Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Sağlık Bakanı'nın bizzat yaptığı açıklamaya göre bir yurttaşımızda Korona virüsüne rastlanmış, hasta ve ailesi karantinaya alınmıştır. Ancak bu virüsten korunma yollarına ilişkin daha önce doğru bilgilendirilmeyen; dua ile, pekmez ile, kelle paça ile korunabileceklerine dair akla mantığa sığmaz açıklamalara maruz kalan halkımız, Bakan'ın son açıklamasından sonra büyük endişe içindedir.
Bu karışıklıkta akılcı adımlar atılması gerektiğinden, tartışmalar arasında gözden kaçan çok önemli bir konunun altını çizmek Eğitim-İş'e düşmüştür.
Okullarımız, virüsün bulaşma biçimi bakımından hayati önem taşıyan yerlerdir. Gördüğümüz kadarıyla okullar, hijyen durumu açısından ne yazık ki kötü durumdadır. Öğretmenlerimizden edindiğimiz bilgiler ve sendika yönetimi olarak yurt genelinde yaptığımız okul ziyaretlerinde yaptığımız tespitler acı bir tabloya işaret etmektedir:
Birçok okul binası, doğru düzgün ve yeterli sıklıkla temizlenmemektedir. Hatta çok sayıda okulda kaba temizlik bile hafta bir yapılmaktadır. Yine yurt genelinde birçok okulda, her türlü mikrobun kolayca üreyebileceği ve bulaşabileceği alan olduğu için ayrıca hijyenine önem verilmesi gereken tuvaletler, adeta kullanılamayacak kadar pistir. Tuvalet kağıdı ve yeterli miktarda sıvı sabunun bulunduğu okul sayısı çok azdır.
Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz: yavrularımızı doğrudan etkileyen bu kötü tabloda okul idarecilerinden çok, Milli Eğitim Bakanlığı'nın payı vardır. Daha önce farklı vesilelerle gündeme getirdiğimiz, temizlik malzemeleri için Bakanlığın okullara ödenek vermemesi, bu tablonun temel sebebidir.
Velilerin genelde orta gelirli olduğu okullarda bu ihtiyaçlar Okul Aile Birliği vesilesiyle temin edilirken, daha yoksul yerlerdeki okullarda öğretmenlerimiz inisiyatif alıp bu malzemeler için para toplamakta ya da kendi ceplerinden vermektedir.
Öğrencilerin sadece ders bilgilerini edindiği değil, sağlıklı davranışları da kazandığı yerler olması gereken okullarımız, bu haliyle temizliği bir yaşam biçimi olarak çocuklarımıza kazandırmaktan bir hayli uzaktır.
Okulların ilaçlanması ve dezenfekte edilmesine yönelik 4 Mart'ta tüm okullara gönderilen resmi yazı dahi havada kalmış, bu sorumluluğun hangi kurumda olduğu bile meçhul bırakılmıştır.
Korona virüsü sebebiyle nasıl ki insanların mecburen bir arada olacağı kapalı toplanma alanları ve toplu taşıma sistemlerinde bazı adımlar atılmaya başlandıysa, okullar için de acilen harekete geçilmelidir.
Bir salgın riskinde önce geleceğimiz olan çocuklarımızın güvenliği sağlanmalıdır; onlar "tehlike anında ilk kurtarılacak"lardır. Eğitim-İş olarak okullarda kapsamlı bir hijyen operasyonu başlatılmasını, devlet tarafından kendi haline bırakılmış özel okulların da bu temizlik operasyonunun çemberine katılmasını ya da hijyen durumunun dikkatlice teftiş edilmesini, okullarda acilen temizlik eğitimi verilmesini, okulların hijyen için temin etmesi gereken tüm kalemlere dair devletin ödenek çıkarmasını ve bu yöntemin kalıcı olmasını, okullarda virüse dair kapsamlı bir sağlık taraması yapılmasını talep ediyoruz.
Her fırsatta, ilgili-ilgisiz dini referanslarla açıklamalar yapan yöneticilere "Temizlik imandan gelir" deyişini hatırlatıyor, "Temizlik, bir an önce devletten gelsin" diyoruz.
MERKEZ YÖNETİM KURULU