LGS Sınavına Girilmezse Ne Olur?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Okuldaki son 3 yılın ortalaması ile bir diploma notu belirlenir. Onunla da mahalledeki okul puanının yettiği okullardan birine düşer (normal liselerden birisine yani). 
Özel nitelikli liselere giremez, onlar LGS puanı ile alıyorlar, meslek liseleri de aynı şekilde. Örneğin oturduğumuz mahallede nitelikli herhangi bir lise yok, sadece 2 tane meslek lisesi var puanla alan, 3 tane de normal düz lise var o liselerin de kendi içlerinde bir sıralaması var mesela bir tanesi 48 ortalama ile talebe alıyor bir tanesi 88 ortalama ile alıyor bir tanesi de 91 üzeri ile alıyor bunlar diploma notu.

LGS sınavına girme zorunluluğunuz yok, o sınava giren çocukların zaten %5'i nitelikli liselere yerleşiyor. Amaç zaten o özel çocukları içlerinden ayırıp okullarına alabilmek, benim çocuğum o puanları alamayacak diyorsanız, nitelikli liselerin bir önceki yılın puanları belli, şansınızı bir meslek lisesi için deneyecekseniz sınava girmeli diyebilirsiniz. Ya da sınava girmez diploma notuyla mahalledeki düz liselerden birine girer.
Şunu da ekleyeyim hangi lise olursa olsun çocuğu üniversiteye hazırlıyor, meslek liselerinin biraz daha farklı bir konumu var ama diğer bahsettiğimiz mahalledeki düz liselerimizle yani okul puanı ile alan liselerimizle beraber elbette nitelikli liselerde benzer eğitim veriyor, fakat nitelikli liseye giren çocuklarımızın başarı ortalaması yüksek olduğu için onların aldığı dersler daha verimli geçebiliyor, onların öğretmenleri özel seçilmiş öğretmenler.

Eskiden bilmem bilir misiniz parasız yatılı okullar vardı ya da Anadolu Liseleri vardı.
Böyle ancak sınavla girilebilen. Şimdi mahalledeki liselerin adını Anadolu Lisesi'ne çevirdiler ama onlar eski Anadolu Lisesi değil yani zor girilen puanla sınavla girilen o okullar artık nitelikli liseliler diye anılıyor. Fen liseleri veya proje liselerde aynı şekilde sınavla alıyor.
 Dolayısıyla amaç o özel çocukları seçebilmek. Elbette bir sınavla çocukların hayatı yön değiştiriyor, o gün kaygılı olabilirler, rahatsız olabilirler, farklı sebeplerden istedikleri puanla istedikleri okula yerleşemeyebilirler, bu iyi bir kıstas değil ama sistem bu şekilde işliyor. Çocuğunuz o gün istediği puanı alıp istediği okula yerleşemeyebilir ama gerçekten hakkını vererek çalışırsa düz liselerden de çok iyi üniversitelere giren çocuklarımız var.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak