Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
1. Beklediğimiz gibi anlam ağırlıklı bir sınav oldu. Sınavda kelimenin anlamı, cümlenin anlamı ve paragraf konularının önemi vurgulanmıştır.
2. Dil bilgisi olarak sadece fiilimsi konusundan bir soru sorulması, öğrencilerin dil bilgisine çok vakit ayırmamaları gerektiğini bir kez daha göstermiştir.
3. Yazım ve noktalama konularından birer soru sorulması bu konuların önemini bir kez daha ortaya koymuştur.
4. Çok uzun ve zor görünen grafik soruları ve bisiklet zinciriyle ilgili görsel soru dikkatli okunduğunda bu soruların kolaylıkla çözülebileceği görülecektir. Bu da uzun soruların aslında zor olmadığını göstermiştir.
5. Bir adet sözel yetenek sorusu sorulmuş, bu sorunun da ayırt ediciliği her zamanki gibi yüksektir.
6. Öyküleyici metin tamamlama sorusu özgün bir soru olmuş, öykülemenin olay eksenli olduğu bilindiğinde yine cevaba kolay erişilecektir.
7. Metne cümle ekleme sorusu, soruyu doğru cevaplayanlar için de tuzağa dönüşebilir. 2. cümlenin sonuna yeni cümlenin eklenmesi gerektiği, soruyu anlayanların hepsinin ortak görüşü olacaktır. Ancak işaretleme esnasında yanılıp 3’ü işaretleyeler yanılacaktır.
8. Özetle Türkçe soruları özgün ve güzel sorulardan oluşturulmuştur. Paragraf sorularında ve cümle anlamında farklı tipte sorulara yer verilmiştir. Kelime anlamlarını doğru öğrenmek için de öğrenciler okudukları kitaplarda karşılarına çıkan anlamını bilmedikleri kelimelere TDK Türkçe Sözlğk’ten mutlaka bakmalıdır. Düzenli kitap okuyan ve bolca paragraf sorusu çözen öğrenciler bu sınavda daha başarılı olacaktır.
Selim AKGÜL
Son Viraj Yayınları Formula Türkçe/ Paragraf yazarı