Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, rehberlik öğretmenleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Milli Eğitim Bakanlığına rehberlik öğretmenleri ile ilgili bir yazı gönderildiğini, rehberlik öğretmenlerimizin hala görev tanımlarının netleşmemiş olduğunu, öğretmenlerimizin görev tanımı içinde olmayan birçok işlerle meşgul edildiğini belirtti. Ayrıca son günlerde gündeme gelen görevlendirmelerin rehberlik öğretmenlerinden verim alınmaktan öte onlar için bir eziyete dönüştürüldüğünü söyledi. Tercih danışmanlığı, alanla ilgili çalıştay veya kongrelere katılım konusunda kolaylık sağlanması, Danışmanlık tedbirleri konusunda talebin eğitim ilkeleri ile bağdaşır olması gerektiğini ifade ederek meslek etiğine uygun, işlevsel bir PDR hizmetleri yönetmeliği hazırlanması gerektiğini belirtti.
Anadolu Eğitim Sendikası
Sayı :1108-18/5147 Tarih: 29/11/2018
Konu: Rehberlik Öğretmenlerimizin Sorunları
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
İlgi: a) 10/11/2017 Tarihli ve 30236 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan
Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği
b) 07/07/2018 Tarihli ve 30471 Sayılı resmi Gazetede Yayınlanan Özel Eğitim
Hizmetleri Yönetmeliği
Bilindiği üzere İlgi a) yönetmeliğine göre rehberlik öğretmenlerinin görev tanımı yapılmış okullarda veya rehberlik araştırma merkezlerinde yapacakları işler belirlenmiştir. Ancak son günlerde sendikamıza ulaşan bilgilerden anlaşıldığı üzere, özellikle rehberlik araştırma merkezlerinde çalışan rehberlik öğretmenlerinin, özel eğitim öğretmenlerinin yapması gereken eğitim planını yapmaya zorlandığı, uzmanlık gerektiren veya sertifikaya dayalı zeka testi yapmaya yetkili kişilerin yapabileceği zeka testlerini yapmaya zorlandığı, izinli memurların yerine memur işi yaptırıldığına şahit olunmuştur.
Ayrıca rehberlik öğretmenlerimizin isteğe bağlı olmadan başka bir okula görevlendirilerek veriminin düşmesine neden olunmakta, yapılan bu görevlendirmeler öğretmenlerimizin kendi okullarına adapte olmalarına engel olmaktadır. Son yıllarda artarak çoğalan, aile ve sosyal politikalar bakanlığının personel yetersizliği sebebiyle bakanlığımızla işbirliği içinde yürütmeye çalışılan danışmanlık tedbirleri tamamen alan öğretmenlerinin işi haline getirilmiştir.
Rehberlik öğretmenlerimiz çalışma koşullarına tamamen aykırı bir şekilde nöbet tutma konusu ile meşgul edilmektedir. Alanları ile ilgili çalıştay ve kongrelere katılmalarında kolaylıklar sağlanması gereken öğretmenlerimizin yaz aylarında yerine getirdikleri tercih danışmanlığı ek ders ücretleri yükseltilmeli ve gönüllülük ilkesi ile yerine getirmelerine olanak sağlanmalıdır.
Sonuç olarak diyebiliriz ki; eğitim sistemi içerisinde rehberlik ve psikolojik danışmanlık önemli bir yere sahiptir. Konuya gereken önemin verilmesi ülkemiz geleceği öğrencilerimiz adına olmazsa olmazdır. Sorunların irdelenerek milli eğitim müdürlüklerinin bilgilendirilmesi aciliyet taşımaktadır.
Gereğini arz ederiz.