NİSAN AYI YOKSULLUK SINIRI ARAŞTIRMASINA GÖRE KORONA GÜNLERİNDE CEBİMİZE YANSIYAN ENFLASYON TÜFE’Yİ İKİYE KATLADI

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi verilerinden faydalanılarak yapılan araştırmada 2020 yılının ilk dört ayı itibarı ile geçinme maliyetlerinin, enflasyonun iki kat üzerinde artış gösterdiği saptandı. 

Geçinmek Her Geçen Gün Zorlaşıyor; Aylık 7 Bin 366 Lira Kazanamayan Aile Yoksul Sayılıyor 

Yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının Nisan ayında 3.584,34 TL’ye yükseldiği belirlendi. Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı geçtiğimiz ay %0,81 oranında artarken dört aylık artış %5,23 oldu.

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise Nisan ayında 7.365,99 lira olarak tespit edildi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %1,52 oranında arttığını ortaya koydu. Ailenin geçinme maliyeti Ocak-Nisan döneminde %6,79 artış gösterdi. 

Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre %0,71 oranında arttı ve 2.766,57 lira olarak hesaplandı. Açlık sınırındaki dört aylık artışı ise %4,93 oldu. 

Memur Maaşının Üçte İkisi Yalnızca Kira ve Mutfak Masrafına Gidiyor

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2020 yılı Nisan ayında 2.848,82 lira olarak tahmin edildi.  Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli aylık gıda harcaması 1.798,20 lira oldu. Nisan 2020 itibari ile ortalama 4.234,52 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %42,47’sini götürdü.  

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 1.050,62 lira olarak belirlenen kira gideri ise Nisan 2020 ortalama maaşının %24,81’ine denk geldi. 

Buna göre bir memur, Nisan ayında ortalama maaşının %67,28’ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. 

Ortalama ücretle geçinen bir memurun; ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Nisan 2020 maaşından geriye yalnızca %32,72’si yani 1.385,53 TL kaldı. 

Harcamalardaki Artış Enflasyonu İkiye Katladı 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yılın dört aylık diliminde TÜFE %3,16 oranında artış göstermişken vatandaşlarımızın cebine yansıyan ve reel enflasyon olarak ifade edebileceğimiz zorunlu harcama enflasyonu %6,79’a ulaştı. 

Araştırma sonuçları cebimize yansıyan enflasyonun TÜFE’yi ikiye katladığını ortaya koydu. 2020 yılı başında memurlara altı ay için yapılan %4 oranındaki maaş zammı, zorunlu tüketim mallarına gelen zamlarla eridi; memurlar geçen yılki alım güçlerinin bile gerisine düştü.

Gıda ve Sağlık Harcamaları Cebimizi Yaktı

Araştırmada 4 kişilik bir ailenin vaz geçemeyeceği aylık zorunlu harcamalarının Ocak-Nisan arasındaki 4 ayda 468,3 TL zamlandığı ortaya çıktı. Dört aylık dönemde özellikle gıda ve sağlık harcamalarındaki artış dikkati çekti. Bu dönemde mutfak masrafları ortalama %11,32, sağlık harcamaları ise %8,6 zamlandı. 

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci: “Virüsün Yaralarını Sarmaya Çalışan Memurlara Bir Darbe De Geçim Sıkıntısıyla Vurulmasın”

Araştırma sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Covid-19 salgını nedeniyle evlerimize kapandığımız dönemde masrafların özellikle arttığına dikkat çekerek, “Salgın nedeniyle işsiz kalmış, gelirlerinin bir bölümünü kaybetmiş milyonlarca çalışanımız var. Bu esnada masrafların ve yaşam maliyetlerinin de yükselmesi yaşadığımız travmayı bir kat daha artırıyor. 

Bilhassa işyerlerinin faaliyetlerini sınırlandırdığı, turizm ve ulaşımın durduğu, lokantaların, kafelerin, alışveriş merkezlerinin kapandığı bu dönemde ekonomide yaşanan durgunluk ve pahalılık, çarkları durma noktasına getirebilir. Piyasalar durgunluğa terk edilmemelidir. Bunun birinci yolu tüketicinin alım gücünün yükseltilmesi ve harcama kabiliyetlerinin korunmasıdır. 

Mübarek Ramazan ayını idrak ettiğimiz şu zor günlerde vatandaşlarımıza yapılan desteklerin artırılması, özellikle kamuda bayram ikramiyesi alamayan tek kesim olan memurlarımıza da bayram ikramiyesi verilmesi piyasaların canlanmasını sağlayacaktır.

Virüs nedeniyle yaşadığımız sıkıntıları atlatmaya çalıştığımız şu günlerde kamu çalışanları bir de geçim sıkıntısıyla dertlenmemelidir. Ocak ayında memurlar ortalama 220 lira zam almışlardı ama Nisan ayına gelindiğinde masrafları tam 468 lira arttı. Yani memurlar şu anda bile aylık 248 lira zararda; bu rakam Mayıs ve Haziran aylarında daha da artacak, geçinmek daha da zorlaşacak. 

Yetkililerin özellikle bayram ikramiyesi konusunda göstereceği irade virüsün doğuracağı sosyal ve ekonomik sorunların çözümü için önemli bir aşama olacaktır.”  dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber