Temizlik İşçisi, Öğretmenden Fazla Maaş Alıyor!

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2022 Yılının Türkiye’sinde bunu da gördük. Evet, başlık şaşırtıcı ama ne yazık ki doğru. Öğretmenler, okulda temizlik hizmeti veren sürekli ve geçici işçilerden daha düşük maaş alıyor. 2022 Şubat ayı maaş bordrolarından onlarca örnekle ispatlıdır. Eğitim kurumlarında görev yapan sürekli ve geçici işçi, kadrolu öğretmen ve kadrolu yardımcı hizmetlilerin aldıkları aylık ücretlerdeki adaletsizlikler artık vicdanları kanatmaktadır.

Sürekli işçilere ve 696 KHK ile kadroya geçen taşeron işçilere çalıştıkları cumartesi, pazar ve genel tatil günlerinde fazla mesai ücreti ödenmektedir. Sürekli ve Geçici işçilere yılda dört kez tediye ve iki kez ikramiye adı altında toplam altı ek ödeme yapılmaktadır. Bu altı ödemenin toplamı on iki aya bölünüp maaşlarına eklendiğinde işçi statüsündeki temizlik görevlisinin aylık geliri 10 bin TL’nin üzerine çıkmaktadır. 2022 yılın içinde ek ödemeler yapıldığında aylık ele geçen maaşı 12 bin TL’yi bulan işçilerimiz olacak. Tatil günlerinde bile çalışan işçilere ücretlerinin ödenmesi adaletin gereğidir.

15 Ocak-14 Şubat 2022 işçi maaş döneminde toplam 5 cumartesi günü ve toplam 5 Pazar günü bulunmakta. Genel tatil günü yok. 15 Ocak-14 Şubat 2022 işçi maaş döneminde iki cumartesi ve üç pazar günü fazladan çalışan, izin rapor, icra kesintisi olmayan bir işçinin bordrosunu incelediğimizde 7500 TL civarı maaş aldığını görüyoruz. Şimdi bir de öğretmenlerimizin ne kadar maaş aldığına bakalım. En az dört yıldır görev yapan, maaşında icra, ikraz, rapor vb. bulunmayan bir kadrolu öğretmenin maaşının yaklaşık 6730 TL olduğunu görüyoruz. (BES, Sendika, ilksan kesintisinin olup olmadığına göre değişiklik göstermektedir.) İzin, rapor vb. olmadan tüm derslerine giren bir ilkokul öğretmenin ekders ücretiyle birlikte eline geçen aylık ücret 9 bin TL’yi geçmemektedir.

Geçici işçilerin aldıkları ücrette gözümüz yok. Gönül ister ki daha fazla kazansınlar. Zira 10 bin TL civarı ücret bir ailenin yoksulluk sınırında geçinmesine ancak yeter. Eşit işe eşit ücret söylemleri lafta kalmasın. Okulda geçici işçi olarak çalışan temizlik personeline ortalama 10 bin TL’nin üzerinde maaş vereceksin aynı okulda aynı işi yapan kadrolu yardımcı hizmetliye ortalama 6700 TL maaş vereceksin. Kutsal öğretmenlik görevini ifa eden öğretmene ise 6730 TL… Adalet mi bu? Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa.

Devletimizi yönetenlere çağrımızdır: Ekonomik kriz nedeniyle geçim sıkıntısı çeken eğitim emekçilerinin maruz kaldığı gelir adaletsizliğine son verin.

Öğretmeninden hizmetlisine, Memurundan Müdürüne kadar tüm eğitim emekçilerine çağrımızdır: Birileri rahatsız olur diye eğitim emekçilerinin sorunlarını dile getirmeyen sendikalardan istifa edin. Hürriyetçi Eğitim Sen saflarına katılın. Bir olalım; sesimiz gür çıksın.

Serdar GÜNDÜZ

Hürriyetçi Eğitim Sen Ağrı İl Temsilcisi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak