ÜNİVERSİTE SINAVINDA VE DİĞER MERKEZİ SİSTEM SINAVLARINDA BAŞARILI OLMANIN PÜF NOKTALARI

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

SINAV ANINDA UYGULAYACAĞIMIZ BAZI STRATEJİLER

Not: Sınava hazırlıklı olmanız için önceki bölümü mutlaka okuyunuz.

Öncelikle sınavda, deneme sınavlarında uyguladığınız, öğretmeninizin öğrettiği stratejileri uygulamanızı öneririm. Çünkü beyniniz ona alışmıştır.

Zaman kazanmak ve daha çok ve doğru soru çözmek için sınav esnasında bazı stratejiler uygulanabilir:

DİKKATİNİZİ TOPARLAYABİLMENİZ İÇİN, TESTE EN İYİ BİLDİĞİNİZ ALAN DERSİNDEN 5-10 SORU ÇÖZEREK BAŞLAYIN
Böylece beyninize ısınma hareketi yaptırmış olursunuz. Kolay sorulara kolaylıkla dikkat verilir. Sorulara odaklanıldığı için heyecan unutulur. Soruları hazırlayanlar, bu durumu dikkate alarak ilk soruları genellikle kolay sorulardan seçiyorlar.

OKUMA HIZI
Okunan metinlerin zorluğuna göre değişmekle birlikte, herkesin kendine göre okuduğunu en iyi anlayabileceği limit (en yüksek) bir okuma hızı vardır. Kişi o hızın aşırı üzerinde veya aşırı altında okursa, zihnin anlama performansı düşer. Çok hızlı okumaya kalkışırsa beyin okuduğu sözcük ve tümceleri algılayamaz ve anlayamaz. Sanıldığı gibi, “Yavaş okursam iyi anlarım.” düşüncesi de yanlıştır. Okuduğunu anladığı halde boş kalan beyin, boşluğunu hayal vb. ile dolduruyor.

Testleri, anlayabileceği ölçüde hızlı çözdükçe dikkat daha iyi toparlanıyor.

Siz okurken, anlayabildiğiniz en üst sınırı kullanmalısınız. Yani anladığımız yerlerde hızlı, Anlamadığımız yerlerde az yavaş, ancak daha dikkatli okumalıyız.

NE SORULDUĞUNU İYİCE ANLAYIN
Matematiksel problemi çözmede, “Problemi anlamak, çözmenin yarısıdır.” şeklinde bir söz vardır. Bu söz sınavlar için de geçerlidir. Soruyu anlamakta zorlanıyorsanız okuma hızınızı biraz azaltıp daha seçici okuyabilirsiniz. Önemli kısımların altını çizebilirsiniz. Bunların zaman kaybettireceğini unutmayın. Bu yöntemlere zor sorularda başvurun.

Sorunun köküne, soruların olumlu, olumsuz (değildir, söylenemez vb. sorular) olmalarına ve sorulardaki altı çizili kısımlara iyi dikkat edin.

SÜREYİ AYARLAYIN
Bir soruyu çözmek için kaç dakika düştüğünü önceden hesaplamalısınız. Kaç soru ve ne kadar zaman kaldığına, fazla takıntı yapmadan ara sıra saate bakarak hızınızı ayarlayabilirsiniz. Sayısal sorulara biraz daha fazla süre ayırabilirsiniz.

Bu işte bir denge oluşturmaya çalışmalısınız. “Hızlı çözeceğim” diye üstünkörü ve yanlış yanıtlamaların bir anlamı olmadığı gibi, doğru olsun diye bazı sorulara takılıp fazla zaman harcayarak, kalan soruları boş bırakmanın da bir anlamı yoktur.

Sınav bittiğinde, yanıtlamayı yetiştiremediği birkaç sorusu kalan ve süre bitiminden birkaç dakika önce yanıtlamayı bitirenler, bence süreyi en iyi şekilde kullanmışlardır.

