LGS Tercih Danışmanlığı Görevlendirmeleri Nasıl Yapılıyor?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2023 Yılı LGS tercih danışmanlığı nasıl yapılacak? LGS tercih danışmanlığı nedir ve nasıl yapılmaktadır? 2023 Yılı LGS tercih danışmanlığı başlama tarihi. LGS tercih danışmanlığını kimler yapar? LGS tercih danışmanlarına ek ders ödeniyor mu?

Türk Millî Eğitiminin genel amaçları çerçevesinde eğitimde rehberlik ve psikolojik danışma  hizmetleri; kendini tanıyan, kendine sunulan eğitsel ve mesleki fırsatları değerlendirebilen, sorumluluk alabilen bireyler yetiştirilmesini ve bireylerin toplum içinde sağlıklı bir şekilde yaşamlarını  sürdürebilmeleri için sosyal duygusal, akademik ve kariyer gelişimlerini desteklemeyi amaçlar.
Bu kapsamda tercih danışmanlığı; bireyin ilgi, yetenek, değer ve kişilik özeliklerini tanıması,  mesleki seçenekleri fark etmesi, mesleklerin gerektirdiği nitelikler ile kişisel özellikleri arasında bağ  kurması, mesleklere yönelik olumlu tutum geliştirmesi, kariyer farkındalığı kazanması, iş yaşamı ile  eğitim arasındaki ilişkiyi ve yaşam boyu öğrenmenin kariyer gelişimi açısından önemini fark etmesini  içeren kariyer gelişim alanını desteklemeye yönelik olarak sunulan profesyonel hizmetlerin bir parçasıdır. Tercih danışmanlığı hizmetlerinin sunulmasında ilgi (a) Kanunun 50/A – (Ek:15/4/2020-7243/24  md.) maddesi gereğince rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar; tercih danışmanlığı, alan ve ders  seçimi, öğrenci tanılama sürecine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda ihtiyaç duyulması hâlinde izin ve  tatil dönemlerinde de görevlendirilebilmektedir. 
Ayrıca ilgi (b) Yönetmeliğin 21. Maddesinin 2'inci fıkrasının (ç) bendinde yer alan “yöneltme ve 
izleme çalışmaları kapsamında bireyi tanıma ve bilgi verme hizmeti sunarak öğrenciyi kendine uygun  olan eğitim kurumuna, alana, dala, staja, işe, mesleğe, okul içi ya da okul dışı sosyal ve kültürel  etkinliklere yöneltir ve öğrencinin gelişimini izler. Merkezî sınavlara ait tercih dönemlerinde görev alır.”  hükmü doğrultusunda rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar tarafından tercih danışmanlığı hizmeti 
sunulmaktadır.
 Bakanlığımızca ilgi (a, b) mevzuatlar gereğince sunulan tercih danışmanlığı hizmeti ile  öğrencilere ilgi, yetenek ve kişilik özellikleri doğrultusunda bir üst öğrenim kurumuna geçişleri  aşamasında destek sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda yerine getirilecek olan tercih danışmanlığı  hizmetinin usul ve esaslarının yer aldığı 2023 Yılı Tercih Danışmanlığı Birimleri Uygulama Kılavuzu  hazırlanarak ekte sunulmuş olup tercih danışmanlığı hizmetlerinin yürütülmesi işlemleri aşağıdaki  hususlar dikkate alınarak yapılacaktır:
1. Tercih danışmanlığı birimlerinde sadece rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar görevlendirilecektir.
2. Tercih danışmanlığı birimlerinin görevlendirme onayları il/ilçe koordinasyon kurullarınca alınarak tercih danışmanlığı birimleri kurulacaktır.
3. Tercih danışmanlığı birimlerinde görev alacak rehber öğretmen/psikolojik danışman bilgileri tercih danışmanlığı il/ilçe koordinasyon kurulları tarafından en geç 21.06.2023 tarihine kadar MEBBİS'e kaydedilecektir.
4. Tercih danışmanlığı birimlerinde görev alan rehber öğretmen/psikolojik danışmanların ek ders ücretleri ilgi (c) 6. Dönem Toplu Sözleşme 3. Kısım 2. Bölüm 28. Maddesi gereğince tahakkuk ettirilecektir.
5. 2023 Yılı Tercih Danışmanlığı Kılavuzu doğrultusunda, kadrolarının bulunduğu okul/kurumları dışında tercih danışmanlığı hizmeti verecek olan rehber öğretmen/psikolojik danışmanların ek ders ücret çizelgeleri, tercih danışmanlığı hizmetinin sunulduğu okul/kurum müdürlüklerince hazırlanarak rehber öğretmen/psikolojik danışmanın kadrosunun bulunduğu okul/kurum müdürlüklerine gönderilecektir.
6. Ekte yer alan 2023 Tercih Danışmanlığı Birimleri Uygulama Kılavuzunun ortaokullar, liseler, halk eğitimi merkezleri, meslek eğitim merkezleri ile rehberlik ve araştırma merkezlerine
duyurularak tercih danışmanlığı sürecinde görev alacak tüm rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara tebliğ edilecektir.
Tercih danışmanlığı hizmetinin kılavuzda yer alan takvim ve hususlar çerçevesinde planlanması, gerekli tedbirlerin önceden alınarak hiç bir aksaklığa mahal verilmeden yürütülmesinin sağlanması 
hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak