Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Okullarda yüz yüze eğitim, 12 Ekim 2020 tarihi itibarıyla genişleyerek devam edecek. Okullarda aynı anda bulunacak öğretmen ve öğrenci sayısının artmasına rağmen alınan önlemlerde aynı oranda bir artışın olmadığını maalesef tespit etmek durumundayız. Bu konuda yaşanacak eksiklikleri tespit etmek ve giderilmesi için üzerimize düşeni yapmak bizlerin önündeki en önemli sorumluluk olarak durmaktadır. Eğitim Sen şubeleri, temsilcilikleri, iş yeri temsilcileri ve üyeleri sağlık önlemleri ve eğitim-öğretim faaliyetlerini yakından takip ederek yaşanan tüm sorunları öncelikle kayıt altına alacak, sorumluların bu durumları düzeltmelerini isteyecek ve Genel Merkezimize iletecektir. Tüm eğitim ve bilim emekçilerine çağrımız, yaşanan tüm sorunlarda kendilerine en yakın Eğitim Sen şubesi veya temsilciliğine başvurmalarıdır.
Uzaktan eğitimle birlikte aynı sınıflarda yüz yüze eğitime geçilmesi, öğretmenlerin iş yükünü artırdı ve bu durum öğretmenlerin neredeyse tüm zamanlarını bilgisayar karşısında geçirmelerine neden olmaktadır. Yaşanan bu durumun sürdürülebilir olması için mutlaka öğretmenlerin ders yükü ve içeriği seyreltilmelidir. Ancak yapılacak seyreltmenin öğretmenler açısından ekonomik bir kayba da dönüşmemesi gerekir. Salgın koşullarında okullarda yapılan yüz yüze eğitim için ve uzaktan yapılan tüm dersler için ek ders ücretinin artırımlı ödenmesi gerekmektedir.
MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, 21 Eylül-9 Ekim tarihleri arasında EBA kullanımı ile ilgili sayısal verileri paylaştı. MEB’in açıkladığı verilere göre, EBA’ya giriş yapan öğrenci sayısı 10.3 milyon. Toplam öğrenci sayısı dikkate alındığında neredeyse 6 milyon öğrencinin EBA’yı kullanmadığı görülüyor. Bu sayının devam zorunluluğu ve sınavlarda öğrencilerin tüm kazanımlardan sorumlu olduğu dikkate alındığında yüksek olmadığı açıktır. Asıl sorun ise EBA’yı kullanamayan 6 milyon civarında öğrenci. EBA’yı öğrencilerin % 65’inin cep telefonundan kullanıyor olması ise diğer bir büyük sorun. Cep telefonundan uzaktan eğitime erişimin gerçek anlamda bir erişim olmadığını tespit etmek gerekiyor. Görünen o ki öğrencilerin sadece küçük bir bölümü EBA’yı sağlıklı olarak kullanmaktadır. MEB’in rakamları paylaşım şekli ise sorunların farkında olmadığını veya bunları sorun olarak görmediğini göstermektedir. Uzaktan eğitime tüm öğrencilerin erişiminin sağlanması MEB’in önünde duran en önemli kamusal sorumluluktur.
60 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı olan öğretmen arkadaşlarımızdan yüz yüze eğitime başlamak isteyenler dilekçe vererek okul yönetimlerine başvuruyor. Ancak başvuru yapmadığı halde okullara çağrılan ve yüz yüze eğitime başlama isteği reddedilen arkadaşlarımızın Genel Merkezimize başvuruları devam ediyor. İdari izinli sayılan öğretmenlerin yüz yüze eğitime başlama veya başlamama kararı öğretmenlerin kendilerine bırakılmalıdır. Yüz yüze eğitime başlamayan idari izinli öğretmenlerin hak kaybı yaşamaması için, arkadaşlarımız uzaktan eğitimde görevlendirilmelidir.
Eylül ayı ek ders ödemelerinde yaşanan farklı ücret ödeme sorununun nedeni MEB’in düzenleyici ve genel kararlar almamasıdır. Uygulamada yetki kullanan okul, ilçe ve il yöneticilerinin tutumlarından dolayı aynı branş öğretmenlerine aynı saatte derse girmelerine rağmen farklı ücret ödemeleri yapıldı. Özellikle psikolojik danışman ve rehber öğretmenler arasında yaygın olarak farklı ücret ödemesi gerçekleşti. Eğitim Sen bu sorunun çözümü için gerekli girişimlerde bulunacak ve herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için düşük ücret alan arkadaşlarımızın okullara başvurması için gerekli hazırlıkları yapacak ve oluşturduğu dilekçe örneğini şubelere gönderecektir.
Kamuoyuna Saygıyla Sunarız
EĞİTİM SEN MERKEZ YÜRÜTME KURULU