KESİNLİKLE SINAV BİTMEDEN DIŞARI ÇIKMAYIN
Yarışlarda kazanmak kadar yarışı tamamlayabilmek de önemlidir. Süreniz fazla geldiyse yapamadığınız sorular üzerinde yeniden düşünün. Kişi o an yanıtlayamadığı bazı soruları sonradan bazen yanıtlayabiliyor. Kontrollerinizi yapın. Ancak yorgun zamanınızda, iyice düşünmeden, cevap şıkkını değiştirmeniz önerilmez.

Sınav bitmeden dışarı çıkmamanız, sizin güçlü iradenizin bir göstergesidir. Erken çıkanlara aldırmayın.

İKİ ÖNEMLİ HATA
Cevap kâğıdında yanlış numaraya ve yanlış dersin alanına kodlamamaya dikkat edin. Çözmeden bıraktığınız yerlere geri dönmeyi unutmayın.

SINAVDA BAZI ZOR SORULAR VAR, NE YAPABİLİRİM?
Sınavda zor soruların olması doğaldır; sayıları da pek fazla değildir. Size zor gelen soru başkaları için de zordur. ÖNEMLİ OLAN ZOR SORULARI DEĞİL, YAPABİLECEĞİNİZ SORULARI KAÇIRMAMAKTIR.

Ayrıca zor gözüken bazı soruların, dikkatle incelendiğinde çözülebildiği de ayrıca bir gerçek. Bu bakımdan zaman varsa zor soruları da incelemede fayda var. Yine zamanınız yeterliyse zor sorularda, yazarak düşünmenin gücünden yararlanabilirsiniz.

ZOR VE UZUN SORULARI YANITLAMAYI EN SONA BIRAKIN
Bir zor soru yerine daha fazla sayıda kolay soru yanıtlanıp daha yüksek puan alınabilir. Zor sorularda gereğinden fazla uğraşıldığında, kişinin zihni yorulabilir; sonradan çözeceği kolay soruları yanlış yanıtlayabilir.

Öncelikle kolay sorular çözülmeli. Zor ve zaman kaybettirecek sorular üzerinde fazla zaman kaybedilmemeli, işaretlenip bu sorulara daha sonra dönülmeli. Ancak yeniden okumaya zaman kaybetmemek için, okunan sorular -zaman kaybettirmeyecekse- elinden geldiğince çözülmeli.

“Ben çözerim; yorgun zamanımda zor sorularla uğraşamam” diyorsanız sırayla ya da istediğiniz şekilde çözebilirsiniz.

METİN –YORUM, GRAFİK SORULARINDA ÖNCE SORUYU OKUYUN
Metinli sorularında (hatta her zaman) önce soruyu okursanız ne sorulduğunu bildiğiniz için metni daha seçici okuyup doğru yanıtı daha kolay bulursunuz.

Yorum sorularında doğru yanıt, sizin mantığınızla uyuşabilir de, uyuşmayabilir de… Burada dikkat edilecek nokta, soruya göre, metinde öne sürülen düşünceleri (Ne denmek istendiğini) dikkate alarak, doğru yanıtı bulmaya çalışmak, olmalı.

Soru, seçenek ve metinlerde vurgulanan (önemsenen) kısımlara iyi dikkat edin. Ne sorulup ne istendiğini iyice anlayın.

ELEME YÖNTEMİ
Tahminde bulunmak zorunda kalırsanız bu yöntemi uygulayın. Sınavlarda çoğunlukla seçeneklerden bir iki tanesinin yanlış olduğu belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Siz yanlışların üzerini çizip (eleyip), kalan seçenekler üzerinde düşünürseniz zamandan kâr edeceğiniz gibi az seçenek üzerinde daha kapsamlı düşünebilirsiniz. Düşündükçe kalanlardan da eleyerek doğru yanıta yaklaşabilirsiniz.

YERİNE KOYMA YÖNTEMİ
Seçeneklerden hangisinin doğru olduğu, seçeneğin sorudaki yerine konularak, doğru yanıtın araştırılmasıdır. Zaman kaybettirdiği için fazla önerilmez. Sınavda boş zamanı kalanlar deneyebilirler.

Çözülemeyen denklem ve problemlerde seçenekler, şüpheliden başlanarak denklem ve problemde X’in  bilinmeyenin=sorulanın)yerine konularak gereken işlemler yapılır. Böylece denenerek Hangi seçeneğin doğru olduğu bulunabilir.

“…..’lı yere aşağıdakilerden hangisi gelmeli?” gibi sorularda seçenekler teker teker noktalı yere konarak hangisinin daha mantıklı olduğu düşünülebilir.

Diğer sorularda, seçilen seçenek, sanki sorunun doğru yanıtıymış gibi düşünülerek hangi çeldiricinin(seçeneğin)daha mantıklı olduğu incelenebilir.

YANITLARI CEVAP K ĞIDINA GRUP HALİNDE İŞARETLEME
Yanıtları soru kitapçığında işaretleyip 5- 10,… soru çözdükten sonra cevap kâğıdına toplu olarak geçebilirsiniz. Bu size zamandan kazandıracak, yanıtların kayma olasılığı azalacak.

HER SEÇENEĞİ DİKKATLE OKUYUN
Bazı sorularda ilk bakışta bir seçenek doğru yanıt gibi gözüküyor. Ancak diğer seçenekler de dikkatle incelenince gerçek doğru yanıtla karşılaşılıyor.

4-5 ten fazla soruda arka arkaya aynı yanıt çıkıyorsa birinin yanlış olma ihtimali vardır. Seçenekleri gözden geçirebilirsiniz.

YORULUP SORULARI ÇÖZEMEYECEK DURUMA GELDİYSENİZ:
Kalem kâğıdı bırakıp gözlerinizi yumun; yarım veya bir dakika öylece kalın. Şimdi çözmeye başlayabilirsiniz.(Beyin boş kalınca kısa sürede dinlenebiliyor). Bunun yanında yarım veya bir dakika derin nefes alıp verebilirsiniz.

Sınavda, derslere göre farklı puanlama sistemi uygulanıyorsa; yüksek puan getiren alan sorularından başlayarak, soruları sırayla çözmek en ideal durumdur. Yorulup artık çözemeyecek durumdaysanız beyninizin farklı bölümlerini devreye sokabilirsiniz. O dersi bırakıp alnınızla ilgili başka bir dersin sorularını çözmek, zihninizi açabilir, ancak yanıtları doğru yere işlemeye oldukça dikkat etmelisiniz ve bir süre sonra bıraktığınız derse geri dönmeyi unutmamalısınız.

Sınavlarda pek fazla yorulma vb. sorunlarla karşılaşılmıyor. Çünkü o sınav, o yaştakilerin zihinsel ve ruhsal yapılarına uygundur.

YANITI 2 SEÇENEĞE İNDİRDİM, KARAR VEREMİYORUM
“Emin olmadığın sürece işaretleme!” diyenlerin yanında; “Olası yanıt iki seçeneğe indirildiğinde, genellikle ilk akla gelen cevap doğrudur.” diye iddia edenler de var. Bu konuda sınavda bocalamamanız için aileniz ve öğretmeninizle görüşerek kendi durumunuza göre bir yöntem belirlemelisiniz.

SON SÖZ
Sınav kılavuzunu, sınavdaki puanlama sistemini, yeteneklerinizi, rehberinizin tavsiyelerini, deneme sınavlarındaki deneyimlerinizi ve yukarıda yazılanları göz önünde bulundurarak, sınavdan önce kendinize bir yol haritası (plan) çizin ve sınavda uygulayın.

Sınava odaklanıp gerekli çaba gösterildiğinde bu işin üstesinden gelineceğine inanıyorum.

BAŞARILAR…

(dursunbilgin.blogspot.com’dan alıntı)

SÖZÜN ÖZÜ: SINAVDA, ELİNİZDEN GELENİ SONUNA KADAR YAPIN; GERİSİNİ BIRAKIN!

Alıntı: Dursun Bilgin

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak