2022 Yılı LGS Sık Sorulan Sorular

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2022 yılı Liselere Geçiş Sınavı (LGS Sınavı) 5 Haziran 2022 tarihinde yapılacaktır. LGS başvuruları ise 04-14 Nisan 2022 tarihleri arasında alınacaktır.

2022 LGS Giriş Belgeleri Nerede Açıklanacak?
27 Mayıs 2022 tarihinde e-Okul veli bilgilendirme sisteminden ilan edilecektir.

2022 LGS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak

Sınav sonuçları 30 Haziran 2022 tarihinde açıklanacaktır.

LGS Sınav Süresi Ne Kadar?

Sınav, iki oturum hâlinde uygulanacak, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve aynı gün yapılacaktır.
Birinci oturum, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika; ikinci oturum ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 80 dakika olacaktır.
Birinci oturumda, 8’inci sınıf Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil, ikinci oturumda ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden sorular yöneltilecektir.

LGS Uygulama Kılavuzu​​​​​​​
Resmî ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve geçici eğitim merkezlerinin 8’inci sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci yerleştirilmesi amacıyla Bakanlıkça yapılan merkezî sınavı MSP Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci yerleştirmede kullanılan Bakanlıkça yapılan merkezî sınav puanı RAM Rehberlik ve Araştırma Merkezi ÖDSGM Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü YÖBİS Geçici Eğitim Merkezlerinde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin kayıtlarının tutulduğu elektronik kayıt sistemi


GENEL AÇIKLAMALAR
Bu kılavuzda, 2022 yılında “Merkezî Sınavla Öğrenci Alacak Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje Okulları İle Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programları”na öğrenci seçmek amacıyla yapılacak Merkezî Sınav ile ilgili usul ve esaslar yer almaktadır. Merkezî Sınav, tüm il merkezleri ile gerekli görülen ilçe merkezlerinde, yurt dışında ise sınava girecek en az 10 (on) öğrenci olmak kaydıyla belirlenecek yurt dışı sınav merkezlerinde Türkiye saati ile birinci oturum 09.30’da ve ikinci oturum 11.30’da başlayacaktır.
Merkezî Sınav başvuruları; yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler hariç, tüm 8’inci sınıf öğrencileri için Bakanlık tarafından merkezî olarak gerçekleştirilecektir. Sınava katılmak isteğe bağlı olup başvurusu Bakanlık tarafından gerçekleştirilecek öğrencilerin sınav başvurusu için ayrıca bir işlem yapılmayacaktır.
Sınav, 8’inci sınıf öğretim programları esas alınarak yapılacaktır. Sınav, iki oturum hâlinde uygulanacak, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve aynı gün yapılacaktır.
Birinci oturum, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika; ikinci oturum ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 80 dakika olacaktır.
Birinci oturumda, 8’inci sınıf Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil, ikinci oturumda ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden sorular yöneltilecektir.
Merkezî Sınav başvuru ve sonuçlarıyla ilgili iş ve işlemler Bakanlık tarafından elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilecektir. Öğrencinin herhangi bir sorunla karşılaşmaması için elektronik ortam üzerinde bilgilerinin kayıtlı ve güncel olması gerekmektedir.
Öğrenciler, Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu 2022’ye https://www.meb.gov.tr internet adresinden ulaşabileceklerdir.

BAŞVURU İŞLEMLERİ
2.1. 2021-2022 öğretim yılında özel eğitim uygulama okulları ile bu okulun programlarının uygulandığı özel eğitim sınıfları hariç resmî, özel ve imam hatip ortaokullarının 8’inci sınıfında öğrenim gören tüm öğrenciler ile geçici eğitim merkezlerinde örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşıyan 8’inci sınıf öğrencilerinin, Merkezî Sınav başvurusu Bakanlık tarafından yapılacaktır.
Ancak, başvurusu merkezî olarak yapılacak bu öğrencilerin, sınava katılma zorunluluğu bulunmayacaktır.
Geçici eğitim merkezlerinde örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşıyan 8’inci sınıf öğrencilerinin Merkezî Sınav başvurularına dair bilgiler, okul koordinatörleri tarafından YÖBİS üzerinden kontrol edilerek gerekli güncelleme işlemleri 14 Nisan 2022 tarihine kadar tamamlanacaktır.
Merkezî Sınav başvurusu Bakanlık tarafından yapılan resmî, özel ve imam hatip ortaokullarının 8’inci sınıfında öğrenim gören tüm öğrenciler, 04 Nisan 2022 tarihinden itibaren Merkezî Sınav başvurularına dair bilgilerini e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden görebileceklerdir.
Başvuru işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirileceğinden bilgileri güncel olmayan öğrenciler bu durumu, kayıtlı oldukları okul müdürlüklerine bildireceklerdir. Okul müdürlükleri, öğrencilerin bilgilerini (fotoğraf, MERNİS-nüfus kayıtları, zorunlu yabancı dil, muafiyet durumları, denklik kayıtları, sınav tedbir hizmeti gibi) 14 Nisan 2022 tarihine kadar kontrol ederek gerekli güncelleme işlemlerini tamamlayacaklardır. Öğrencilerin elektronik ortamdaki bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlükleri sorumlu olacaktır.
2.2. Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin Merkezî Sınav başvurusu, örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşımak ve öğrenim gördüğü okulun 8’inci sınıfında devam ediyor olmak şartıyla, Bakanlık tarafından yapılacaktır. Öğrencilerin, sınava katılma zorunluluğu bulunmayacaktır.
Başvuru işlemleri ve özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerle ilgili işlemler Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü tarafından takip edilecektir. Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için uygulanacak sınav tedbir hizmetleri ile ilgili EK-2 formlarını düzenleyerek 15 Nisan 2022 tarihine kadar ÖDSGM’ye bildirecektir.
2.3. Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrencilerden, 30/5/2019 tarihli ve 30789 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği” esas alınarak öğrenim belgesi kontrol edilenler Türkiye’deki 8’inci sınıf seviyesine denk sınıfta öğrenim görüyor olmak şartıyla;
a. Başvurularını, 04-14 Nisan 2022 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik veya Başkonsoloslukları üzerinden yapacaklardır,
b. Kılavuzda yer alan EK-1 “Yurt Dışında e-Okul Sistemine Kayıtlı Olmayan Öğrenciler İçin Merkezi Sınav Başvuru Formu”nu eksiksiz ve doğru bilgilerle dolduracak ve yurt dışında bulunan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik veya Başkonsolosluk yetkililerine onaylatacaklardır,
c. Yurt dışında öğrenim görüp e-Okul sistemine kayıtlı olmayan öğrencilere ait başvuru belgeleri Büyükelçilik veya Başkonsolosluklarca odsgm_odydb@meb.gov.tr e-posta adresine 14 Nisan 2022 tarihine kadar gönderilecektir.
 Ayrıca e-posta yolu ile gönderilen başvuru belgelerinin asılları öğrenci velisi tarafından Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Emniyet Mahallesi, Milas Sokak No:8
Teknikokullar/Yenimahalle 06560 /ANKARA adresine en geç 18 Nisan 2022 tarihine kadar ulaşacak şekilde gönderilecektir.

Başvuru Belgeleri;

  • Bir adet vesikalık fotoğraf
  • Geçerli kimlik belgesi fotokopisi
  • Onaylı denklik belgesi
  • EK-1 “Yurt Dışında e-Okul Sistemine Kayıtlı Olmayan Öğrenciler İçin Merkezî Sınav Başvuru
  • Formu”nun eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmuş bir nüshası
  • Yurt dışından başvuru yapan öğrencilerin belgelerinde eksiklik olması durumunda bu
  • öğrenciler sınavlara giremeyeceklerdir. Faks yoluyla gelen başvurular kabul edilmeyecektir.
  • Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu – 2022


BAŞVURUNUN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR
Başvurular;
a. Elektronik ortamdaki öğrenci bilgilerinde eksiklik, çelişki veya hata varsa,
b. Yurt dışından başvuru yapan öğrencilerin belgelerinde eksiklik varsa
geçersiz sayılacaktır.


OKUL MÜDÜRLÜKLERİNİN YAPACAĞI İŞLEMLER
4.1. Okulda kayıtlı olan öğrencilere ait bilgileri, elektronik ortamda yer alan bilgilerle karşılaştırmak, doğruluğunu ve güncelliğini kontrol ve takip etmek,
4.2. Öğrenciye ait sınav giriş belgesinde yer alacak fotoğrafı güncellemek,
4.3. Merkezî Sınav işlemleri ile ilgili öğrenci ve velileri bilgilendirmek, rehberlik etmek,
4.4. Öğrenimlerinin bir bölümünü herhangi bir sebeple yurt dışında geçirmiş ve hâlen yurt içinde eOkul sistemine kayıtlı olarak 8’inci sınıfa devam eden öğrencilerin, yurt dışı eğitim öğretim bilgilerine ilişkin denklik kayıtlarını e-Okul sistemine işlemek,
4.5. Fotoğraflı sınav giriş belgesini elektronik ortamdan alarak onaylayıp öğrencinin sınava gireceği salon ve sırada hazır bulundurmak,
4.6. Okulunda sınav tedbir hizmeti alması gereken özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin velileri/vasileri ile irtibata geçerek öğrenciye uygun sınav tedbir hizmetini belirlemek ve EK-2 “Sınav Tedbir Hizmetleri Bildirim Formu”na işleyerek ilgili RAM’a göndermek,
4.7. Öğrenciler Merkezî Sınavda, e-Okul sisteminde kayıtlı olan zorunlu Yabancı Dil dersinin testinden sorumlu olacaktır.

Buna bağlı olarak,

  • Okulunda birden fazla Yabancı Dil dersi alan öğrencilerin,
  • Şubesi değişen öğrencilerin,
  • Nakil işlemi yapılan öğrencilerin, zorunlu Yabancı Dil dersini e-Okul sistemine işlemek.
  • Geçici eğitim merkezlerinde öğrenim gören öğrencilerin Yabancı Dil dersi, okul koordinatörleri tarafından işlenecektir. Bu konuyla ilgili öğrencilerin ferdi bildirimleri dikkate alınmayacaktır.

4.8. İlgili mevzuat hükümleri gereği Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin bilgilerini e-Okul sisteminde not bilgileri ile ilgili bölüme işlemek.
4.9. İşitme yetersizliği, zihinsel yetersizliği veya otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerden, Yabancı Dil dersinin testinden muaf olmak isteyenlerin bilgilerini MEBBİS-RAM modülüne işlenmesi için ilgili RAM’a göndermek,
4.10.Okulda kayıtlı olan öğrencilerden evde veya hastanede eğitim hizmeti alan öğrencilerin velisi/vasisi ile irtibata geçerek öğrencinin sınava girmek istediği adres bilgisini aldıktan sonra ilgili RAM’a bildirmek,
4.11.Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerle ilgili işlemleri 14 Nisan 2022 tarihine kadar tamamlamak,
4.12.Okulun internet bağlantısı olmaması veya herhangi bir aksaklık durumunda gerekli tedbirleri alarak, başka bir okul veya il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün internet erişim imkânlarını kullanarak öğrencilerle ilgili işlemleri takip etmek.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber