Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Memur-Sen İstanbul İl Divan Toplantısı Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkan Ali Yalçın ve Memur-Sen Genel Başkan Yardımcılarının katılımı ile gerçekleştirildi. İl divan toplantısında konuşan Genel Başkan Ali Yalçın, “Eski Türkiye geride kaldı diye düşünürken 31 Mart’ın hemen bir gün sonrasında yaşadıklarımızla hiçbir şeyin değişmediğini gördük. Ondan sonraki süreçte gördüğümüz tablo kanaatlerimizi daha da pekiştirdi. Bütün masalara istifa formu koyarak baskı yapanlar hiçbir şeyin değişmediğini gösteriyor” dedi.
İstanbul Anadolu yakasında gerçekleştirilen il divan toplantısına Genel Başkan Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Sekreteri Semih Durmuş, Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Öztürk, Mehmet Bayraktutar, Levent Uslu ve Mehmet Emin Esen, Bursa Milletvekili Efkan Ala, İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, İstanbul şube yönetim kurulu üyeleri katıldı.
İl divan toplantısında konuşan Yalçın, “Memur-Sen ailesi bir emek hareketi olarak üyesi, ülkesi ve insanlık için mücadele eden ve bu anlamda umudu arttıran bir teşkilat olarak her geçen gün büyümeye devam ediyor. Geldiğimiz nokta itibariye 1 milyon sayısını aşmış Türkiye’nin en büyük emek hareketi olma unvanının yanında, ILO’da 66 yıl sonra temsil hakkını eline alan emek örgütü unvanını da almıştır. Bu tablo için, bu gurur için sizlere yürekten teşekkür ediyorum” dedi.
Memur-Sen’in küresel bir emek hareketi olma yolunda büyük mesafeler katettiğini belirten Yalçın, 6. Olağan Genel Kurul öncesi Ankara’da gerçekleştirilen ve 107 ülkeden gelen 164 konfederasyon ve 13 bölgesel yapının katıldığı İşin Geleceği Konferansı’nı hatırlattı.
Yalçın, dünyanın farklı ülkelerinden yüzlerce emek örgütünü bir araya getiren çok az sayıda oluşumun olduğuna dikkat çekerek Memur-Sen’in zoru başardığına dikkat çekti.
Memur-Sen toplu sözleşme hakkını elde eden teşkilattır
“92’de başladığımız noktadan yarım asra yürüdüğümüz şu zeminde çok net olarak görüyoruz ki; kamu görevlileri olarak pek çok kazanımın altında imzamız var terimiz var” diyen Yalçın şöyle devam etti: “Memur-Sen ailesi toplu sözleşme hakkını elde etmiş bir teşkilattır. 92’de uluslararası normlardan yola çıkarak Türkiye’deki yasal zemin müsait olmamasına rağmen mücadele etmiş bir teşkilattır. Kurucularımız sıkıntı çekti. Ama 95’te anayasa değişikliğiyle memura sendika hakkı noktasında adım atılıp 2001 yılında kadar örgütlenmek için memurlar baskılarla karşı karşıya kaldılar. Yasal zemin oluşmamıştı. Kanun çıkarılmadı. 2001’de 4688 çıkarıldıktan sonra kadük bir kanunla 2010 yılına kadar devam edildi. 2009’de yetki Memur-Sene geçti. Memur-Sen’e geçtikten sonra referandum sürecinde pakette toplu sözleşme hakkı yoksa masaya oturmayacağız dedik. Toplu sözleşmenin referanduma dâhil edilmesi ile bizim referandumda Evet kampanyasını desteklememizle toplu sözleşme hakkı elde edilmiş oldu.”
Ağustos ayında gerçekleştirilecek 5. Dönem Toplu Sözleşme’ye de değinen Yalçın, sözleşmeli personellerin sorunları ve kadrolu istihdam başta olmak üzere kamuoyunda dikkatle takip edilen başlıkların masada kararlılıkla dile getirileceğini söyledi.
Eski Türkiye profili hiç değişmemiş
31 Mart seçimlerinden sonra el değiştiren belediyelerde yaşanan sendikal baskı ve istifaların eksi Türkiye’yi hatırlattığını söyleyen Yalçın, “Ben özellikle 28 Şubat’tan kalan o baskıcı boğucu atmosferin, fotoğrafın değiştiğini düşünüyordum. Diyordum ki artık Türkiye değişti. Türkiye eski Türkiye değil. Siyasiler de muhalefet de değişti diyordum. Eski Türkiye geride kaldı diye düşünürken 31 Mart’ı hemen bir gün sonrasında yaşadıklarımızla hiçbir şeyin değişmediğini gördük. Ondan sonraki süreçte gördüğümüz tablo kanaatlerimizi daha da pekiştirdi. Bütün masalara istifa formu koyarak baskı yapanlar hiçbir şeyin değişmediğini gösteriyor. Oradaki arkadaşlarımızı hemen uzak yerlere sürmeleri hiçbir şeyin değişmediğini gösteriyor. Sözleşmeli personelleri gelir gelmez iki satır yazarak işlerine son vermek hiçbir şeyin değişmediğini gösteriyor” dedi.
Yavuz: Sendikal mücadelemizi ileriye taşıyacağız
İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Talat Yavuz ise salonu dolduran çok sayıda Memur-Sen üyesine teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “110 bine yaklaşan üye sayımızla üyelerimize baskı yapanlara en güzel cevabı vermiş olacağız. Sendikal mücadelemizi bu birliktelikle beraber çok daha ileriye taşıyacağız. Kamu görevlilerinin, Memur-Sen’in bu çabasına ve birlikteliğine ihtiyacı var. Önümüzde toplu sözleşme süreci var. Bu süreçte gerek işyerlerinde, gerekse İstanbul genelinde en iyi şekilde sonuç alacağımızı ve yetkimizi başarıyla taçlandıracağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
İl divan toplantısının ardından yapılan sahurla gece sona erdi.