Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 17 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. YÖK Kanununda değişiklikler yapılırken1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 50. Maddesine ekleme yapılarak öğretmenlerin tatil süresine dair sorunlu bir değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklik tüm öğretmenlere bilhassa da rehberlik öğretmenlerine ciddi hak kayıpları getirdi.
Mağduriyetlere ve özlük haklarında kayıplara yol açan, öğretmenleri mobing ve angaryaya açık hale getiren ilgi madde şu şekilde:
“Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız iki ay izinlidirler. Ancak bu iki aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikle belirlenecek meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlüdürler.
Rehberlik öğretmenleri tercih danışmanlığı, alan ve ders seçimi, öğrenci tanılama sürecine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda ihtiyaç duyulması halinde izin ve tatil dönemlerinde de görevlendirilebilir. Bu durumda rehberlik öğretmenlerinin izinleri bir aydan az olamaz.”
Bu maddelere göre öğretmenlerin hafta sonu ve yarıyıl tatilleri ile rehberlik öğretmenlerinin hem yaz tatili hem de diğer izin ve tatilleri idarecilerin inisiyatifine bırakılmış, öğretmenlerin bu yönde mobing uygulamalarına maruz kalmalarının önü açılmıştır. Ucu açık ve yorum yapmaya müsait bu maddelerle idareciler öğretmeni isterse tatilden çağırabilecek, öğretmenlerin izinlerini iptal edebilecektir. Öğretmenlerin özlük haklarının idari personelin keyfi tutumuna bırakılması kabul edilemez.
Değişiklikten diğer öğretmenlerden daha fazla etkilenen rehberlik öğretmenlerinin yarıyıl, hafta sonu ve izinleri istismara açık hale gelmişken, yaz tatilleri de fiilen bir aya düşürülmüştür. Rehberlik personelinin tercih dönemlerinde görevlendirilmesi doğru karar olmakla birlikte bunun isteğe bağlı olması ve görevlendirilenlerin de ücretlerinin iki kat artırımlı olması gerekmektedir. Aksi durumda devlet, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı davranmış olacaktır.
Bir milyon öğretmenin özlük haklarını ilgilendiren böylesi önemli değişiklik başka bir kanunun maddeleri arasına sıkıştırılarak bir gece yarısı kabul edildi. Eğitim camiasının sayısız sorunu çözüm beklerken herhangi bir ihtiyaç ve bu yönde talep olmamasına rağmen öğretmenlerin haklarını iptal eden değişiklik, Covid-19 krizinin hassas ortamında çıkarılarak eğitim kamuoyunun tepki göstermesinin önüne geçilmek istenmiştir.
Özgür Eğitim-Sen olarak yoruma açık kanun maddeleriyle öğretmenlerin izin ve tatil haklarının elinden alınmasını, öğretmenlerin angaryaya ve özlük haklarının istismara açık hale getirilmesini, rehberlik öğretmenlerinin diğer meslektaşlarından farklı muameleye tabi tutularak mağdur edilmelerini kabul edilemez buluyoruz. Öğretmenlerin anayasal haklarını elinden alan bu kanun değişikliğinin iptali için eğitim camiasını duyarlı olmaya çağırıyoruz.
Bekir BİRBİÇER / Özgür Eğitim-Sen MYK Üyesi