Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 30 uncu maddesinin ‘Üye Sayılarının Tespiti’ başlığında yer alan; " Tespite ilişkin toplantıya kurumun işveren vekili ile tahakkuk memuru veya mali hizmetler birimi yetkilisi ve kurumun hizmet kolunda faaliyette bulunan sendikalardan birer temsilci katılır. Toplantı her yıl 15 Mayıs tarihinden sonra beş iş günü içerisinde kurumca belirlenerek sendikalara bildirilen yer ve günde yapılır. Bu Kanuna tabi olarak kurumda çalışan kamu görevlilerinin, 15 Mayıs tarihi itibariyle listesi ile üyelerinden aidat kesintisi yapılan sendikaların üyelerini gösterir liste, toplantıya katılanlarca değerlendirilir." düzenlemesine göre yetkili sendikaların tespitinde her yıl 15 Mayıs tarihi esas alınmaktadır.
15 Mayıs’tan itibaren yapılacak toplantılar için şimdiden sendikalara kurumlardan resmi yazı gelmekte ve toplantıya katılacak kişilerin iletişim bilgileri istenmektedir. Tüm Dünya’yı saran Covid19 pandemisi içerisinde sendika üye sayılarının tespiti için toplantıların yapılması bu toplantıya katılacaklar için de bir risktir.
Bilindiği gibi 7 Kasım 2013 tarihinden itibaren 6356 sayılı Yasa’nın 19. Maddesi gereğince işçi sendikalarına üyelik işlemleri E-devlet üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Böylece işçiler ve işçi sendikaları için kolaylık getirilmiş evrak, posta ve gereksiz bürokrasi işlemleri azaltılmıştır.
Ancak memur sendikalarında ise durum böyle değildir. Bir kamu personelinin, sendikaya üye olması veya istifa etmesi de oldukça bürokratik işlemler gerektirmektedir.
4688 sayılı kanunda yazılan hüküm şu şekildedir:
‘Sendikalara üye olmak serbesttir. Kamu görevlileri çalıştıkları işyerinin girdiği hizmet kolunda kurulu bir sendikaya üye olabilirler. Sendikaya üyelik, kamu görevlisinin üç nüsha olarak doldurup imzaladığı üye formu ile sendikaya başvurması ve başvurunun sendika yetkili organınca kabulü ile kazanılır. Üyelik başvurusu, sendika tarafından en çok otuz gün içinde reddedilmediği takdirde üyelik istemi kabul edilmiş sayılır. Haklı bir sebep gösterilmeden üyeliği kabul edilmeyen kamu görevlisinin, bu kararın kendisine tebliğinden itibaren otuz gün içinde iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkemede dava açma hakkı vardır.
Sendika, üyeliği kesinleşen kamu görevlisinin başvuru belgesinin bir örneğini üyenin kendisine verir, bir örneği sendikada kalır, bir örneğini üyelik ödentisine esas olmak ve dosyasında saklanmak üzere onbeş gün içinde işverene gönderir.’ denmektedir.
Sendika üyelik ve çekilme formu 3’er nüsha doldurulmaktadır ve bu işlem için posta ve evrak dışında neredeyse her kurumda ayrı bir personel çalıştırılmaktadır. Gerek Mayıs 15 sonrasında yapılacak toplantıların sağlık riskini ortadan kaldırmak, gerek memurların da kolaylıkla üyelik ve istifa işlemlerini yürütebilmesi için işçilerde olduğu gibi e-devlet kapısından faydalanması çok önemlidir.
İsteğimiz, 4688 sayılı yasada değişiklik yapılarak kamu çalışanlarının gereksiz bürokrasiden; Mayıs 15 sonrası yapılması düşünülen toplantıya katılacakların da salgın riskinden kurtulmasıdır.
Anadolu Eğitim Sendikası