OKULLARIN TEMİZLİK SINAVI

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

               Yeni eğitim öğretim yılı bu yıl çok karmaşık başladı. Son dakika hizmet içi planlamaları, okul kayıt parası söylentileri, temizlik personeli teminindeki uygulama değişiklikleri, 20 Bin öğretmenin göreve başlatılmaması, ödenekler, öğretmen eksikleri, ikinci günde öğretmene şiddet…

               Sorunsuz bir şekilde eğitim öğretim yılını tamamlamayı dilesem de bunun çok zor olacağını düşünüyorum.

               Bu yıl okulların temizlik ve güvenliği konusunda TYP uygulaması değiştirilip yerine haftada belli gün ve belli bir saat diliminde çalışacak personel temini yoluna gidileceği Bakanlık tarafından açıklandı. Tabi bu açıklama okullara kara bir haber gibi çöktü.

               Okullarımızdaki güvenlik görevlisi ihtiyacının karşılanmaması, herkesin rahatça girip çıkabildiği bir yer haline gelmesi sorunu daha çözülmeden şimdi de okulların temizlik sorunu çıktı.

               Okulların temizliğinin önemi hepimizce malum. Yüzlerce hatta binlerce öğrencinin saatlerce zaman geçirdiği, yemek yediği, tuvalet ihtiyacını giderdiği, koştuğu, yiyecek içecek döktüğü yerdir okul. Adı üzerinde çocuk. Bu nedenle ortamın kirlenme oranı ne kadar yüksek ise temizlik ihtiyacı da o denli çok olacaktır. Bu ihtiyaç da belli gün ve saatte gelen temizlik personeli ile ne kadar giderilebilir?

               Daha ilk haftadayız. Sonraki haftalarda her okul temizlik konusunda alarm vermeye başlayacaktır. Veliler, okul idarelerinin, İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin önünde şikayet sıraları oluşturacak, önü alınmayacak hale gelecektir.

               Eğitim kurumlarının temizlikten mahrum bırakılması vehamet derecesinde olacaktır. Öğretmenler öğrencilerine temiz olmayan bir ortamda temiz olmanın önemini nasıl anlatacak? Öğretmenlerimiz de hak verecektir ki; derste temizliğin önemini anlatmaya kalksak öğrenciler hemen okuldaki eksiklerden örnek vereceklerdir?

               Tabi sağlık boyutu da var. Pandemi biteli çok uzun bir zaman olmadı. Salgını unutmadık. Bir tuvalete günde onlarca kişi girebiliyor ve girenler de çocuklar. Yaşanabilecek bulaşıcı hastalıkları göze düşünebiliyor musunuz?

               Temizlik konusu bu yıl en çok idarecilerimizi etkileyecek, onca iş yükünün arasında imkansızlıktan kaynaklanan temizlik sorunlarının önüne geçme, veli şikayetlerine cevap verme derken Bakanlığın bu kararı en çok onları etkileyecek.

               Ödeneklerin yetersizliği de okullarımızın başka bir sorunu. Temizlik malzemelerinin artan fiyatları karşısında gelen ödenekler iyice yetersiz kalmıştır.

               Daha her şey yolunda gibi görünürken bu uygulamadan vazgeçilmeli, okulların temizliği kırmızı çizgi olarak   görülerek gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Çok değil birkaç hafta sonra yaşananlar bu verdiğimiz örneklerin çok fazlası olacaktır.

                                                            

              

Fatma Seda KIVANÇ

Eğitim Gücü Sendikası

Pamukkale İlçe Başkan yardımcısı

Anahtar Kelimeler:
OKULLARIN TEMİZLİK SINAVI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Nazilli Haber

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak