Görevde Yükselme Sınavı Nedir? MEB GYS Ne Zaman?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Görevde Yükselme Sınavı kamuda çalışan memurların bulunduğu konumdan daha yüksek mevkideki memurluklar için girdiği bir sınavdır. Bu sınav dahilinde memurların daha üst kariyer planlamalarını destek vermek amacıyla uygulanmaktadır.

Görevde yükselme nasıl olur?
Görevde yükselme ve unvan değişikliği, yazılı ve sözlü sınavla yapılmaktadır. Yazılı sınavda kurum tarafından belirlenen baraj puanını aşanlar, sözlü sınava (mülakat) girmeye hak kazanırlar. Kurumlar, görevde yükselme ve unvan değişikliğinin yazılı sınavlarını Milli Eğitim Bakanlığına yada ÖSYM ‘ ye yaptırırlar.

Görevde yükselme sınavı nedir?

Görevde Yükselme Sınavı kamuda çalışan memurların bulunduğu konumdan daha yüksek mevkideki memurluklar için girdiği bir sınavdır. Bu sınav dahilinde memurların daha üst kariyer planlamalarını destek vermek amacıyla uygulanmaktadır.

Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Sınavına Kimler Girebilir?


Görevde Yükselme Sınavına; Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği hükümleri uyarınca halen Sağlık Bakanlığı merkez, taşra ve döner sermaye teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A maddesine tabi olarak görev yapmakta olan personel başvurabilecektir.

Görevde Yükselme Sınavına girmek için bazı şartları da sağlamanız gerekir. Bu şartların başında öğrenim düzeyi gelmektedir. Şube Müdürü, Müdür, Başmühendis, Eğitim Uzmanı, APK Uzmanı, Araştırmacı, Uzman, Müdür Yardımcısı gibi mesleklerde olupta yükselmek isteyenler için aranan öğrenim şartı en az 4 yıllık fakülte mezunu olmak olmaktır. Programcı, Şef, Amir gibi mesleklere sahip olanlar ise iki yıllık fakülte mezunu olması gerekir. Memur, Muhasebeci, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Şoförler gibi mesleklerde olan kişilerde ise aranan öğrenim düzeyi ise en az orta öğretimden mezun olması şartıdır. Tabi bunun yanında özel kurumlar kendilerine ait yönetmeliklerde öğrenim düzeyi isteği farklı olabilir.

Öğrenim şartından sonra ise en az bulunduğu görevde hizmet etme süresi aranmaktadır. Her meslekte bu ayrı şekilde belirtilmektedir. Örneğin; sağlık kuruşuşunda iseniz bulunduğunuz görevde en az 2 yıl çalışmış olmanız gerekir. Bunun yanında herhangi bir suç işlememiş ve sicilinizin bu konuda temiz olması şartı bulunmalıdır.

Görevde yükselme sınavları için uygulanan eğitim sürecini başarıyla katılmak gerekir. Bu eğitim sürecine alınacak kişiler ise çok olması durumunda alınacak kişiler bazı şartlara göre belirlenmektedir.

Görevde Yükselme Sınavları yazılı olmaktadır. Sözlü sınav uygulamadan kaldırılmıştır. Sınav konuları ise:

• Halkla İlişkiler ve Davranış kuralları
• Devlet Teşkilatı ile İlgili Mevzuatlar
• T.C. Anayasası(Genel esaslar, Temel hak ve ödevler, Devletin temel organları)
• 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuatlar
• Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Ulusal Güvenlik
• Bulunduğunuz görevle ilgili sorular
Görevde Yükselme Sınavları ÖSYM ya da MEB tarafından uygulanmaktadır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber