Sınav Kaygısı Nasıl Yok Edilir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Sınavdan önce biraz sinirli olmak normaldir ve zihninizi keskinleştirmenize ve dikkatinizi odaklamanıza yardımcı olabilir. Ancak sınav kaygısı söz konusu olduğunda endişe ve kendinden şüphe duyma duyguları, sınav performansınızı etkileyebilir ve sizi mutsuz edebilir. Sınav kaygısı, ister ilkokul veya ortaokul öğrencisi, ister üniversite öğrencisi, ister kariyer gelişimi veya sertifikasyon için sınavlara girmek zorunda olan bir çalışan olun, herkesi etkileyebilir.

Sınav kaygınızı azaltmanıza yardımcı olabilecek bazı stratejiler şunlardır:
Verimli bir şekilde nasıl çalışacağınızı öğrenin. ...
Erken yaşta ve benzer yerlerde eğitim alın. ...
Tutarlı bir ön test rutini oluşturun. ...
Öğretmeninle konuş. ...
Gevşeme tekniklerini öğrenin. ...
Yemeyi, içmeyi unutmayın. ...
Biraz egzersiz yap. ...
Bol bol uyuyun.

Sınav kaygınızı azaltmanıza yardımcı olabilecek bazı stratejiler şunlardır:

Verimli bir şekilde nasıl çalışacağınızı öğrenin. Okulunuz, çalışma tekniklerini ve sınav stratejilerini öğrenmenize yardımcı olabilecek çalışma becerileri sınıfları veya başka kaynaklar sunabilir. Sınavda yer alacak materyali sistematik olarak çalışır ve pratik yaparsanız kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.
Erken yaşta ve benzer yerlerde eğitim alın. Çalışmalarınızı bir anda tıka basa doldurmaktansa, zamanla biraz çalışmak çok daha iyidir. Ayrıca sınava girdiğiniz yerle aynı veya benzer yerlerde çalışarak zamanınızı geçirmeniz, sınav zamanında ihtiyaç duyduğunuz bilgileri hatırlamanıza yardımcı olabilir.
Tutarlı bir ön test rutini oluşturun. Sizin için neyin işe yaradığını öğrenin ve sınava girmeye her hazır olduğunuzda aynı adımları izleyin. Bu, stres seviyenizi azaltacak ve iyi hazırlıklı olmanıza yardımcı olacaktır.
Öğretmeninle konuş. Her testte ne olacağını anladığınızdan ve nasıl hazırlanacağınızı bildiğinizden emin olun. Ayrıca sınavlara girdiğinizde kaygılı olduğunuzu öğretmeninize bildirin. Başarılı olmanıza yardımcı olacak önerileri olabilir.
Gevşeme tekniklerini öğrenin. Testten hemen önce ve test sırasında sakin ve kendinden emin kalmanıza yardımcı olmak için derin nefes alma, kaslarınızı birer birer gevşetme veya gözlerinizi kapatıp olumlu bir sonuç hayal etme gibi rahatlama teknikleri uygulayın.
Yemeyi, içmeyi unutmayın. Beyninizin çalışması için yakıta ihtiyacı vardır. Testin yapılacağı gün yemek yiyin ve bol su için. Kan şekerinizin önce zirve yapıp sonra düşmesine neden olabilecek soda gibi şekerli içeceklerden veya kaygıyı artırabilecek enerji içecekleri veya kahve gibi kafeinli içeceklerden kaçının.
Biraz egzersiz yap. Düzenli aerobik egzersiz ve sınav gününde egzersiz yapmak gerginliği azaltabilir.
Bol bol uyuyun. Uyku doğrudan akademik performansla ilgilidir. Ergenlik çağındaki ve ergenlik çağındaki gençlerin özellikle düzenli ve sağlam bir uykuya ihtiyaçları vardır. Ancak optimum iş performansı için yetişkinlerin de iyi bir gece uykusuna ihtiyacı vardır.
Öğrenme güçlüğünü göz ardı etmeyin. Sınav kaygısı, öğrenme, odaklanma veya konsantre olma becerisini engelleyen altta yatan bir durumun (örneğin, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (ADHD) veya disleksi) ele alınmasıyla iyileştirilebilir. Çoğu durumda, öğrenme güçlüğü tanısı alan bir öğrencinin, testi tamamlamak için ekstra süre, daha az dikkat dağıtıcı bir odada test yapma veya soruların yüksek sesle okunması gibi sınava girme konusunda yardım alma hakkı vardır.
Gerekirse profesyonel bir danışmana başvurun. Bir psikolog veya başka bir ruh sağlığı uzmanıyla yapılan konuşma terapisi (psikoterapi), kaygıya neden olan veya kaygıyı kötüleştiren duygu, düşünce ve davranışlar üzerinde çalışmanıza yardımcı olabilir. Okulunuzun danışmanlık hizmetleri olup olmadığını veya işvereninizin bir çalışan yardım programı aracılığıyla danışmanlık sunup sunmadığını sorun

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber