Ortaöğretimde Yüz yüze Eğitimde Öğle Arası Verilmesi İçin Başvuruda Bulunuldu

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta içi MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü lise hazırlık ve 12. Sınıflar için yüz yüze eğitimin nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntıları okullara göndermiş ve yazı doğrultusunda hareket edilmesini istemiştir. Yazıda öğle arasının yapılmayacağı, 8 saat ders yapılacağı dikkat çeken konular arasındaydı. Ayrıca bazı okulların yüz yüze eğitimde zorunlu dersler yerine seçmeli derslerin yapılmasını planlamasının yanlıştır. İlgili yönetmeliklere aykırı olan bu durumların düzeltilmesi için Anadolu Eğitim olarak Milli Eğitim Bakanlığına başvuru yaptık.
Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği
 
Sayı : 1991-20/6030                                                                                      Tarih:14/10/2020
Konu: Ortaöğretimde Yüz yüze Eğitim Esnek Olmalıdır
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
 
 İlgi:  a) 07/09/2013 Tarih ve 28758 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Milli Eğitim
                  Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
             b) 08/10/2020 Tarih ve 83203306-10.03-E.14431459 sayılı yazınız
          Bilindiği üzere Bakanlığınız tarafından ortaöğretim kurumlarına ilgi b) yazısı gönderilmiştir. Yazınıza göre öğle arası uygulanmadan 10’ar dakikalık teneffüs araları ile günde 8 saatlik bir ders maratonu ile öğretmen ve öğrencilerin karşı karşıya kalması istenmiştir.
          İlgi a) yönetmeliğinin 9. Maddesine göre öğle arası 45 dakikadan az olamaz, ikili öğretim yapan okullarda bu süre daha kısa belirlenebilir yazmaktadır. Öğle arası verilmeden yapılacak bu sistem, verimi düşürecektir. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci bir takım değişikliklere gitmeyi zorunlu kılsa da, 30 dakika üzerinden 8 saatlik bir ders maratonu öğrenci ve öğretmen için zorlu olacaktır. Ayrıca öğretmenlerin yüz yüze eğitimi verdikten 10 dakika sonra canlı dersleri başlamakta veya canlı derslerden 10 dakika sonra yüz yüze dersleri başlamaktadır. Bu durumda canlı derslere elverişli durumda olmayan kurumlarda öğretmenler bu süre zarfında canlı veya yüz yüze derslerine yetişemeyeceklerdir.
          Esnek bir modelin benimsenerek, öğle arası için ara verilmesi ilk atılması gereken adım olacaktır. Yüz yüze dersi olan öğretmenin canlı derse katılması veya canlı dersi olan öğretmenin yüz yüze eğitime katılması için zamanının olması gereklidir. Bu durumda olan öğretmenlerin ders programlarının en az 1 ders boşluk olacak şekilde yeniden düzenlenmesi daha faydalı olacaktır.
         Ayrıca tarafımıza ulaşan şikayetlerden anlaşıldığı üzere; ders dağıtımında da sorunlar mevcuttur. Yüz yüze ders olarak zorunlu dersler yerine seçmeli derslerin verilmesi yine verim açısından özellikle üniversite sınavına girecek öğrencilere fayda açısından değerlendirilmesi gereken bir konudur.
        Yukarıda yazdığımız konularla ilgili gerekli adımların atılarak sendikamıza bilgi verilmesi hususunda;   

Gereğini arz ederiz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber