Milli Eğitim Bakanlığının 15 Ekim Vizyon Belgesi!!

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Milli Eğitim Bakanlığının 15 Ekim Vizyon Belgesi!!

Yeni Milli Eğitim Bakanımız göreve geldikten sonra açıklamaları ile eğitim camiasına heyecan ve umut verdi. Eğitimin içinden gelen biri olarak yeni bakanımız öğretmen, veli, idareci, öğrenci taraflarının beklentilerini karşılama umudu oldu. Yine bir öğretmenin projesi olarak BİR MİLYON ÖĞRETMEN, BİR MİLYON FİKİR projesi bence çok anlamlı idi. Bu proje kapsamında eğitim öğretim yılı başında okullarda çalışan öğretmenlerden eğitim tüm alanlarına yönelik sorunlar ve çözüm önerileri alındı. Bir sisteme sahadan bakmak, o sistemin içinde olanlardan fikirler almak çok önemliydi. 

15 Ekim 2018 tarihi itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı yeni Vizyon Belgesini açıklayacak. Bakanımız bununla ilgili kamuoyundan zaman istemiş, yoğun bir çalışma sonucu en az üç yıllık, değişmeyecek olan yeni sistemi paylaşacağını bildirmişti. Çalışmaların sonuna gelindiği şu günlerde bende çevremden edindiğim beklentiler doğrultusunda eğitim ile ilgili başlıca sorunları ve çözüm önerilerini iletmeye çalışacağım. 

1. Müfredat programlarının ve ders kitaplarının sürekli değişmesi ve istenilen sadeliğe hala ulaşılamaması. Sadeliğin yanında verilen bilgilerin aynı zamanda hayata uyarlanabilen, genel kültürü zenginleştiren ve giderek branşlaşan şekilde olması. 

2. Liselere ve Üniversiteye geçiş sınav sistemlerinin sürekli değişmesi, her değiştiği zamanki öğrencilerin mağduriyeti. 

3. Ders yoğunluğunun fazla olması, gereksiz seçmeli derslerin çokluğu.(öğleden sonraları daha çok spor ve sanat için zaman ayrılması) 

4. Okulöncesi eğitiminin zorunlu olmalı. . Biliyoruz ki çocuklarımızın kişiliğinin yüzde sekseni ilk 11 yaşta oluşuyor. Çocuklar okul öncesi eğitimi alırken anne ve babalara aile eğitimi verilmeli. Çocuklarının ilk öğretmenleri anne-babalardır. 

5. Öğretmenlerin ekonomik sorunlar ı çözülmeli. Ek gösterge ve yıpranma konuları öncelikli olarak ele alınmalı.

6. Öğretmen yetiştiren eğitim fakülteleri yeniden çağa uygun hale getirilmeli ve sayıları ihtiyaca göre belirlenmeli 

7. Eğitim Fakülteleri öğretmen adaylarını sadece puana göre almamalı. Öğretmen olarak alınacak adaylar psikososyal anlamda da incelenmeli Gerekirse öğretmen liseleri yeniden açılmalı, 

8. Liselere yönlendirme ortaokullarda objektif kriterlere göre yapılmalı. Performans notları verilirken net olmayan , öğretmene göre değişen kıstaslar yerine devamsızlık, derse geç gelme, araç gereç getirme, ödev yapma gibi öğrenciye disiplin kazandıracak net kıstaslar sisteme dahil edilmeli. Ortaokullarda sınavlar ortak ve bakanlık tarafından yapılmalı. Bu sayede hem adaletli bir not sistemi hem de okullarda sorunlu ders ve öğretmen denetlemesi yapılabilir. 

9. Yabancı dil eğitiminde yeni bir politika belirlenmeli. Süreklilik için gerekirse kura dayalı hazırlık sınıfları oluşturulmalı. Şu açık ki mevcut sistem ile yabancı dil öğretemiyoruz. 

10. Okul öncesi eğitimden başlayarak olumlu davranışlar kazandırma, insan ilişkileri, hayvan ve çevre sevgisi, tarih bilinci, sağlıklı yaşam ve bilimsel düşünme gibi davranışlar öne alınmalıdır. Çocukları ilkokul birinci sınıftan itibaren test ve başarı üzerinden değerlendirmekten vazgeçilmeli. Başarı çocuğun kendi sorumluluğuna verilmeli. Tabi ki bunun gibi onlarca madde sayılabilir. Benim en başta tutuklarım bunlardı. Bakalım MEB Vizyon Belgesi bunlardan kaçını kapsayacak. 

Deniz Kula
AES Çanakkale İl Temsilcisi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber