Milli Eğitim Bakanlığından LGS Açıklaması

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bakan Yardımcısı Özer'in röportajının ayrıntıları şu şekilde:

ÖDM 81 İLDE AKTİF

Mart 2020'den itibaren düzenli bir şekilde öğrencilere yardımcı kaynak ürettiğiniz görülüyor. Bu kadar çeşitli kaynağı üretecek kapasiteniz var mıydı?

Kovid-19 salgını öncesinde 2019'da 81 ilde Ölçme ve Değerlendirme Merkezleri (ÖDM) kurduk ve altyapısını tamamladık. Amacımız 81 ile yaygınlaştırılan ÖDM'leri kullanarak ölçme ve değerlendirme süreçlerini yerinde yürütmek, öğretmenlerimizin ölçme ve değerlendirme üzerine mesleki gelişimlerini bu merkezler üzerinden gerçekleştirmek ve tedrici bir şekilde 81 ilde ortak bir ölçme ve değerlendirme kültürünü yaygınlaştırmak.

Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzce koordine edilen ÖDM'ler 81 ilde bu amaç doğrultusunda faaliyetlerini sürdürürken bir taraftan ulusal izleme ve değerlendirme ve diğer taraftan PISA, TIMSS ve PIRLS gibi uluslararası öğrenci başarı araştırmalarının da gerçekleştirilmesine katkı verecek şekilde tasarlandılar. Kovid-19 salgını başladığında ÖDM'lerin kurulumları tamamlanmış ve koordineli bir şekilde çalışmaya başlamıştı. Salgın günlerinde bu merkezlerimizi çok daha aktif kullanarak yardımcı kaynak üretiminde çok önemli mesafe alabildik.

"İLGİYLE TAKİP EDİLİYOR"

Daha önce sadece LGS'ye yönelik örnek sorular yayımlanıyordu. Şimdi çalışma soruları da var. İlgi nasıl?

Ekim 2018'den itibaren her ay LGS'ye yönelik örnek sorular yayımladık. Salgın başladığında 2020 yılı nisan ve mayıs aylarında 15 günde bir yayımladık. Şimdiye kadar 23 örnek soru kitapçığı yayımlandı, yayımlanan soru sayısı 1060'a ulaştı. Örnek sorular şu ana kadar 20 milyon 352 bin 681 defa görüntülendi. Sınava katılacak 8. sınıf öğrencilerine hazırlık süreçlerinde destek olmak amacıyla yayımlanan bu sorular, öğrenciler ve öğretmenler tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor.

Kaynak çeşitliliği sağlamak amacıyla 8. sınıflara yönelik ilk kez çalışma soruları da yayımlamaya başladık. Şu ana kadar yaklaşık 4 bin çalışma sorusu yayımlandı ve bu sorular 4 milyon 567 bin 283 defa indirildi. Çalışma sorularından altı adet e-kitap oluşturuldu. İlkokul 2, 3 ve 4. sınıf öğrencilerimiz için hazırlanan çalışma soruları da Kasım 2020 itibarıyla yayımlanmaya başladı. Şu ana kadar 3 bin 500 soru yayımlandı. Çalışma soruları Türkçe, matematik, hayat bilgisi, fen bilimleri ve sosyal bilgiler derslerinin tüm ünitelerini kapsayacak şekilde tasarlandı ve şu ana kadar bu desteklerimiz de 737 bin 848 kez indirildi.

308 BİN GÖRÜNTÜLEME

Öğrencilerin konuları pekiştirmeleri, öğrenmelerini kalıcı hâle getirmeleri, farklı soru türleri üzerinde deneyim kazanmaları için ilk kez ilkokul 4. sınıf ve ortaokul tüm sınıf seviyelerinde çalışma fasikülleri yayımladınız. Şu ana kadar kaç fasikül yayımlandı?

İlkokul 4. sınıf fasikülleri, öğrenci ve öğretmenlerimizin istifadesine Aralık 2020'den itibaren sunulmaya başlandı. Türkçe, matematik, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi, sosyal bilgiler ve İngilizce branşlarını kapsayan altı ünite için toplam 32 fasikülde var olan 2 bin 845 soru öğrencilerin yaş grubuna hitap edecek etkinliklerle desteklendi. Türkçe dersi için bir fasikül iki temadan oluşurken, diğer branşlar için her ünite ayrı bir fasikül olarak tasarlandı. İlkokul 4. sınıfa yönelik çalışma 308 bin 14 defa görüntülendi. Söz konusu çalışma, kalan üniteler bazında yayımlanmaya devam ediyor. Ortaokul tüm sınıf seviyelerine yönelik olarak da Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilgiler alanlarında her ünite için ayrı fasiküller hazırlandı. Ekim 2020'den itibaren yayımlanan 276 fasikülde 20 bin soru yer alıyor. Ortaokullar için hazırlanan fasiküller yayımlandığı tarihten itibaren 7 milyon 620 bin 903 defa görüntülendi. İçerik yönünden oldukça zengin olan fasiküllerde farklı türdeki soruların yanında etkinlikler de bulunuyor. Özetle şu ana kadar bu kapsamda toplam 308 fasikül yayımlanmış oldu. Fasiküllerin şu ana kadar yaklaşık 8 milyon defa indirilmiş olması önemli bir boşluğu doldurduğunu gösteriyor.

Yardımcı kaynak desteklerinizde ilk kez beceri temelli sorulara da yer verdiğiniz görülüyor.

Evet. Beceri temelli ölçme ve değerlendirmeye özel önem veriyoruz. Bu kapsamda dönüşümü sağlamak için yardımcı kaynaklarımızda beceri temelli ölçmeye ayrı bir sayfa açtık. Pilot uygulama olarak ortaokul 5, 6 ve 7. sınıf düzeylerine odaklanarak 2 bin 640 adet beceri temelli soruyu, öğrencilerin istedikleri yerden kolaylıkla erişim sağlayabilecekleri şekilde e-Kitap formatında da yayımladık. Bu yardımcı kaynaklar da şu ana kadar 8 milyon 636 bin 534 defa indirildi.

'DESTEKLERİ ARTIRACAĞIZ'

Ortaokul ve lisenin tüm sınıf seviyelerinde yayımlanan kazanım kavrama testlerine ilişkin bilgi verebilir misiniz?

Öğrencilerimizin derslerinde ve destekleme yetiştirme kurslarında yardımcı kaynak sunmak amacıyla hazırlanan kazanım kavrama testleri yaklaşık 18 bin sorudan oluşuyor. Temel eğitimde Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler/TC. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi; ortaöğretimde ise Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi alanlarından bin 500 test yer alıyor. Özetle çalışma soruları, fasiküller, beceri ve kazanım temelli soruları ve bu sorulara erişim sayılarını birlikte düşündüğümüzde öğrencilerimizin ek kaynak ihtiyaçlarını karşılamak için önemli bir destek sağladığımızı görüyoruz. Önümüzdeki günlerde ÖDM'lerin desteğiyle sunulan kaynakların daha da çeşitlenmesini ve bu alanda sağladığımız destekleri artırmayı planlıyoruz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber