Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Önümüzdeki Ağustos ayında 2020-2021 yıllarını kapsayacak 5. Dönem Toplu Sözleşme imzalanacak. Uzun yıllardır memurların hakları için ortaya konan iradeler memurların haklarını almaktan öte iktidarla işbirliği sözleşmelerinden öteye geçememiştir. Hükümet karşısında memurların hak ettiği özlük haklarına ulaşması için imzalanması gereken toplu sözleşmeler adeta “hükümetin bu kadar yeter, daha fazla verilmeyecek” emrinin yerine getirildiği bir metinden başka bir şey olmamıştır.
Toplu sözleşmelerin memurların alması gereken haklarına hizmet etmek yerine, sınırlı bir metinden daha fazlasının olmamasının nedenlerinin başında; memurun adına toplu sözleşme imzalayan iradenin, bir irade koymak yerine hükümetin verdiğini herhangi pazarlığa girişmeden kabul etmesidir.
Üye sayılarıyla en fazla olduk ve yetkili olarak bu toplu sözleşmeyi de biz imzalayacağız gazelini okumaktan fazlasını yapamayan yetkili sendika, önümüzdeki toplu sözleşme zamanında da memuru ezdirmeye devam edecek gibi görünüyor. Çünkü geçmişte böyleydi, şimdi de değişecek gibi görünmüyor.
Toplu Sözleşme Görüşmeleri üzerine hikaye yazma niyetimiz yok. Yetkili konfederasyon da konuyu hikayeleştirip “Çok istedik çok aldık” aldatmacasına bürünmesini istemiyoruz. Elindeki yetkiyi vicdan muhasebesinden geçirerek, ne için masada oturduğunu düşünerek hareket etmeli bir sendika. “İsteyeceksin ve alacaksın” ilkesini hayat geçirmeyecek bir konfederasyonun varlığı bir anlam ifade etmez ve bunun hesabı elbet bir gün sorulur.
Geçtiğimiz aylarda yetkili memur konfederasyonu toplu sözleşme taleplerini sıraladı. İnsanın iyi, hoş yazmışsınız da ancak bu taleplerin arkasında ne kadar duracaksınız bu önemli diyesi geliyor. Memur zam oranının olmadığı taleplerde, algıyı “bakın neler neler istiyoruz” balonuna hava basar gibi davranan yetkili konfederasyonu bekleyip göreceğiz.
Muhammet Ali Gezici
Anadolu Eğitim Sendikası
Hukuk ve Toplu Sözleşme Sekreteri