Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Geçtiğimiz yıllarda; "Okullar normal (tekli) eğitime geçince okullarda öğle yemeği sorunu ortaya çıkıyor okulların tamamına yakınında yemekhane yok, okullarda sınıflarda, okul bahçesinde kıyıda köşede yemek yenmeye çalışılıyor" şeklinde dile getirdiğimiz öğle arası sorunu Sayın Valimizin girişimiyle normal eğitimde sabah derslerin saat 8:00'da başlatılıp öğle saat 13.00'da derslerin bitirilip öğrencilerin yemeklerini evde yemesi şeklinde öğle arası kaldırılarak çözümlenmiş ve birçok ilçemiz bu uygulamaya geçmişti.
Fakat Milli Eğitim Bakanlığı, Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde 10 Temmuz 2019 tarihinde yapılan değişiklikle teneffüs süreleri; “"a) Bir ders saati süresi 40 dakikadır. Okul yönetimince teneffüsler için normal eğitim yapılan okullarda en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise en az 10 dakika süre ayrılır." Şeklinde en az 15 dakika olacak şekilde artırılmıştır.
Bu bağlamda Osmaniye’miz de 3 yıldır uygulanmakta olan normal eğitimde öğle arasının kaldırılması uygulaması; teneffüs sürelerin en az 15 dakika olması kuralı nedeniyle imkânsız hale gelmiştir. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında eski sisteme geri dönüleceği aşikârdır. Bu işlemin Osmaniye il Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri yetkilileriyle bir ilgisi yoktur. Yönetmelik değişikliği otomatik olarak bu sonucu doğurmuştur.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 20 Haziran 2018 tarihinde; "Bundan sonra da tam gün eğitime geçen okullarımızda, Başbakanımız Binali Yıldırım da açıkladı, öğle yemeklerini Bakanlık olarak biz karşılayacağız." demiştir.
2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planında; “550.2. Dezavantajlı bölgelerden başlayarak okul yemeği uygulamasına geçilecektir.” sözü verilmiştir.
Bu sözler yerine getirilirse zaten sorun ortadan kalkacaktır.
Gönül ister ki aşağıda derlediğimiz analizdeki uygulamalara geçilerek sorunlar kökten çözülsün..