABA!  
Çocukların sınavda duygusal yönden rahat olabilmesi için, anne babaların, çocuktan yüksek beklenti içinde olduklarını ya da onun hakkındaki olumsuz kanılarını çocuğa hissettirmemelidirler. Sınavda iyi bir gayret sergiledikleri takdirde her türlü sonucu, doğal karşılayacaklarını, hiç bir şekilde kendisine karşı olan sevgilerinin değişmeyeceğini, çocuğa anlatmalıdırlar.
Çocuğa uygun şekilde rehberlik yapıp uyuma, yeme vb. durumlar için, uygun ortam oluşturmalılar.
Sınavın bir iki gün öncesinde sınavla ilgili bir şey konuşmamalıdırlar. Sınav yerine çocuğuyla birlikte gitmelidirler.
BAŞARILAR…
(dursunbilgin.blogspot.com’dan alıntı)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber