Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında açıklama yapan Geylan, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını sağlayan, statüsünü yükselten bir meslek kanununun çıkarılmasını talep ettiklerini söyledi. Geylan, devlet memuru olmaları nedeniyle sahip oldukları hakların baki kalması kaydıyla bu kanuna destek vereceklerini belirten Geylan, kanunun bugüne kadar çıkarılmamış olmasını da eleştirdi. 2023 Vizyon Belgesi ile Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılacağının kamuoyuna duyurulduğunu söyleyen Geylan, “Ancak şu ana kadar bir adım atılmış değil. Tabi bu kanunun çıkarılmasının mali bir karşılığı var. Bakan Yardımcısı Mustafa Safran dört sendika ile yaptığı görüşmede meslek kanununun bütçeye 7.2 milyar TL maliyeti olduğunu belirtmişti. Ama geride bıraktığımız yıl ekonomik sorunlardan dolayı devletimiz kamuda tasarruf tekliflerini hayata sokmuştu. Dolayısıyla Öğretmenlik Meslek Kanununun bugüne kadar çıkarılmamasının nedenini bütçeye bağlıyorum” diye konuştu.
Türk Eğitim-Sen olarak elverişsiz koşulların hakim olduğu yerlerde görev yapan öğretmenlerimize bir brüt asgari ücret ile iki brüt asgari ücret arasında değişen oranlarda zorunlu hizmet tazimatı ödenmesini talep ediyoruz.
Geylan kanunda; ek ders ücretlerinin artırılması, kariyer basamaklarının düzenlenmesi, eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi ile ilgili düzenlemeler yapılması, liyakat ve ehliyeti önceleyen yönetici atama sisteminin hayata geçirilmesi ve teşvik uygulaması gibi konuların mutlaka yer almasını da istedi. Teşvik uygulamasının gerekliliğine vurgu yapan Geylan, “Türk Eğitim-Sen olarak elverişsiz koşulların hakim olduğu yerlerde görev yapan öğretmenlerimize bir brüt asgari ücret ile iki brüt asgari ücret arasında değişen oranlarda zorunlu hizmet tazimatı ödenmesini talep ediyoruz. Ancak bu şekilde elverişsiz koşullarda görev yapan bölgelerdeki öğretmenlerimiz yaptığı fedakârlığın karşılığı olduğunu görür, ‘devletim fedakarlığı görmezden gelmiyor ve hakkımı veriyor’ der. Öğretmen istikrarını ancak bu şekilde sağlayabiliriz. Türk Eğitim-Sen’in yıllardır dile getirdiği bu talep, 2018 yılında devletimiz tarafından da kabul edildi ve ‘teşvik uygulaması’ adı altında 2023 Vizyon Belgesine girdi. Şimdi sıra vizyon belgesinde yer alan bu hususun hayata geçirilmesindedir” dedi.
Yardımcı Hizmetler Sınıfıyla ilgili hiçbir hususu atlamıyoruz.
Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapanlarla da ilgili önemli açıklamalar yapan Genel Başkan Geylan, “Türk Eğitim-Sen olarak bütün söylemlerimizde ‘eğitim çalışanı’ vurgusu yapıyoruz. Çünkü öğretmeni, idarecisi, memuru, hizmetlisi ile eğitim çalışanlarını bir bütün olarak görürüz. Öğretmen-hizmetli-müdür ayrımına karşıyız. Maalesef kamuoyunda eğitim ile ilgili süreçler sadece öğretmen üzerinden aktarılır. Bu, medyanın dilidir. Bakınız; Türk Eğitim-Sen olarak yıllardır Yardımcı Hizmetler Sınıfının sorunlarını dile getiriyoruz. Hizmetliler Kurultayı gerçekleştirdik. Bu ülkede hizmetliler için kurultay yapan tek sendika Türk Eğitim-Sen’dir. MEB bünyesinde çalışan yardımcı hizmetler personeli ile ilgili anket çalışması yaptık. ‘Eğitimin Görünmeyen Kahramanları Hizmetliler’ adı altında yaptığımız çalışmaları içeren kitap bastırdık. Her toplu sözleşme döneminde yardımcı hizmetler sınıfının sorunlarını ve taleplerini masaya getiriyoruz. Türkiye Kamu-Sen olarak Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan personelin bir defaya mahsus olmak üzere Genel İdari Hizmetler sınıfına alınmasına yönelik dilekçe kampanyası düzenledik. Şu an Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan ancak çalışırken öğrenimini devam ettiren ve yüksekokul, üniversite, yüksek lisansını bitiren arkadaşlarımızın eğitimlerine uygun memur kadrolarına atanması için bir irade ortaya koyuyoruz. Yardımcı hizmetler sınıfının ek göstergeden yararlanması için her türlü girişimde bulunuyoruz. Dolayısıyla yardımcı hizmetler sınıfıyla ilgili hiçbir hususu atlamıyoruz. Bu konuda müsterihiz. Umuyoruz ki çabalarımız en kısa sürede sonuç verir” diye konuştu.