Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Milli Eğitim Bakanlığı, Ölçme Ve Değerlendirme Yönetmeliğinde değişikliklere gidildi. MEB yayınladığı son yönetmelik değişikliğiyle birlikte, bir çok başlıkta önemli değişikliklere gitti.
MEB ölçme ve değerlendirme yönetmeliğinde öne çıkan başlıkları şu şekilde sıralayabiliriz.
Bu Yönetmeliğin amacı, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan merkezî sistem sınavları, ulusal/uluslararası izleme araştırmaları, okul öncesi eğitim kurumları ve ilkokullarda akademik ve sosyal gelişimin takibi, ortaokul ve ortaöğretim kurumlarındaki ortak yazılı sınav faaliyetlerinin usul ve esasları ile ölçme değerlendirme merkezi müdürlüklerinin görev, yetki ve sorumluluklarını düzenlemektir.
4. Sınıflarda yazılı sınav kaldırıldı. Okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4 üncü sınıflarda öğrencilerin akademik ve sosyal gelişiminin takibi ders öğretmenlerince sürekli yapılır.
İlçe, il veya ülke genelinde ortak yazılı sınavlar yapılabilir.
Bir dönemde her dersten iki yazılı sınav yapılır. Ancak haftalık ders saat sayısı altı ve üzeri olan derslerde il sınıf/alan zümrelerince karar alınması durumunda üçüncü sınav yapılabilir.
Okullarda sınavlar;
1) 1. dönem 1. sınavlar: Ekim ayı son haftası–Kasım ayı ilk haftası,
2) 1. dönem 2. sınavlar: Aralık ayı son haftası–Ocak ayı ilk haftası,
3) 2. dönem 1. sınavlar: Mart ayı son haftası–Nisan ayı ilk haftası,
4) 2. dönem 2. sınavlar: Mayıs ayı son haftası–Haziran ayı ilk haftası, aralığında yapılır.
Sınav tarihleri öğretim yılı başında okullar tarafından e-Okuldan ilan edilir.
Uygulamalı sınavlar hariç, öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan derslerin sınavlarının ortak yapılması esastır. Bu sınavların şube ve sınıflar bazında analizleri yapılır. Konu ve kazanım eksikliği görülen öğrencilerin durumları, ders öğretmeni ve eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri tarafından yeniden değerlendirilir.
Okullarda yapılacak ortak yazılı sınavların soruları konu soru dağılım tablosuna göre hazırlanır. Bir sınıfta bir günde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısının ikiyi geçmemesi esastır.
Uygulamalı sınavların hangi derslerden yapılacağı, şekli, sayısı ve süresi eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri tarafından belirlenir. Okul müdürünün onayına bağlı olarak uygulanır.
Yazılı sınav süresi bir ders saatini aşamaz.
Öğretmenler tarafından ünite/tema ve/veya konu sonlarında öğrencilerin gelişimini belirlemek için kısa süreli sınavlar yapılabilir.
Bakanlıkça belirlenen sınıf düzeyi ve derslerden ortak yazılı sınav yapılabilir.
Öğretim programlarının etkisini öğrencilerin akademik çıktıları üzerinden görebilmek amacıyla okul tabanlı izleme araştırması yapılır.
Hazırlayan: Web’de Öğren Ekibi – Habib OCAK